Search

Recept na chlebové fašírky – šťavnaté, lacné a extrémne chutné

Hromada zlatistých chlebových fašírok so slaninou na tanieri, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Šťavnaté chlebové fašírky so slaninou

Obsah receptu

Publikované: 14. júla 2025, 18:00

Hľadáte recept na lacné a extrémne chutné fašírky? Vyskúšajte tieto geniálne chlebové fašírky, ktoré sú prekvapivo šťavnaté. Tento recept je skvelým spôsobom, ako spotrebovať starší chlieb a vykúzliť rýchly obed alebo večeru. Vďaka slanine a majoránke sú tak dobré, že im nikto neodolá.

Zabudnite na suché a nudné fašírky. Malý trik s opečenou cibuľkou a slaninou posunie toto jednoduché jedlo na úplne novú úroveň.

Ako sa robia najlepšie chlebové fašírky?

Starší chlieb namočte do vody a potom z neho vytlačte prebytočnú tekutinu. Pridajte vajíčka, koreniny a na panvici opečenú cibuľu so slaninou. Zmes zahustite múkou, vytvarujte fašírky a vyprážajte ich na stredne silnom ohni dozlatista z oboch strán.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus

Potrebujeme

Základ

  • 300 g staršieho chleba (ideálne 2-3 dňový)
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 100 g anglickej slaniny
  • 3 ks vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky

Na dochutenie

  • 2 ČL majoránky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na vyprážanie

  • rastlinný olej (slnečnicový alebo repkový)

Postup prípravy

Príprava surovín

  1. Chlieb nakrájajte na kocky, vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou tak, aby bol celý ponorený. Môžete ho zaťažiť tanierikom. Nechajte ho namáčať asi 10 minút.
  2. Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a slaninu na malé kocky.
  3. Na suchej panvici na strednom ohni opečte slaninu, kým nepustí tuk a nezačne byť chrumkavá. Pridajte cibuľu a restujte spolu ďalšie 3-4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.

Zmiešanie a tvarovanie

  1. Z namočeného chleba dôkladne rukami vytlačte všetku prebytočnú vodu. Vytlačený chlieb v mise rozdrvte na malé kúsky.
  2. K chlebu pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, všetky koreniny (soľ, rascu, majoránku, čierne korenie) a vychladnutú zmes opečenej cibuľky a slaniny.
  3. Všetko dôkladne premiešajte rukami, aby sa chute spojili. Nakoniec zmes zahustite lyžicou hladkej múky a ešte raz premiešajte.
  4. Mokrými rukami tvarujte z cesta guľôčky, ktoré potom stlačte na fašírky s hrúbkou asi 1,5 cm.

Vyprážanie

  1. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) na stredne vysokú teplotu (cca 170 °C).
  2. Fašírky opatrne vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte z každej strany približne 4-5 minút do krásnej zlatohnedej farby.
  3. Hotové fašírky vyberajte na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, ktorá vsiakne prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chrumkavý povrch môžete fašírky pred vyprážaním jemne obaliť v strúhanke.
  2. Do zmesi môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať pre sviežejšiu chuť.
  3. Podávajte klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.

Tieto fašírky sú dokonalým dôkazom, že aj zo zvyškov sa dá uvariť fantastické jedlo. Sú tak dobré, že si ich budete robiť znova a znova.

Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty