Search

Recept na slávnostný obed, ktorým ohúrite celú rodinu. Táto plnená bravčová roláda je stávka na istotu.

Plnená bravčová roláda
Plnená bravčová roláda

Obsah receptu

Publikované: 8. októbra 2025, 07:30

Ak hľadáte inšpiráciu na naozaj slávnostný nedeľný obed, ktorým zaručene ohúrite celú rodinu a zožnete obrovskú pochvalu, toto je on. Táto plnená bravčová roláda je absolútna stávka na istotu. Je neuveriteľne šťavnatá, plná lahodnej a voňavej slaninovo-hubovej plnky a na tanieri vyzerá naozaj exkluzívne. Pritom jej príprava je oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 6-8 porcií)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Slávnostný obed / Nedeľný obed

Potrebujeme

Na roládu

  • 1 kg bravčového karé bez kosti (v celku)
  • 2–3 čerstvé vetvičky rozmarínu
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na plnku

  • 200 g anglickej slaniny v plátkoch
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 1 ks červená cibuľa
  • olej alebo výpek zo slaniny

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Z bravčového karé si ostrým nožom narežte jeden veľký, súvislý plát (tzv. motýlikový rez). Mäso prikryte potravinárskou fóliou a zľahka ho naklepte tĺčikom na rovnomernú hrúbku (cca 1-1,5 cm).
  2. Plát mäsa z oboch strán výdatne osoľte, okoreňte a rukami doň dobre votrite najemno nasekaný čerstvý rozmarín. Takto pripravené mäso odložte bokom.
  3. Príprava plnky. Rúru si predhrejte na 160 °C. Na suchej panvici opečte plátky anglickej slaniny dochrumkava. Vyberte ju z panvice a odložte bokom na tanier. Lahodný výpek si nechajte v panvici.
  4. Do výpeku zo slaniny pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a restujte ju dosklovita.
  5. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, osoľte, okoreňte a restujte, kým sa z húb neodparí všetka voda a nezačnú chytať peknú zlatistú farbu. Hotovú zmes odstavte z plameňa.
  6. Plnenie a viazanie rolády. Na pripravený a ochutený plát mäsa rovnomerne rozložte plátky opraženej slaniny.
  7. Na slaninu navrstvite a rovnomerne rozotrite celú vychladnutú hubovú zmes.
  8. Mäso teraz opatrne, ale čo najpevnejšie zrolujte do tvaru rolády.
  9. Pomocou kuchynského špagátu roládu pevne zviažte, aby si počas pečenia udržala svoj krásny tvar a plnka zostala bezpečne vo vnútri.
  10. Pečenie. Pripravenú roládu vložte do pekáča. Môžete ju zľahka podliať pár lyžicami vody alebo vývaru.
  11. Pečte v predhriatej rúre pri 160 °C približne 80 minút. Počas pečenia môžete roládu priebežne polievať vlastným výpekom.
  12. Po upečení nechajte roládu aspoň 10-15 minút odpočívať, až potom z nej odstráňte špagát a krájajte ju na hrubšie plátky.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Správny výber mäsa je absolútny základ. Pre tento recept je ideálne bravčové karé bez kosti, z ktorého sa dá pekne narezať veľký plát na rolovanie. Ak sa vám ho podarí kúpiť aj s vrchnou vrstvou tuku, určite ho neodrezávajte, mäso bude po upečení ešte šťavnatejšie. Na tento recept nikdy nepoužívajte bravčovú panenku – tá by bola po 80 minútach pečenia úplne suchá a tvrdá.
  2. Ako na dokonalú roládu, ktorá drží tvar? Nebojte sa viazania špagátom. Je to najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby roláda držala svoj tvar, nerozpadla sa a plnka zostala pekne vo vnútri. Poctivé zviazanie vám zaručí krásny výsledok na reze. A nezabudnite nechať mäso po upečení odpočinúť, aby sa v ňom šťavy pekne ustálili a nevytiekli hneď pri prvom zakrojení.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Spolu s hubovou zmesou môžete do rolády pridať aj plátky vášho obľúbeného syra (napríklad čedar, ementál alebo údený syr), ktorý sa vnútri krásne roztopí a dodá plnke ďalší rozmer chuti.
  • S vajíčkovou plnkou: Do vychladnutej hubovej plnky môžete vmiešať jedno surové vajíčko. Plnka bude po upečení ešte kompaktnejšia a bude lepšie držať tvar pri krájaní.

Výsledkom je slávnostné jedlo, ktoré je tak šťavnaté a plné chuti, že si ho každý okamžite zamiluje. Podávajte ho nakrájané na hrubšie plátky, preliate vlastným výpekom, s pečenými zemiakmi alebo krémovou zemiakovou kašou.

Recept je inšpirovaný verziou od Haus zu Essen, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty