Hľadáte recept na lacné a extrémne chutné fašírky? Vyskúšajte tieto geniálne chlebové fašírky, ktoré sú prekvapivo šťavnaté. Tento recept je skvelým spôsobom, ako spotrebovať starší chlieb a vykúzliť rýchly obed alebo večeru. Vďaka slanine a majoránke sú tak dobré, že im nikto neodolá.
Zabudnite na suché a nudné fašírky. Malý trik s opečenou cibuľkou a slaninou posunie toto jednoduché jedlo na úplne novú úroveň.
Ako sa robia najlepšie chlebové fašírky?
Starší chlieb namočte do vody a potom z neho vytlačte prebytočnú tekutinu. Pridajte vajíčka, koreniny a na panvici opečenú cibuľu so slaninou. Zmes zahustite múkou, vytvarujte fašírky a vyprážajte ich na stredne silnom ohni dozlatista z oboch strán.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus
Potrebujeme
Základ
- 300 g staršieho chleba (ideálne 2-3 dňový)
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 100 g anglickej slaniny
- 3 ks vajcia
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL hladkej múky
Na dochutenie
- 2 ČL majoránky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL drvenej rasce
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na vyprážanie
- rastlinný olej (slnečnicový alebo repkový)
Postup prípravy
Príprava surovín
- Chlieb nakrájajte na kocky, vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou tak, aby bol celý ponorený. Môžete ho zaťažiť tanierikom. Nechajte ho namáčať asi 10 minút.
- Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a slaninu na malé kocky.
- Na suchej panvici na strednom ohni opečte slaninu, kým nepustí tuk a nezačne byť chrumkavá. Pridajte cibuľu a restujte spolu ďalšie 3-4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
Zmiešanie a tvarovanie
- Z namočeného chleba dôkladne rukami vytlačte všetku prebytočnú vodu. Vytlačený chlieb v mise rozdrvte na malé kúsky.
- K chlebu pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, všetky koreniny (soľ, rascu, majoránku, čierne korenie) a vychladnutú zmes opečenej cibuľky a slaniny.
- Všetko dôkladne premiešajte rukami, aby sa chute spojili. Nakoniec zmes zahustite lyžicou hladkej múky a ešte raz premiešajte.
- Mokrými rukami tvarujte z cesta guľôčky, ktoré potom stlačte na fašírky s hrúbkou asi 1,5 cm.
Vyprážanie
- Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) na stredne vysokú teplotu (cca 170 °C).
- Fašírky opatrne vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte z každej strany približne 4-5 minút do krásnej zlatohnedej farby.
- Hotové fašírky vyberajte na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavý povrch môžete fašírky pred vyprážaním jemne obaliť v strúhanke.
- Do zmesi môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať pre sviežejšiu chuť.
- Podávajte klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.
Tieto fašírky sú dokonalým dôkazom, že aj zo zvyškov sa dá uvariť fantastické jedlo. Sú tak dobré, že si ich budete robiť znova a znova.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.