Search

Pravý a bohatý vanilkový cukrársky krém so žĺtkami: Ideálny do všetkých koláčov!

vanilkový cukrársky krém
vanilkový cukrársky krém

Obsah receptu

Publikované: 3. novembra 2023, 00:00

Priatelia pekári, pozor! Ak ste na love za tým najkrajším drahokamom medzi receptami, práve ste ho našli. Vanilkový cukrársky krém so žĺtkami, tenký ako šepot a bohatý ako neskutočný sen, je tu pre vás!

Keď sa povie vanilkový cukrársky krém, mnohým z nás sa zalesknú oči ako malým deťom pri pohľade na sladkosti. A niet divu, tento krém je totiž kráľom cukrárskeho neba. Jeho bohatá, žĺtková textúra a nezameniteľná vanilková vôňa rozvonia vašu kuchyňu a z každého koláča urobí majstrovské dielo!

Ingrediencie:

  • 500 ml mlieka
  • 120 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 40 g škrobu alebo kukuričného škrobu
  • 2 vanilkové cukry (alebo vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt)
  • Trocha citrónovej kôry

Postup prípravy:

Základný Vanilkový Krém:

  1. Zohrejte 500 ml mlieka v panvici, kým nezovrie.
  2. Pridajte kôru z jedného citróna (iba žltú časť) do mlieka.
  3. V samostatnej miske zmiešajte žĺtky, cukor, vanilkový cukor a zahusťovadlo do hladka.
  4. Z mlieka vyberte citrónovú kôru, k zmesi so žĺtkami pridajte asi 200 ml zohriateho mlieka, miešajte do hladka.
  5. Túto zmes potom vráťte do panvice s mliekom a varíte pri stálejšom miešaní asi 3 minúty, až hmota zhustne.
  6. Potom krém prelejte do vychladenej misky a neustále miešajte.
  7. Krém prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť, pričom občas premiešajte.

Prispôsobenie Krému:

Pre vzdušný krém:

  • Ak chcete získať veľmi vzdušný, jemný a jemný krém, pridajte k nemu šľahačku.

Pre tučnejší a tuhší krém:

  • K vychladenému základnému krému pridajte 100 g až 300 g mascarpone a dobre premiešajte.

Pre ťažší krém vhodný do koláčov:

  • Pripravte si vyšľahané maslo (50 g až 200 g) pri izbovej teplote a do neho postupne začlepujte vychladnutý vanilkový krém, aby ste dostali hladkú textúru bez hrudiek.

Tipy pre dokončenie:

  • Nezabudnite krém prikryť priamym kontaktom s plastovou fóliou, ak ho nebudete premiešavať, aby sa na povrchu nevytvorila kôrka.
  • Ak sa rozhodnete pre verziu s mascarpone alebo maslom, nezabudnite tieto prísady dôkladne vmiešať do vychladnutého krému, aby ste predišli vzniku hrudiek.

Teraz máte viacero možností, ako využiť vanilkový krém v závislosti od toho, akú textúru a chuť preferujete. Tento krém je skvelý na naplnenie rolád, croissantov, alebo ako náplň do koláčov a iných sladkých pečených výrobkov.

Vanilkový cukrársky krém – Video recept

Vanilkový cukrársky krém so žĺtkami je skvostom, ktorý by mal byť v repertoári každého pekára. Jeho bohatá chuť a krémová textúra sú neodolateľnou pochúťkou pre všetky typy koláčov.

Súvisiace články

Vynikajúce domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú lepšie ako croissanty!

Ultra ľahký maslový krém do všetkých dezertov: Pripravte si tento krém len z troch ingrediencií a budete prekvapení, ako je lahodný

Najlepšie parížske rožky: Krehké orechové cesto plnené lahodným čokoládovým krémom


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja malá kuchynka

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty