Hľadáte recept na lacné a extrémne chutné fašírky? Vyskúšajte tieto geniálne chlebové fašírky, ktoré sú prekvapivo šťavnaté. Tento recept je skvelým spôsobom, ako spotrebovať starší chlieb a vykúzliť rýchly obed alebo večeru. Vďaka slanine a majoránke sú tak dobré, že im nikto neodolá.
1. Chlieb nakrájajte na kocky, vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou tak, aby bol celý ponorený. Môžete ho zaťažiť tanierikom. Nechajte ho namáčať asi 10 minút.
2. Medzitým si nadrobno nakrájajte cibuľu a slaninu na malé kocky.
3. Na suchej panvici na strednom ohni opečte slaninu, kým nepustí tuk a nezačne byť chrumkavá. Pridajte cibuľu a restujte spolu ďalšie 3-4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
Zmiešanie a tvarovanie:
4. Z namočeného chleba dôkladne rukami vytlačte všetku prebytočnú vodu. Vytlačený chlieb v mise rozdrvte na malé kúsky.
5. K chlebu pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, všetky koreniny (soľ, rascu, majoránku, čierne korenie) a vychladnutú zmes opečenej cibuľky a slaniny.
6. Všetko dôkladne premiešajte rukami, aby sa chute spojili. Nakoniec zmes zahustite lyžicou hladkej múky a ešte raz premiešajte.
7. Mokrými rukami tvarujte z cesta guľôčky, ktoré potom stlačte na fašírky s hrúbkou asi 1,5 cm.
Vyprážanie:
8. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm) na stredne vysokú teplotu (cca 170 °C).
9. Fašírky opatrne vkladajte do horúceho oleja a vyprážajte z každej strany približne 4-5 minút do krásnej zlatohnedej farby.
10. Hotové fašírky vyberajte na tanier vystlaný papierovou kuchynskou utierkou, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
Poznámky
1. Pre extra chrumkavý povrch môžete fašírky pred vyprážaním jemne obaliť v strúhanke.2. Do zmesi môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať pre sviežejšiu chuť.3. Podávajte klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.