Search

Pravé talianske Biscotti (Cantucci): Tento recept na chrumkavé sušienky je TOP

Biscotti
Biscotti

Obsah receptu

Chcete si upiecť pravé talianske Biscotti, známe aj ako Cantucci, ktoré sú úžasne chrumkavé a plné orechov či sušeného ovocia? Tento TOP recept vás krok za krokom prevedie jednoduchou prípravou tejto tradičnej talianskej pochúťky. Sú dokonalé ku káve, čaju alebo sladkému vínu Vin Santo a navyše vám vydržia celé týždne (ak ich nezjete skôr!).

Chrumkavé, krehké, jemné a tak lahodné – také sú pravé talianske Biscotti. Tento recept je veľmi jednoduchý, zvládnete ho pripraviť bez problémov a výsledkom sú úžasné dvakrát pečené sušienky, ktoré si môžete naplniť obľúbenými orechmi, sušeným ovocím alebo kúskami čokolády.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladnutie medzi pečením)
  • Čas pečenia: cca 20-30 minút (prvé) + cca 20-30 minút (druhé – sušenie)
  • Počet porcií: cca 60-70 kusov (podľa hrúbky krájania)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje dva kroky pečenia)

Potrebujeme:

Cesto:

  • 2 veľké vajcia
  • 130 g kryštálového cukru
  • 70 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 300 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • ⅓ čajovej lyžičky soli
  • Voliteľné: Jemne strúhaná kôra z 1 bio citróna alebo pomaranča

Prísady do cesta (vyberte alebo kombinujte, spolu cca 200 g):

  • Celé alebo nahrubo nasekané lieskové orechy
  • Celé mandle (lúpané alebo nelúpané)
  • Nahrubo nasekané vlašské orechy alebo pekanové orechy
  • Sušené brusnice, hrozienka, sušené marhule (nakrájané na menšie kúsky)
  • Kandizovaná pomarančová alebo citrónová kôra
  • Kúsky kvalitnej horkej, mliečnej alebo bielej čokolády (čokoládové kúsky)

Potrebujeme tiež:

  • Plech na pečenie
  • Papier na pečenie
  • Ostrý zúbkovaný nôž

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom zmäknuté maslo (70 g) s kryštálovým cukrom (130 g) do svetlej peny.
  3. Postupne po jednom zašľahajte vajcia (2 ks). Ak používate, pridajte aj nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru.
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (300 g), kypriaci prášok (1 ČL) a soľ (⅓ ČL).
  5. Sypkú zmes postupne pridávajte k maslovo-vaječnej zmesi a vypracujte (najprv vareškou, potom krátko rukami) pevnejšie, mierne lepivé cesto.
  6. Nakoniec do cesta zľahka, ale rovnomerne zapracujte zvolené prísady – orechy, sušené ovocie, kúsky čokolády (spolu cca 200 g). Pracujte len krátko, aby sa suroviny rovnomerne rozložili, ale cesto sa zbytočne neprehrialo.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Prvé pečenie:

  1. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 2 alebo 3 rovnaké časti (podľa veľkosti vášho plechu).
  2. Z každej časti vytvarujte rukami dlhý, mierne sploštený valček (bochník), široký asi 5-6 cm a dlhý podľa šírky plechu.
  3. Pripravené bochníky opatrne preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte medzi nimi dostatočné medzery, pretože sa pri pečení trochu roztečú.
  4. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 až 30 minút. Bochníky by mali byť na povrchu pevné, jemne zlatisté a pri poklepaní by mali znieť duto. Stred by mal byť ešte mierne mäkký.
  5. Upečené bochníky vyberte z rúry a nechajte ich na mriežke úplne vychladnúť (minimálne 1 hodinu, ideálne aj dlhšie). Tento krok je veľmi dôležitý – ak by ste krájali teplé bochníky, drobili by sa.

Krájanie a druhé pečenie (sušenie):

  1. Rúru znížte teplotu na 150-160 °C.
  2. Úplne vychladnuté bochníky položte na dosku na krájanie. Ostrým zúbkovaným nožom ich nakrájajte na šikmé plátky hrubé približne 1 až 1,5 cm. Krájajte opatrnými pílivými pohybmi, aby sa sušienky nedrobili.
  3. Nakrájané plátky (biscotti) rozložte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie (môžete použiť ten istý plech).
  4. Vložte plech späť do rúry vyhriatej na 150-160 °C. Sušte (pečte) približne 10 až 15 minút z jednej strany.
  5. Potom plech vyberte, biscotti opatrne otočte a sušte ďalších 10-15 minút aj z druhej strany. Cieľom je, aby boli sušienky úplne suché, tvrdé a chrumkavé v celom objeme. Mali by mať len veľmi jemne zlatistú farbu.
  6. Hotové dvakrát upečené biscotti vyberte z rúry a nechajte ich na mriežke opäť úplne vychladnúť.

Skladovanie a servírovanie:

  1. Úplne vychladnuté biscotti skladujte vo vzduchotesnej dóze pri izbovej teplote. Vďaka dôkladnému vysušeniu vydržia chrumkavé aj niekoľko týždňov (dokonca mesiacov, ako uvádzal pôvodný recept, ale najlepšie sú v prvých týždňoch).
  2. Podávajte ich ako tradičnú taliansku pochúťku ku káve (espresso), cappuccinu alebo klasicky namáčané do dezertného vína Vin Santo.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na biscotti je pomerne jednoduché maslové cesto. Používam zmäknuté maslo pre ľahšie spojenie s cukrom a vajcami. Prísady (orechy, ovocie, čokoládu) zapracujem do cesta až na záver a len krátko, aby sa neroztopila napríklad čokoláda.
  2. Z cesta vytvarujem dlhé, mierne sploštené bochníky. Tie najprv upečiem pri 180°C, kým nie sú pevné a zľahka zlatisté. Kľúčové je nechať ich po prvom pečení úplne vychladnúť, inak sa budú pri krájaní mrviť.
  3. Vychladnuté bochníky krájam ostrým zúbkovaným nožom na šikmé plátky hrubé asi 1-1,5 cm. Príliš hrubé plátky by sa zle sušili.
  4. Nakrájané plátky potom rozložím na plech a suším ich pri nižšej teplote (150-160°C) z oboch strán, kým nie sú úplne tvrdé a chrumkavé. Toto druhé pečenie (sušenie) je pre biscotti typické a zaručuje ich dlhú trvanlivosť. Po vychladnutí ich skladujem v dobre uzavretej dóze. Sú perfektné na namáčanie do kávy.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Toto je TOP recept na pravé talianske Biscotti (Cantucci). Chrumkavé sušienky plné orechov a ovocia si určite zamilujete a ich príprava je jednoduchšia, než sa zdá.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Varenie s Tanyou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty