Zabudnite na priemerný kebab z rýchleho občerstvenia! Pripravte si doma pravý Adana Kebab, aj keď nemáte k dispozícii gril. Tento TOP turecký recept vám ukáže, ako dosiahnuť tú autentickú, šťavnatú a príjemne pikantnú chuť originálneho kebabu priamo na panvici alebo v rúre pod grilom. Je zaručene lepší ako ten z mnohých bistier!
Recept umožňuje pripraviť pravý Adana Kebab tak, aby chutil fantasticky aj bez použitia tradičného grilu na drevené uhlie. Túto tureckú dobrotu môžete servírovať ako hlavný chod zabalenú v teplom plochom chlebe s jednoduchým cibuľovo-paradajkovým šalátom, alebo nakrájanú na kúsky ako skvelú chuťovku k pivu.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ 30 minút chladenie mäsovej zmesi)
- Čas tepelnej úpravy: cca 10-15 minút (pečenie/grilovanie v dávkach)
- Počet porcií: cca 6-8 špízov (3-4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje tvarovanie na špízy a správnu tepelnú úpravu)
Potrebujeme:
Kebabová zmes (Adana):
- 1000 g (1 kg) mletého mäsa (ideálne mix jahňacieho a hovädzieho s obsahom tuku cca 20%, alebo len hovädzie)
- 1 stredne veľká cibuľa, nastrúhaná najemno a dôkladne vyžmýkaná od prebytočnej šťavy
- 1 červená paprika (kápia), zbavená jadierok a nasekaná na úplne drobné kocky (alebo rozmixovaná na pastu)
- 1 zväzok čerstvého koriandra (alebo petržlenovej vňate, ak nemáte radi koriander), nasekaného najemno
- 4-6 strúčikov cesnaku, prelisovaného
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce (rímsky kmín)
- ½ čajovej lyžičky mletého koriandra
- 1-2 čajové lyžičky chilli vločiek (ideálne turecké Urfa alebo Aleppo biber pre autentickú chuť a farbu, alebo mletého chilli podľa pálivosti)
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky (kvalitnej)
- cca 4 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)
Jednoduchý cibuľovo-paradajkový šalát:
- 1 veľká paradajka, zbavená jadierok a nakrájaná na malé kocky
- 1 menšia červená cibuľa, nakrájaná na veľmi tenké prúžky/polmesiačiky
- Hrsť nasekaného čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
Na servírovanie:
- Libanonský chlieb, pita chlieb alebo naan (na osobu 1-2 ks)
- Voliteľné: Biely jogurtový alebo cesnakový dip
Potrebujeme tiež:
- Ploché kovové špízy (ihly na kebab) alebo širšie drevené špajdle (pred použitím namočené aspoň na 30 minút vo vode)
- Veľká panvica (ideálne ťažká, grilovacia) alebo plech na pečenie
- Kuchynský robot (voliteľné, na sekanie zeleniny)
Postup prípravy
Príprava kebabovej zmesi:
- Pripravte si zeleninu do mäsovej zmesi: Cibuľu nastrúhajte najemno a rukami alebo cez gázu z nej dôkladne vyžmýkajte prebytočnú šťavu (je to dôležité pre konzistenciu). Červenú kápiu a čerstvý koriander (alebo petržlenovú vňať) nasekajte na úplne drobné kúsky (môžete si pomôcť robotom). Cesnak prelisujte.
- Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte vyžmýkanú cibuľu, nasekanú kápiu, nasekaný koriander/petržlenovú vňať a prelisovaný cesnak.
- Pridajte všetky koreniny: soľ, čierne korenie, rímsku rascu, mletý koriander, chilli vločky (alebo mleté chilli) a sladkú papriku. Prilejte rastlinný olej (4 PL).
- Teraz zmes dôkladne premiešajte a prehnetťe rukami (aspoň 5 minút). Cieľom je, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili a zmes bola mierne lepivá a držala tvar. Nemixujte ju však v robote na úplnú pastu, mala by si zachovať trochu štruktúry.
- Misu s mäsovou zmesou prikryte potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu), aby sa chute prepojili a zmes mierne stuhla.

Príprava šalátu (počas chladenia mäsa):
- Kým sa mäso chladí, pripravte si šalát. V miske zmiešajte na kocky nakrájanú paradajku (zbavenú jadierok), na tenké prúžky nakrájanú červenú cibuľu a nasekaný čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať.
- Zľahka osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a pokvapkajte citrónovou šťavou. Premiešajte a nechajte v chlade odležať.
Tvarovanie a tepelná úprava kebabu (bez grilu):
- Vychladenú mäsovú zmes vyberte z chladničky. Navlhčite si ruky studenou vodou (aby sa mäso nelepilo). Odoberajte približne rovnaké porcie mäsovej zmesi (veľkosti menšej päste) a opatrne ju tvarujte okolo plochých kovových špízov alebo širších drevených špajdlí do tvaru dlhého, plochého kebabu. Hmotu na špíz dobre utlačte, aby počas pečenia nespadla. Mali by ste vytvoriť cca 6-8 špízov.
- Možnosť 1: Opekanie na panvici: Rozohrejte ťažkú (ideálne grilovaciu) panvicu na stredne silnom ohni a zľahka ju potrite olejom. Opatrne na ňu položte pripravené špízy (koľko sa zmestí). Opekajte približne 3-4 minúty z každej strany (otáčajte ich), kým nie sú kebaby pekne hnedé, prepečené a šťavnaté. Čas závisí od hrúbky kebabu.
- Možnosť 2: Pečenie pod grilom v rúre: Rúru predhrejte na funkciu gril na vysokú teplotu. Pripravené špízy položte na mriežku, pod ktorú umiestnite plech na zachytávanie šťavy (môžete ho potrieť olejom). Pečte pod grilom približne 5-7 minút z každej strany (otáčajte ich), kým nie sú pekne opečené a prepečené. Dávajte pozor, aby sa nespálili.
- Počas posledných minút pečenia/opekania môžete zvlášť na suchej panvici alebo v rúre krátko ohriať plochý chlieb (pita, naan, lavaš).
Servírovanie:
- Hotové upečené kebaby opatrne stiahnite zo špízov.
- Teplý plochý chlieb naplňte pripraveným cibuľovo-paradajkovým šalátom. Pridajte 1-2 kusy horúceho kebabu. Ak chcete, pridajte aj lyžicu jogurtového alebo cesnakového dipu.
- Chlieb môžete zrolovať alebo preložiť a ihneď podávať.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepšiu chuť Adana kebabu sa tradične používa mleté jahňacie mäso alebo mix jahňacieho a hovädzieho s vyšším obsahom tuku (cca 20%). Tuk dodá kebabu šťavnatosť. Ak použijete len hovädzie, vyberte si prerastenejšie (napr. krk). Cibuľu vždy nastrúham a dôkladne vyžmýkam, paprika a bylinky musia byť nasekané naozaj najemno.
- Mäsovú zmes hnetiem rukami aspoň 5 minút. Je to dôležité, aby sa bielkoviny spojili a zmes bola súdržná a dobre držala na špíze. Chladenie zmesi pred tvarovaním tiež pomáha.
- Pri tvarovaní na špíz si vlhčím ruky vodou. Používam radšej ploché kovové špízy, na ktorých mäso lepšie drží. Hmotu utláčam pevne okolo špízu.
- Ak nemám gril, najradšej ich opekám na ťažkej liatinovej (grilovacej) panvici potretej trochou oleja. Opekám ich z každej strany do hneda. Dôležité je neprepiecť ich, aby zostali šťavnaté. Alternatívou je pečenie pod grilom v rúre.
- Podávam ich klasicky stiahnuté zo špízu v teplom plochom chlebe (pita alebo lavaš) s jednoduchým, ale osviežujúcim šalátom z paradajok, červenej cibule a koriandra/petržlenu. Jogurtový dip je skvelým doplnkom.

Toto je TOP recept na pravý Adana Kebab, ktorý si môžete pripraviť aj bez grilu a bude zaručene lepší ako ten z väčšiny bistier. Fantastická chuť Turecka priamo u vás doma.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kuchyňa Aqsa