Najjemnejšie fašírky (mäsové šišky) dusené na zemiakoch
Ak hľadáte ten 'pravý' recept na fašírky, ktoré sú neuveriteľne jemné, mäkké a plné šťavy, tak ste ho práve našli. Toto je overený postup starých mám, ktorý zaručí, že fašírky nebudú nikdy suché ani tvrdé. Tajomstvo je v pridaní surového zemiaku, pečiva a unikátnom dokončení v pare.
500g500 g bravčovej krkovičky(alebo mletého bravčového pliecka)
200g200 g cibule
60g60 g staršej bagety alebo bieleho chleba
200ml200 ml mlieka
1ks1 ks surový zemiak(do zmesi)
1ČL1 ČL soli
čerstvo mleté čierne korenie
hladká múka(na obalenie)
olej(na vyprážanie)
Na dokončenie v pare:
1ks1 ks väčší zemiak
150mlcca 150 ml horúcej vody
Pokyny
1. Príprava surovín. Starší chlieb alebo bagetu nakrájajte na kocky a zalejte mliekom. Nechajte ho aspoň 10 minút poriadne nasiaknuť.
2. Ak používate mäso vcelku, nakrájajte ho na menšie kocky a v mixéri alebo sekáčiku ho nasekajte na mäsovú zmes. Cibuľu a 1 ošúpaný surový zemiak taktiež rozmixujte na jemnú kašu.
3. Miešanie zmesi. V hlbokej mise zmiešajte mleté mäso, rozmixovanú cibuľu so zemiakom a tiež v mixéri rozmixovanú zmes namočeného chleba s mliekom.
4. Zmes dôkladne osoľte a okoreňte. Rukami všetko veľmi dobre premiešajte, aby sa chute dokonale spojili. Ak sa vám zdá hmota príliš riedka, môžete ju zahustiť lyžicou detskej krupice.
5. Tvarovanie a vyprážanie. Navlhčenými rukami tvarujte z mäsovej hmoty menšie oválne "šišky" alebo klasické fašírky. Každú zľahka obaľte v hladkej múke.
6. Na panvici rozohrejte vrstvu oleja. Fašírky na stredne silnom plameni opekajte z oboch strán dozlatista. Nemusia byť úplne prepečené, budú sa ešte dusiť.
7. Dokončenie v pare (kľúčový krok!). Druhý zemiak ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Vyskladajte ich na dno širokého hrnca tak, aby ho pokryli.
8. Na zemiaky nalejte asi 1 cm horúcej vody. Na túto zemiakovú "podložku" poukladajte opečené fašírky.
9. Hrniec prikryte pokrievkou a na miernom ohni nechajte fašírky dusiť v pare približne 15 minút.
10. Hotové fašírky podávajte ihneď, sú úžasne šťavnaté.
Poznámky
1. Mäkkosť vs. chrumkavosť. Finálne dusenie na zemiakoch je starý trik pre maximálnu šťavnatosť. Fašírky nasiaknu parou a budú neuveriteľne mäkké. Týmto krokom však stratia chrumkavú kôrku z vyprážania. Ak preferujete chrumkavé fašírky, tento krok vynechajte a jednoducho ich na panvici opekajte o niečo dlhšie na miernejšom plameni, kým nie sú úplne prepečené.2. Mäso z mixéra. Ak nemáte doma mlynček na mäso, vôbec to nevadí. Šťavnatá bravčová krkovička sa dá skvele spracovať aj v kuchynskom sekáčiku alebo výkonnejšom mixéri. Mäso stačí nakrájať na menšie kocky a rozmixovať ho po menších dávkach.