Search

Recept na pečené bravčové plátky s rozmarínom: S týmto trikom budú vždy mäkké ako maslo

Pečené bravčové plátky s rozmarínom
Pečené bravčové plátky s rozmarínom

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 19:50

Kto by nemiloval poctivý kus pečeného mäsa, ktoré je tak mäkké, že sa rozpadá na jazyku? Zabudnite na suchú a tvrdú krkovičku. Mám pre vás recept a jeden jednoduchý trik, vďaka ktorému budú vaše pečené plátky vždy neskutočne šťavnaté, krehké a voňavé po rozmaríne a cesnaku.

Celé kúzlo spočíva v správnej príprave a technike pečenia. Nie je to žiadna veda, no výsledok je absolútne božský. Je to ideálny nedeľný obed, ktorý pripravíte takmer bez námahy a ohúrite ním celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 90 min
  • Počet porcií: 5
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed

Potrebujeme

  • 5 plátkov bravčovej krkovičky (hrubých cca 1,5 – 2 cm)
  • 5 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL sušeného rozmarínu (alebo 1 vetvička čerstvého)
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 100 ml vody alebo vývaru

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte marinádu. V malej miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, mletú papriku, rozmarín a prelisovaný cesnak.
  2. Plátky krkovičky z oboch strán zľahka naklepte hánkami päste alebo tĺčikom na mäso. Tento krok je dôležitý pre zjemnenie štruktúry mäsa.
  3. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si pekáč (ideálne s pokrievkou).
  4. Každý plát mäsa dôkladne potrite pripravenou marinádou zo všetkých strán.
  5. Naložené mäso poukladajte do pekáča. Podlejte ho 100 ml vody alebo vývaru.
  6. Teraz kľúčový trik: Pekáč pevne zakryte pokrievkou alebo alobalom. Je to nevyhnutné, aby sa mäso počas pečenia dusilo vo vlastnej šťave a nevysušilo sa.
  7. Vložte do vyhriatej rúry a pomaly pečte 90 minút.
  8. Ak chcete na povrchu mäsa krajšiu farbu, na posledných 15 minút môžete pokrievku alebo alobal odstrániť a nechať ho zapiecť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pomalé pečenie pod pokrievkou: Naozaj nepodceňte zakrytie pekáča a pomalé pečenie. Pečenie “nasucho” pri vysokej teplote by krkovičku úplne vysušilo. Pomalé dusenie vo vlastnej šťave je tajomstvom mäkkosti ako maslo.
  2. Pre ešte lepšiu chuť: Predtým, ako mäso vložíte do pekáča, ho môžete sprudka opiecť na rozpálenej panvici z oboch strán (asi 2 minúty na každej strane). Mäso sa zatiahne, získa krásnu farbu a výpek dodá omáčke ešte lepšiu chuť.

Jednoduché variácie

  • Na pive: Namiesto vody alebo vývaru podlejte mäso 100 ml tmavého piva. Získa tak nezameniteľnú, jemne karamelovú a hlbokú chuť.
  • S horčicou: Do marinády primiešajte lyžicu plnotučnej alebo dijonskej horčice. Dodá mäsu príjemnú pikantnosť a pomôže ho ešte viac zjemniť.

Hotové mäso podávajte preliate fantastickým výpekom. Ideálnou prílohou sú varené zemiaky, zemiaková kaša alebo dusená ryža.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rapsodia Food, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty