Publikované: 8. októbra 2025, 07:30
Ak hľadáte inšpiráciu na naozaj slávnostný nedeľný obed, ktorým zaručene ohúrite celú rodinu a zožnete obrovskú pochvalu, toto je on. Táto plnená bravčová roláda je absolútna stávka na istotu. Je neuveriteľne šťavnatá, plná lahodnej a voňavej slaninovo-hubovej plnky a na tanieri vyzerá naozaj exkluzívne. Pritom jej príprava je oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 6-8 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Slávnostný obed / Nedeľný obed
Potrebujeme
Na roládu
- 1 kg bravčového karé bez kosti (v celku)
- 2–3 čerstvé vetvičky rozmarínu
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na plnku
- 200 g anglickej slaniny v plátkoch
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 1 ks červená cibuľa
- olej alebo výpek zo slaniny
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Z bravčového karé si ostrým nožom narežte jeden veľký, súvislý plát (tzv. motýlikový rez). Mäso prikryte potravinárskou fóliou a zľahka ho naklepte tĺčikom na rovnomernú hrúbku (cca 1-1,5 cm).
- Plát mäsa z oboch strán výdatne osoľte, okoreňte a rukami doň dobre votrite najemno nasekaný čerstvý rozmarín. Takto pripravené mäso odložte bokom.
- Príprava plnky. Rúru si predhrejte na 160 °C. Na suchej panvici opečte plátky anglickej slaniny dochrumkava. Vyberte ju z panvice a odložte bokom na tanier. Lahodný výpek si nechajte v panvici.
- Do výpeku zo slaniny pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a restujte ju dosklovita.
- Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, osoľte, okoreňte a restujte, kým sa z húb neodparí všetka voda a nezačnú chytať peknú zlatistú farbu. Hotovú zmes odstavte z plameňa.
- Plnenie a viazanie rolády. Na pripravený a ochutený plát mäsa rovnomerne rozložte plátky opraženej slaniny.
- Na slaninu navrstvite a rovnomerne rozotrite celú vychladnutú hubovú zmes.
- Mäso teraz opatrne, ale čo najpevnejšie zrolujte do tvaru rolády.
- Pomocou kuchynského špagátu roládu pevne zviažte, aby si počas pečenia udržala svoj krásny tvar a plnka zostala bezpečne vo vnútri.
- Pečenie. Pripravenú roládu vložte do pekáča. Môžete ju zľahka podliať pár lyžicami vody alebo vývaru.
- Pečte v predhriatej rúre pri 160 °C približne 80 minút. Počas pečenia môžete roládu priebežne polievať vlastným výpekom.
- Po upečení nechajte roládu aspoň 10-15 minút odpočívať, až potom z nej odstráňte špagát a krájajte ju na hrubšie plátky.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Správny výber mäsa je absolútny základ. Pre tento recept je ideálne bravčové karé bez kosti, z ktorého sa dá pekne narezať veľký plát na rolovanie. Ak sa vám ho podarí kúpiť aj s vrchnou vrstvou tuku, určite ho neodrezávajte, mäso bude po upečení ešte šťavnatejšie. Na tento recept nikdy nepoužívajte bravčovú panenku – tá by bola po 80 minútach pečenia úplne suchá a tvrdá.
- Ako na dokonalú roládu, ktorá drží tvar? Nebojte sa viazania špagátom. Je to najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby roláda držala svoj tvar, nerozpadla sa a plnka zostala pekne vo vnútri. Poctivé zviazanie vám zaručí krásny výsledok na reze. A nezabudnite nechať mäso po upečení odpočinúť, aby sa v ňom šťavy pekne ustálili a nevytiekli hneď pri prvom zakrojení.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Spolu s hubovou zmesou môžete do rolády pridať aj plátky vášho obľúbeného syra (napríklad čedar, ementál alebo údený syr), ktorý sa vnútri krásne roztopí a dodá plnke ďalší rozmer chuti.
- S vajíčkovou plnkou: Do vychladnutej hubovej plnky môžete vmiešať jedno surové vajíčko. Plnka bude po upečení ešte kompaktnejšia a bude lepšie držať tvar pri krájaní.
Výsledkom je slávnostné jedlo, ktoré je tak šťavnaté a plné chuti, že si ho každý okamžite zamiluje. Podávajte ho nakrájané na hrubšie plátky, preliate vlastným výpekom, s pečenými zemiakmi alebo krémovou zemiakovou kašou.
Recept je inšpirovaný verziou od Haus zu Essen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.