Search

Recept na najjemnejšie fašírky, ktoré sa vždy podaria. Chutia fantasticky s kašou aj s chlebom.

Šťavnaté fašírky
Šťavnaté fašírky

Obsah receptu

Publikované: 24. septembra 2025, 08:00

Ak hľadáte ten “pravý” recept na fašírky, ktoré sú neuveriteľne jemné, mäkké a plné šťavy, tak ste ho práve našli. Toto je overený postup našich babičiek, ktorý zaručí, že fašírky nebudú nikdy suché ani tvrdé. Tajomstvo spočíva v pridaní rozmixovaného surového zemiaku, namočeného pečiva a unikátnom dokončení v pare, ktoré z nich urobí dokonalú lahôdku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: cca 12-15 fašírok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/fašírka
  • Trend: Domáca klasika / Zero-waste

Potrebujeme

  • 500 g bravčovej krkovičky (alebo mletého bravčového pliecka)
  • 200 g cibule
  • 60 g staršej bagety alebo bieleho chleba
  • 200 ml mlieka
  • 1 ks surový zemiak (do zmesi)
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • hladká múka (na obalenie)
  • olej (na vyprážanie)

Na dokončenie v pare

  • 1 ks väčší zemiak
  • cca 150 ml horúcej vody

Postup prípravy

  1. Príprava surovín. Starší chlieb alebo bagetu nakrájajte na kocky a zalejte mliekom. Nechajte ho aspoň 10 minút poriadne nasiaknuť.
  2. Ak používate mäso vcelku, nakrájajte ho na menšie kocky a v mixéri alebo sekáčiku ho nasekajte na mäsovú zmes. Cibuľu a 1 ošúpaný surový zemiak taktiež rozmixujte na jemnú kašu.
  3. Miešanie zmesi. V hlbokej mise zmiešajte mleté mäso, rozmixovanú cibuľu so zemiakom a tiež v mixéri rozmixovanú zmes namočeného chleba s mliekom.
  4. Zmes dôkladne osoľte a okoreňte. Rukami všetko veľmi dobre premiešajte, aby sa chute dokonale spojili. Ak sa vám zdá hmota príliš riedka, môžete ju zahustiť lyžicou detskej krupice.
  5. Tvarovanie a vyprážanie. Navlhčenými rukami tvarujte z mäsovej hmoty menšie oválne “šišky” alebo klasické fašírky. Každú zľahka obaľte v hladkej múke.
  6. Na panvici rozohrejte vrstvu oleja. Fašírky na stredne silnom plameni opekajte z oboch strán dozlatista. Nemusia byť úplne prepečené, budú sa ešte dusiť.
  7. Dokončenie v pare (kľúčový krok!). Druhý zemiak ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Vyskladajte ich na dno širokého hrnca tak, aby ho pokryli.
  8. Na zemiaky nalejte asi 1 cm horúcej vody. Na túto zemiakovú “podložku” poukladajte opečené fašírky.
  9. Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni nechajte fašírky dusiť v pare približne 15 minút.
  10. Hotové fašírky podávajte ihneď, sú úžasne šťavnaté.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Mäkkosť vs. chrumkavosť. Finálne dusenie na zemiakoch je starý trik pre maximálnu šťavnatosť. Fašírky nasiaknu parou a budú neuveriteľne mäkké. Týmto krokom však stratia chrumkavú kôrku z vyprážania. Ak preferujete chrumkavé fašírky, tento krok jednoducho vynechajte a opekajte ich na panvici o niečo dlhšie na miernejšom plameni, kým nie sú úplne prepečené.
  2. Mäso z mixéra. Ak nemáte doma mlynček na mäso, vôbec to nevadí. Šťavnatá bravčová krkovička sa dá skvele spracovať aj v kuchynskom sekáčiku alebo výkonnejšom mixéri. Mäso stačí nakrájať na menšie kocky a rozmixovať ho po menších dávkach.

Jednoduché variácie

  • Bylinková verzia: Do mäsovej zmesi pridajte lyžicu sušenej majoránky a hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Fašírky tak získajú klasickú a nezameniteľnú domácu chuť.
  • Cesnaková verzia: Spolu s cibuľou a zemiakom rozmixujte aj 3-4 strúčiky cesnaku pre ešte výraznejšiu a pikantnejšiu chuť.

Výsledkom sú tie najjemnejšie fašírky, aké si viete predstaviť, plné chuti a šťavy. Podávajte ich klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou, alebo len tak s čerstvým chlebom a horčicou.

Recept vychádza z verzie od Alina FooDee, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty