Search

Recept na najlepší zapekaný karfiol: S ryžou, kurkumou a syrom

Obsah receptu

Publikované: 6. augusta 2025, 14:30

Hľadáte recept na najlepší zapekaný karfiol, ktorý nie je suchý ani nudný? Vyskúšajte túto verziu s voňavou kurkumovou ryžou a lahodnou syrovou zálievkou! Je to fantasticky chutný, sýty a pritom jednoduchý bezmäsitý obed, ktorý si zamiluje celá rodina.

Krásne žltá ryža tvorí chutný základ, na ktorom je uložený jemný karfiol, a všetko je zaliate krémovou vaječno-syrovou zmesou. Poďte sa pozrieť, aké je to jednoduché!

Ako sa robí najlepší zapekaný karfiol s ryžou?

Ryžu uvarte s kurkumou. Karfiol krátko predvarte. Do pekáča navrstvite ryžu zmiešanú s vajíčkami, na ňu karfiol a všetko zalejte zálievkou zo smotany, vajec a syra. Pečte pri 180 °C dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 35–40 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Bezmäsitý obed, Jedlo z jedného pekáča

Potrebujeme

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 800 g)
  • 250 g dlhozrnnej ryže
  • 5 vajec
  • 250 ml smotany na varenie (12 %)
  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 100 g tvrdého syra (napr. ementál, gouda)
  • 1 lyžica kurkumy
  • 1 lyžica horčice
  • 1–2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • sušená bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava ryže a karfiolu

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší plech alebo zapekaciu misu (cca 25×35 cm) a vymažte ju olejom.
  2. V hrnci na troche oleja krátko (asi minútu) opečte ryžu. Pridajte kurkumu, soľ, premiešajte a zalejte 500 ml horúcej vody. Prikryte a na miernom ohni varte asi 15 minút domäkka.
  3. Kým sa ryža varí, pripravte si karfiol. Rozdeľte ho na menšie ružičky a 5 minút ho predvarte v osolenej vriacej vode. Potom ho dôkladne sceďte.

Príprava zálievky a kompletizácia

  1. V samostatnej väčšej mise metličkou rozšľahajte 3 vajcia. Pridajte k nim smotanu na varenie, kyslú smotanu, horčicu, nastrúhaný syr (časť si môžete odložiť na posypanie vrchu), soľ, korenie a sušenú bazalku. Všetko dobre premiešajte.
  2. Uvarenú a mierne vychladnutú ryžu zmiešajte so zvyšnými 2 vajíčkami. Túto zmes rovnomerne rozotrite na dno pripraveného pekáča.
  3. Na vrstvu ryže poukladajte predvarené ružičky karfiolu.
  4. Všetko rovnomerne zalejte pripravenou smotanovo-syrovou zálievkou.

Pečenie

  1. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a stred pevný.
  2. Po upečení nechajte nákyp asi 10 minút odstáť, bude sa lepšie krájať. Pred podávaním môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre pikantnejšiu chuť pridajte do zálievky aj prelisovaný strúčik cesnaku.
  2. Ak chcete chrumkavejšiu kôrku, na záver môžete nákyp posypať extra syrom a zapnúť na 2 minúty funkciu gril.
  3. Nákyp chutí skvele aj na druhý deň, stačí ho len ohriať.

Variácie

  • Mäsová verzia: Pridajte do ryžového základu na kocky nakrájanú a opečenú šunku alebo slaninu.
  • S brokolicou: Namiesto karfiolu alebo v kombinácii s ním použite brokolicu.
  • Bez ryže (Low-Carb): Vynechajte ryžu a urobte nákyp len zo zeleniny a zálievky.

Tento farebný a voňavý nákyp je dôkazom, že bezmäsitý obed môže byť skutočnou delikatesou. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od viele Rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty