Search

Punčové rezy už nekupujem: Domáce sú 100x lepšie a šťavnatejšie

Punčové rezy
Punčové rezy

Obsah receptu

Publikované: 24. novembra 2025, 21:06

Zabudnite na suché zákusky z obchodu. Tieto domáce punčové rezy sú doslova mokrá bomba, ktorá sa rozplýva na jazyku. Recept je taký jednoduchý a výsledok taký ohromujúci, že keď ich raz ochutnáte, už iné chcieť nebudete.

Klasika, ktorá nesmie chýbať na Vianoce, Veľkú noc, ani na nedeľnom stole. Sú šťavnaté, plné chuti a presne také, aké si ich pamätáte z detstva – možno ešte lepšie. Máte už pripravený plech?


Rýchly prehľad

  • Čo to je: Tradičný vrstvený zákusok s punčovou arómou.
  • Tajný trik: Dvojité cesto a pomalé máčanie pre extra šťavnatosť.
  • Cena: Zlomok ceny oproti cukrárni (cca 6 € za celý plech).

Základné info:

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 17 + 17 minút
  • Počet porcií: 20 – 24 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalórie: cca 240 kcal/ks
  • Trend: #Punčák #RetroDezerty

Potrebujeme

Piškótové cesto (Suroviny na 1 plech – budeme piecť 2x):

  • 5 ks vajec
  • 3 kopcovité lyžice hladkej múky (65 g)
  • 3 kopcovité lyžice polohrubej múky (65 g)
  • 6 kopcovitých lyžíc kryštálového cukru (115 g)
  • 2 lyžice oleja (slnečnicový)
  • (Do druhého cesta môžete pridať ružové potravinárske farbivo)

Punčový rozvar:

  • 200 ml vody
  • 3 lyžičky cukru
  • 150 ml jahodového sirupu (hustý, kvalitný)
  • 70 ml pomarančovej šťavy
  • 30 ml rumu (alebo rumovej arómy)
  • Zmes punčových korenín (alebo štipka škorice a klinčekov)

Na dokončenie:

  • 300 g džemu (ideálne ríbezľový alebo jahodový)
  • 1 balenie Punčová poleva v prášku (napr. Dr. Oetker) + 4 lyžice vody

Postup prípravy

  1. Začnite prvým cestom. Bielky vyšľahajte so 6 lyžicami cukru do tuhého snehu. Šľahajte poctivo, minimálne 10 minút.
  2. Po jednom zašľahajte žĺtky (už len krátko) a následne tenkým prúdom prilejte 2 lyžice oleja.
  3. Ručne a veľmi zľahka vmiešajte preosiatu hladkú a polohrubú múku. Miešajte len varechou, aby cesto nespadlo.
  4. Hmotu vylejte na plech (32,5 x 25,5 cm) s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 17 minút pri teplote 180 °C.
  5. Celý postup zopakujte a upečte druhé cesto (do tohto môžete pridať kvapku červeného farbiva pre efekt). Nechajte obe piškóty úplne vychladnúť.
  6. Pripravte rozvar: Vodu s cukrom a korením povarte 5 minút. Odstavte, prilejte sirup, šťavu a rum. Nechajte vychladnúť.
  7. Vychladnuté piškóty zbavte papiera a každú prekrojte priečne na polovicu. Získate tak 4 menšie pláty cesta.
  8. Ideme vrstviť: Spodný plát (biely) potrite džemom. Naň položte druhý plát (farebný) a ten lyžicou rovnomerne polejte polovicou punčového rozvaru.
  9. Potrite džemom, položte tretí plát, polejte zvyškom rozvaru a opäť potrite džemom. Prikryte posledným bielym plátom.
  10. Koláč zaťažte (napr. doskou a knihami) a dajte do chladničky aspoň na 12 hodín. chute sa musia prepojiť.
  11. Nakoniec pripravte polevu podľa návodu na obale, roztrite na koláč a po stuhnutí krájajte zúbkovým nožom namočeným v horúcej vode.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Zákusok musí byť dobre zaťažený, inak sa bude pri krájaní rozpadávať. Ideálne je použiť druhý plech a naň položiť niečo ťažké (napr. 2 kg múky).
  2. Ak nemáte zmes punčových korenín, stačí do rozvaru hodiť celú škoricu a 3 klinčeky, ktoré po vyvarení vyberiete.

Variácie

  • Detská verzia: Rum nahraďte ovocným čajom alebo len zvýšte podiel pomarančovej šťavy a pridajte rumovú arómu.
  • Extra džemové: Džemom môžete potrieť aj tie pláty, ktoré polievate sirupom, pre ešte výraznejšiu chuť.

Časté otázky (FAQ)

  • Prečo sú rezy suché? Pravdepodobne ste ich piekli príliš dlho (cesto sa vysušilo) alebo ste použili málo rozvaru. Nebojte sa pláty poriadne “opiať”.
  • Ako dlho vydržia? V chladničke vydržia šťavnaté 4 až 5 dní. Punčové rezy sú jedným z mála zákuskov, ktoré sú na tretí deň ešte lepšie ako v prvý.

Servírujte s kvalitnou kávou a užívajte si tú vôňu. Ak ich dobre zabalíte, v chladničke vydržia ako čerstvé aj týždeň.

Recept od LiViera Desserts pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty