Existujú koláče, ktoré sú pastvou pre oči aj pre chuťové poháriky. Tieto rezy sú presne také! Spájajú v sebe nadýchanú piškótu, sviežu malinovú vrstvu a absolútne božskú penu z Nutelly. Každé sústo je kombináciou troch vrstiev čistého blaha.
2balíčkymalinového želé v prášku(každý na 250 ml tekutiny)
400mlhorúcej vody
Čokoládová pena s Nutellou:
500mlsmotany na šľahanie(min. 33 %, dobre vychladená)
300gjemného smotanového syra alebo tvarohu(napr. Philadelphia, Mascarpone, jemný tvaroh v alobale)
2PLNutelly
2PLpráškovej želatíny
100mlstudenej vody
Medzivrstva a zdobenie:
1balíkmaslových sušienok(cca 150 g)
strúhaná mliečna čokoláda
Pokyny
Príprava korpusu:
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Menší, hlbší plech (cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Keď je takmer hotový, po lyžiciach doň zašľahajte cukor, kým nevznikne lesklá a pevná hmota.
3. Znížte otáčky na minimum a po jednom krátko zašľahajte žĺtky.
4. Nakoniec zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
5. Cesto vylejte na plech, zarovnajte a pečte 15–20 minút. Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Príprava vrstiev:
6. Pripravte malinovú vrstvu. Želé v prášku rozpustite v 400 ml horúcej vody a nechajte ho za občasného miešania chladnúť, kým nezačne mať mierne gélovitú konzistenciu.
7. Do mierne hustnúceho želé vmiešajte mrazené alebo čerstvé maliny. Zmes rovnomerne nalejte na vychladnutý korpus a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu.
8. Keď je malinová vrstva tuhá, poukladajte na ňu tesne vedľa seba maslové sušienky.
Príprava krému a dokončenie:
9. Toto je najdôležitejší krok! Želatínu nasypte do 100 ml studenej vody a nechajte ju 10 minút napučať.
10. V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na pevnú šľahačku a odložte ju do chladničky.
11. V druhej, väčšej miske, dohladka vymiešajte smotanový syr (alebo tvaroh) s Nutellou.
12. Napučanú želatínu v malom hrnčeku na miernom ohni (alebo v mikrovlnke) len krátko zohrejte, kým sa úplne nerozpustí. Nesmie vrieť!
13. Do rozpustenej želatíny pridajte jednu lyžicu syrového krému a dobre rozmiešajte (týmto želatínu "temperujete"). Až potom vlejte túto zmes za stáleho miešania do zvyšku krému.
14. Nakoniec stierkou zľahka a na dvakrát vmiešajte pripravenú šľahačku. Vznikne dokonale hladká a nadýchaná pena.
15. Hotovú penu ihneď navrstvite na sušienky, rovnomerne rozotrite a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
16. Pred podávaním posypte povrch strúhanou čokoládou a nakrájajte na rezy horúcim nožom.
Poznámky
1. Ako na dokonalý krém bez hrudiek: Nikdy nelejte horúcu želatínu priamo do studeného krému. Vždy ju najprv "temperujte" – zmiešajte s malým množstvom krému a až potom ju pridajte k zvyšku. Zaručene sa vám tak nevytvoria nepríjemné hrudky.2. Mrazené vs. čerstvé maliny: Ak používate mrazené maliny, nemusíte ich vopred rozmrazovať. Naopak, pomôžu želé rýchlejšie stuhnúť. Ak používate čerstvé, uistite sa, že želé je už naozaj gélovité, aby vám neklesli na dno.Jahodové rezy: Namiesto malín a malinového želé použite jahody a jahodové želé. Postup je úplne rovnaký a získate tak ďalšiu skvelú letnú verziu.