Toto je môj obľúbený recept na rýchlu večeru. Milujem ázijskú kuchyňu a tieto hovädzie rezančeky so sójovou omáčkou sú hotové za pár minút. Kľúčom je marináda, ktorá urobí mäso krehké ako maslo. Ukážem vám, ako na to bez zbytočného vyprážania.
Tento recept je skvelý príklad fusion kuchyne. Využijeme techniku “velveting” (marinovanie so škrobom a sódou). Je to rýchle a šetrí to olej. Skúsite to tiež?
Ako správne pripraviť hovädzie rezančeky? Mäso nakrájajte a marinujte v zmesi so sódou bikarbónou, škrobom a bielkom. Potom ho sprudka opečte na woku. Pridajte omáčku, zeleninu a krátko povarte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (vrátane marinovania)
- Čas varenia: 10 minút
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: Stredná (kvôli rýchlosti prípravy)
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia (bez ryže)
- Trend: Rýchly / Fusion
Potrebujeme
Marináda na mäso (Velveting)
- 250 g hovädzej sviečkovej (alebo roštenky, flank steaku)
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL cukru
- 1 štipka bieleho korenia
- 3 PL vody
- 1/2 ks vaječný bielok
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL oleja (napr. rastlinného)
Omáčka
- 1/2 PL ryžového vína (alebo suché sherry)
- 1,5 PL ustricovej omáčky
- 1 ČL tmavej sójovej omáčky
- 1/4 ČL cukru
- 2 PL vody
- 1 ČL kukuričného škrobu
Na dokončenie (Stir-fry)
- 1 PL oleja (na opekanie)
- 1/2 ks cibule (na prúžky)
- 3 strúčiky cesnaku (na plátky)
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 PL vody (na podliatie zeleniny)
Postup prípravy
- Najprv marinujte mäso. Hovädzie mäso nakrájajte na tenké rezančeky.
- V mise ho zmiešajte so soľou, cukrom, korením a jedlou sódou.
- Postupne prilievajte 3 PL vody. Miešajte, kým mäso vodu úplne nevstrebe.
- Pridajte vaječný bielok a premiešajte.
- Nakoniec mäso “uzamknite” pridaním škrobu a oleja. Dôkladne premiešajte.
- Nechajte mäso odpočívať aspoň 15 minút v chladničke.
- Medzitým si pripravte omáčku. V miske zmiešajte všetky suroviny na omáčku.
- Škrob rozmiešajte dôkladne, aby neostali hrudky.
- Pripravte si panvicu (ideálne wok). Rozpáľte v nej 1 PL oleja.
- Pridajte marinované mäso. Sprudka ho opekajte 1–2 minúty.
- Mäso sa musí oddeliť a zmeniť farbu. Hneď ho vyberte z panvice von.
- Do tej istej panvice pridajte cesnak, zázvor a cibuľu.
- Pridajte 2 PL vody. Tým sa zelenina naparí a cesnak nezhorkne. Restujte 2 minúty.
- Vráťte mäso späť do panvice.
- Ihneď prilejte pripravenú omáčku.
- Všetko spolu miešajte na silnom ohni. Varte asi 1–2 minúty.
- Omáčka vďaka škrobu rýchlo zhustne a obalí mäso.
- Ihneď podávajte. Ideálna príloha je dusená ryža.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Organizácia je kľúč (Mise en place): Pri ázijských receptoch musí byť všetko pripravené vopred. Omáčka musí byť zamiešaná, zelenina nakrájaná. Samotné varenie trvá len pár minút.
- Horúca panvica: Tajomstvo “stir-fry” je extrémne horúca panvica (wok). Mäso sa musí opiecť rýchlo, aby ostalo šťavnaté a nepustilo šťavu.
Jednoduché variácie
- So zeleninou: Pridajte k cibuli aj nakrájanú červenú papriku, brokolicu alebo jarnú cibuľku tesne pred koncom.
- Pikantná verzia: Do omáčky pridajte lyžičku čili omáčky (napr. Sriracha) alebo nasekanú čerstvú čili papričku.
Toto jedlo chutí presne ako z ázijského bistra. Je to môj favorit, keď nemám čas variť, ale chcem sa dobre najesť.
Recept vychádza z verzie od Sam’s Easy Tasty Dishes, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.