Zabudnite na suché zákusky z obchodu. Tieto domáce punčové rezy sú doslova mokrá bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Recept je taký jednoduchý a výsledok taký ohromujúci, že keď ich raz ochutnáte, už iné chcieť nebudete.
Klasika, ktorá nesmie chýbať na Vianoce, Veľkú noc, ani na nedeľnom stole. Sú šťavnaté, plné chuti a presne také, aké si ich pamätáte z detstva – možno ešte lepšie. Máte už pripravený plech?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Tradičný vrstvený zákusok s punčovou arómou.
- Tajný trik: Dvojité cesto a pomalé máčanie pre extra šťavnatosť.
- Cena: Zlomok ceny oproti cukrárni (cca 6 € za celý plech).
Základné info:
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas pečenia: 17 + 17 minút
- Počet porcií: 20 – 24 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalórie: cca 240 kcal/ks
- Trend: #Punčák #RetroDezerty
Potrebujeme
Piškótové cesto (Suroviny na 1 plech – budeme piecť 2x):
- 5 ks vajec
- 3 kopcovité lyžice hladkej múky (65 g)
- 3 kopcovité lyžice polohrubej múky (65 g)
- 6 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru (115 g)
- 2 lyžice oleja (slnečnicový)
- (Do druhého cesta môžete pridať ružové potravinárske farbivo)
Punčový rozvar:
- 200 ml vody
- 3 lyžičky cukru
- 150 ml jahodového sirupu (hustý, kvalitný)
- 70 ml pomarančovej šťavy
- 30 ml rumu (alebo rumovej arómy)
- Zmes punčových korenín (alebo štipka škorice a klinčekov)
Na dokončenie:
- 300 g džemu (ideálne ríbezľový alebo jahodový)
- 1 balenie Punčová poleva v prášku (napr. Dr. Oetker) + 4 lyžice vody
Postup prípravy
- Začnite prvým cestom. Bielky vyšľahajte so 6 lyžicami cukru do tuhého snehu. Šľahajte poctivo, minimálne 10 minút.
- Po jednom zašľahajte žĺtky (už len krátko) a následne tenkým prúdom prilejte 2 lyžice oleja.
- Ručne a veľmi zľahka vmiešajte preosiatu hladkú a polohrubú múku. Miešajte len varechou, aby cesto nespadlo.
- Hmotu vylejte na plech (32,5 x 25,5 cm) s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 17 minút pri teplote 180 °C.
- Celý postup zopakujte a upečte druhé cesto (do tohto môžete pridať kvapku červeného farbiva pre efekt). Nechajte obe piškóty úplne vychladnúť.
- Pripravte rozvar: Vodu s cukrom a korením povarte 5 minút. Odstavte, prilejte sirup, šťavu a rum. Nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté piškóty zbavte papiera a každú prekrojte priečne na polovicu. Získate tak 4 menšie pláty cesta.
- Ideme vrstviť: Spodný plát (biely) potrite džemom. Naň položte druhý plát (farebný) a ten lyžicou rovnomerne polejte polovicou punčového rozvaru.
- Potrite džemom, položte tretí plát, polejte zvyškom rozvaru a opäť potrite džemom. Prikryte posledným bielym plátom.
- Koláč zaťažte (napr. doskou a knihami) a dajte do chladničky aspoň na 12 hodín. chute sa musia prepojiť.
- Nakoniec pripravte polevu podľa návodu na obale, roztrite na koláč a po stuhnutí krájajte zúbkovým nožom namočeným v horúcej vode.
Videorecept
Tipy na záver
- Zákusok musí byť dobre zaťažený, inak sa bude pri krájaní rozpadávať. Ideálne je použiť druhý plech a naň položiť niečo ťažké (napr. 2 kg múky).
- Ak nemáte zmes punčových korenín, stačí do rozvaru hodiť celú škoricu a 3 klinčeky, ktoré po vyvarení vyberiete.
Variácie
- Detská verzia: Rum nahraďte ovocným čajom alebo len zvýšte podiel pomarančovej šťavy a pridajte rumovú arómu.
- Extra džemové: Džemom môžete potrieť aj tie pláty, ktoré polievate sirupom, pre ešte výraznejšiu chuť.
Časté otázky (FAQ)
- Prečo sú rezy suché? Pravdepodobne ste ich piekli príliš dlho (cesto sa vysušilo) alebo ste použili málo rozvaru. Nebojte sa pláty poriadne “opiať”.
- Ako dlho vydržia? V chladničke vydržia šťavnaté 4 až 5 dní. Punčové rezy sú jedným z mála zákuskov, ktoré sú na tretí deň ešte lepšie ako v prvý.
Servírujte s kvalitnou kávou a užívajte si tú vôňu. Ak ich dobre zabalíte, v chladničke vydržia ako čerstvé aj týždeň.
Recept od LiViera Desserts pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Vianočné punčové rezy – Klasika, ktorá na Vianoce nesmie chýbať!
- Punčové rezy s originálnou chuťou punčového korenia: Lepší zákusok na Vianoce nepoznám!
- Tieto šťavnaté punčové koláčiky musia byť na každom tanieri – recept na vianočné pečivo
- Najlepšia jahodová roláda ako sen: Jemný piškótový korpus a lahodný smotanový krém! (RECEPT)
- Čo napiecť na Veľkú noc? 8 overených receptov na sviatočné koláče a zákusky
