Search

Pripravte si domáci zeleninovo-kurací bujón: Lacné, zdravé, no najmä chutné.

Domáci zeleninovo-kurací bujón
Domáci zeleninovo-kurací bujón

Obsah receptu

Tento recept na domáci zeleninovo-kurací bujón je skvelým spôsobom, ako mať vždy po ruke čerstvé a chutné dochucovadlo pre vaše polievky či omáčky.

Jednoduchá príprava, čerstvé ingrediencie a skvelá chuť – to všetko vám ponúka tento recept na domáci bujón, ktorý môžete mať vždy po ruke v mrazničke.

Domáci zeleninovo-kurací bujón

Ingrediencie:

  • 180 g kuracieho mäsa
  • 2 menšie cibule
  • 400 g ošúpanej mrkvy
  • 1 koreň petržlenu
  • 100 g zeleru
  • 80 g póru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • 80-100 ml vody
  • 50-80 g soli
  • Na špičku lyžičky kurkumy

Postup prípravy:

  1. Cibuľu nakrájajte na hrubo.
  2. Kuracie mäso nakrájajte na kocky.
  3. Mrkvu, petržlen, zeler a pór nakrájajte na hrubšie kúsky.
  4. Cesnak očistite.
  5. Zohrejte olej na panvici a pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým cibuľa nebude voňať.
  6. Pridajte nakrájané kuracie mäso a pokračujte v restovaní, kým sa mäso nezačne opekať.
  7. Pridajte nakrájanú zeleninu k cibuli a kuraciemu mäsu.
  8. Zalejte vodou a duste, kým zelenina nezmäkne.
  9. Keď je zelenina mäkká, preložte zmes do mixéra a rozmixujte do hladka.
  10. Rozmixujte aj čerstvú petržlenovú vňať a pridajte ju k zeleninovej zmesi.
  11. K zmesi pridajte soľ a kurkumu a pomixujte ponorným mixérom, kým nie je zmes úplne hladká.
  12. Podlhovastú tácku alebo tanier vyložte potravinárskou fóliou a naneste na ňu pripravenú zmes. Rovnomerne ju rozotrite.
  13. Zabaľte zmes do potravinárskej fólie a dajte do mrazničky, aby stuhla.
  14. Po stuhnutí zmes vyberte a nakrájajte na kocky.
  15. Každú kocku zabaľte do alobalu.
  16. Takto zabalené kocky vložte späť do mrazničky a vyberte, keď ich budete potrebovať.

Tipy:

  • Do bujónu môžete pridať aj iné druhy zeleniny podľa vašej chuti, napríklad papriku alebo cuketu.
  • Okrem petržlenovej vňate môžete použiť aj čerstvý tymian alebo rozmarín pre výraznejšiu chuť.
  • Ak preferujete vegetariánsku verziu, jednoducho vynechajte kuracie mäso a pridajte viac zeleniny.
  • Kocky bujónu môžete pridávať priamo do polievok, omáčok alebo rizota pre rýchle dochutenie.

    Domáci zeleninovo-kurací bujón – Video recept:

    Domáci zeleninovo-kurací bujón je skvelým doplnkom vašej kuchyne, ktorý vám ušetrí čas a obohatí vaše jedlá o bohatú a plnú chuť. Pripravte si ich dopredu a vždy budete mať po ruke chutné a zdravé dochucovadlo.

    Súvisiace články:

    Domáci kurací bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte najlepšie!

    Šťavnaté kuracie prsia na panvici: U nás doma pripravujem už len tento lahodný recept!

    Vyhadzujete šupky z cibule? Nerobte to, sú plné benefitov!


    Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Uradi Sama- Ideje za kreativce

    Google Správy: Daj nám ⭐

    Podobné recepty