Hľadáte recept na najlepší zapekaný karfiol, ktorý nie je suchý ani nudný? Vyskúšajte túto verziu s voňavou kurkumovou ryžou a lahodnou syrovou zálievkou! Je to fantasticky chutný, sýty a pritom jednoduchý bezmäsitý obed, ktorý si zamiluje celá rodina.
Krásne žltá ryža tvorí chutný základ, na ktorom je uložený jemný karfiol, a všetko je zaliate krémovou vaječno-syrovou zmesou. Poďte sa pozrieť, aké je to jednoduché!
Ako sa robí najlepší zapekaný karfiol s ryžou?
Ryžu uvarte s kurkumou. Karfiol krátko predvarte. Do pekáča navrstvite ryžu zmiešanú s vajíčkami, na ňu karfiol a všetko zalejte zálievkou zo smotany, vajec a syra. Pečte pri 180 °C dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 35–40 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Bezmäsitý obed, Jedlo z jedného pekáča
Potrebujeme
- 1 stredne veľký karfiol (cca 800 g)
- 250 g dlhozrnnej ryže
- 5 vajec
- 250 ml smotany na varenie (12 %)
- 4 lyžice kyslej smotany
- 100 g tvrdého syra (napr. ementál, gouda)
- 1 lyžica kurkumy
- 1 lyžica horčice
- 1–2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- sušená bazalka
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava ryže a karfiolu
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší plech alebo zapekaciu misu (cca 25×35 cm) a vymažte ju olejom.
- V hrnci na troche oleja krátko (asi minútu) opečte ryžu. Pridajte kurkumu, soľ, premiešajte a zalejte 500 ml horúcej vody. Prikryte a na miernom ohni varte asi 15 minút domäkka.
- Kým sa ryža varí, pripravte si karfiol. Rozdeľte ho na menšie ružičky a 5 minút ho predvarte v osolenej vriacej vode. Potom ho dôkladne sceďte.
Príprava zálievky a kompletizácia
- V samostatnej väčšej mise metličkou rozšľahajte 3 vajcia. Pridajte k nim smotanu na varenie, kyslú smotanu, horčicu, nastrúhaný syr (časť si môžete odložiť na posypanie vrchu), soľ, korenie a sušenú bazalku. Všetko dobre premiešajte.
- Uvarenú a mierne vychladnutú ryžu zmiešajte so zvyšnými 2 vajíčkami. Túto zmes rovnomerne rozotrite na dno pripraveného pekáča.
- Na vrstvu ryže poukladajte predvarené ružičky karfiolu.
- Všetko rovnomerne zalejte pripravenou smotanovo-syrovou zálievkou.
Pečenie
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý a stred pevný.
- Po upečení nechajte nákyp asi 10 minút odstáť, bude sa lepšie krájať. Pred podávaním môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte do zálievky aj prelisovaný strúčik cesnaku.
- Ak chcete chrumkavejšiu kôrku, na záver môžete nákyp posypať extra syrom a zapnúť na 2 minúty funkciu gril.
- Nákyp chutí skvele aj na druhý deň, stačí ho len ohriať.
Variácie
- Mäsová verzia: Pridajte do ryžového základu na kocky nakrájanú a opečenú šunku alebo slaninu.
- S brokolicou: Namiesto karfiolu alebo v kombinácii s ním použite brokolicu.
- Bez ryže (Low-Carb): Vynechajte ryžu a urobte nákyp len zo zeleniny a zálievky.
Tento farebný a voňavý nákyp je dôkazom, že bezmäsitý obed môže byť skutočnou delikatesou. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od viele Rezepte, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
