Chcete si doma upiecť pravé Valašské frgály, presne také, aké si pamätáte od babičky alebo z ciest po Valašsku? Tento TOP recept na tradičnú dobrotu vás krok za krokom prevedie prípravou tenkého kysnutého cesta, lahodnej tvarohovej a čučoriedkovej plnky (na jednom koláči!) a bohatej chrumkavej posýpky. Vôňa pri pečení zaplní celý byt.
Pokiaľ milujete frgály, máme pre vás tento jedinečný recept. Postup prípravy je veľmi jednoduchý, aj keď si vyžaduje trochu času na kysnutie cesta. Tieto Valašské frgály s tvarohom a čučoriedkami však zvládnu upiecť aj začínajúci kuchári a výsledok bude zaručene stáť za to.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ kysnutie cca 1 hodina)
- Čas pečenia: cca 14 minút
- Počet porcií: 2 kusy (veľké frgály, priemer cca 30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 130 ml vlažného mlieka (pozor, nie horúce!)
- 10 g čerstvého droždia (cca 1/4 kocky) ALEBO 3 g sušeného droždia (cca 1 ČL)
- 45 g kryštálového cukru (cca 1 ČL do kvásku, zvyšok do cesta)
- 250 g hladkej múky (ideálne špeciál T650 alebo chlebová), preosiatej
- 1 štipka soli
- 2 vaječné žĺtky (izbovej teploty!)
- 45 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
Tvarohová plnka (na polovicu každého frgálu):
- 250 g mäkkého tvarohu (vaničkový alebo jemný z kocky, nie hrudkovitý)
- 40 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- Voliteľné: 1 žĺtok alebo trochu mlieka na zriedenie, hrozienka
Čučoriedková plnka (na polovicu každého frgálu):
- cca 400 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok (mrazené nerozmrazovať)
- Voliteľné: 1-2 PL kryštálového cukru (ak sú čučoriedky kyslé), 1 ČL zemiakového škrobu (ak sú veľmi šťavnaté)
Posýpka (Drobenka):
- 110 g hladkej múky (preosiatej)
- 55 g kryštálového cukru
- 55 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
- 1 štipka soli
Potrebujeme tiež:
- Papier na pečenie
- Valček na cesto
- Radielko alebo nôž
- Plechy na pečenie (ideálne 2)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Kvások (ak používate čerstvé droždie): Do menšej misky nalejte asi 50 ml vlažného mlieka (z celkových 130 ml). Pridajte lyžičku cukru (z celkových 45 g) a rozdrobte čerstvé droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút), kým sa nevytvorí pena.
- Cesto: Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (250 g) so štipkou soli a zvyšným kryštálovým cukrom (cca 40 g). Uprostred urobte jamku. (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke spolu s cukrom a soľou).
- Do jamky pridajte 2 žĺtky izbovej teploty, prilejte zvyšok vlažného mlieka (80 ml), rastlinný olej (45 ml) a pripravený kvások (ak používate čerstvé).
- Začnite spracovávať cesto vareškou a potom rukami alebo v kuchynskom robote s hákom. Miesite dôkladne (aspoň 5-7 minút), kým nevznikne hladké, mäkké a pružné cesto.
Kysnutie cesta a príprava plniek/posýpky:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy zľahka vytretej olejom, prikryte utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarohová plnka: Kým cesto kysne, v miske jednoducho zmiešajte tvaroh s kryštálovým a vanilkovým cukrom dohladka. Ak je tvaroh príliš hustý, môžete pridať lyžicu mlieka alebo žĺtok. Ak chcete, vmiešajte aj vopred namočené hrozienka.
- Čučoriedková plnka: Čerstvé čučoriedky len opláchnite a nechajte odkvapkať. Mrazené použite priamo zmrznuté. Ak sú veľmi kyslé alebo chcete plnku sladšiu, môžete ich jemne premiešať s 1-2 lyžicami cukru a prípadne lyžičkou škrobu (ak sú veľmi šťavnaté).
- Posýpka: V miske zmiešajte múku (110 g), cukor (55 g) a štipku soli. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo (55 g). Prstami rýchlo spracujte suroviny na sypkú mrveničku.
Tvarovanie a plnenie frgálov:
- Rúru predhrejte na vysokú teplotu 220 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si dva veľké plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť cesta rozvaľkajte valčekom na veľmi tenký okrúhly plát s priemerom približne 30 cm (hrúbka len pár milimetrov). Pracujte opatrne, aby sa cesto neroztrhlo.
- Každý rozvaľkaný plát cesta opatrne preneste na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na jednu polovicu každého plátu cesta rovnomerne natrite pripravenú tvarohovú plnku. Nechajte malý voľný okraj (cca 1 cm).
- Na druhú polovicu každého plátu cesta rovnomerne rozložte pripravené čučoriedky.
- Celý povrch oboch frgálov (obe polovice s plnkami) husto a rovnomerne posypte pripravenou posýpkou (mrveničkou).
Pečenie:
- Vložte plechy s pripravenými frgálmi do rúry predhriatej na vysokú teplotu 220 °C.
- Pečte len krátko, približne 14 minút. Frgály by mali byť na okrajoch krásne zlatohnedé a posýpka by mala byť tiež zlatistá. Vďaka vysokej teplote a tenkému cestu sú upečené naozaj rýchlo. Sledujte ich, aby sa nespálili.
- Upečené frgály vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke.
Servírovanie:
- Vychladnuté frgály krájajte ostrým nožom na trojuholníkové výseky (ako tortu).
- Podávajte pri izbovej teplote. Sú výborné samotné ku káve alebo čaju.
Videorecept
Tipy
- Pri príprave kysnutého cesta na frgály je dôležité dodržať správnu teplotu mlieka (vlažné) a žĺtky izbovej teploty, aby droždie správne pracovalo. Cesto miesim do hladka a nechám ho dobre vykysnúť.
- Posýpku (mrveničku) pripravujem vždy zo studeného masla, ktoré rýchlo rozdrobím s múkou a cukrom – len tak bude po upečení krásne chrumkavá.
- Cesto na frgály vaľkám naozaj veľmi natenko, je to pre ne typické. Hrúbka len pár milimetrov. Pracujem na pomúčenej doske a opatrne ho prenášam na plech.
- Plnky rozotriem/rozložím na tenké cesto a celý povrch bohato posypem posýpkou. Pečiem vo veľmi horúcej rúre (220°C) len krátko, cca 14 minút. Frgály tak zostanú vláčne a šťavnaté. Po vychladnutí Valašské frgály krájam na typické trojuholníky.

Toto je TOP recept na pravé Valašské frgály ako od babičky. Upečte si túto tradičnú dobrotu plnú tvarohu, čučoriedok a voňavej posýpky.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem