Search

Pravé americké cookies: Mäkké v strede, chrumkavé na okrajoch

Americké cookies
Americké cookies

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 07:30

Zabudnite na tvrdé sušienky. Toto je recept na pravé americké cookies – presne také, aké majú byť. Vláčne a mäkké v strede, s dokonale chrumkavými okrajmi a plné roztopenej čokolády. Je to malý kúsok Ameriky priamo z vašej rúry.

Tajomstvo dokonalej textúry sa skrýva v dvoch veciach – v správnom pomere cukru a v tom, ako pracujete s maslom. Ukážem vám, ako na to, aby sa vždy podarili. Upečieme si spolu tie najlepšie cookies?

Ako upiecť pravé americké cookies?

Zmäknuté maslo vyšľahajte s bielym a hnedým cukrom do peny. Pridajte vajce a nakoniec zľahka vmiešajte múku a kúsky čokolády. Vytvarujte guľky a pečte ich pri 180 °C len krátko, presne 10–12 minút, aby stred zostal mäkký.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 12 minút
  • Počet porcií: cca 15 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/kus
  • Trend: Americká klasika

Potrebujeme

  • 130 g hladkej múky
  • 80 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého trstinového cukru
  • 1 ks vajce
  • 50 g kúskov horkej čokolády
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Toto je najdôležitejší krok: Vo väčšej mise mixérom šľahajte zmäknuté maslo s oboma druhmi cukru (bielym aj hnedým). Šľahajte asi 3-4 minúty, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná ako krém.
  3. Do maslovej peny zašľahajte vajce a vanilkový cukor.
  4. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
  5. Sypkú zmes potom už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach mixéra vmiešajte do maslovej zmesi. Miešajte naozaj len kým sa suroviny nespoja.
  6. Nakoniec vareškou vmiešajte čokoládové kúsky. Cesto bude mäkké a trochu lepkavé, to je v poriadku.
  7. Lyžicou alebo porciovačom na zmrzlinu tvarujte z cesta guľky veľkosti vlašského orecha. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi, pri pečení sa pekne roztečú.
  8. Pečte v predhriatej rúre presne 10–12 minút. Okraje by mali byť pevné a zlatisté, ale stred bude stále vyzerať mäkký a nedopečený. To je absolútne správne!
  9. Vyberte plech z rúry a nechajte sušienky ešte 5 minút chladnúť priamo na horúcom plechu. Tam “dôjdu” do dokonalosti. Až potom ich opatrne preložte na mriežku, aby úplne vychladli.

Videorecept

Tipy

  1. Hnedý cukor je tajomstvo: V tomto recepte naozaj nevymieňajte hnedý cukor za biely! Práve ten vďaka obsahu melasy dodáva sušienkam typickú karamelovú chuť a zaisťuje, že stred zostane úžasne vláčny a “žuvačkový”.
  2. Nepečte ich pridlho! Najväčšia chyba pri pečení cookies je, keď ich prepečiete. Musíte ich vybrať z rúry, aj keď sa vám stred zdá ešte surový. Na horúcom plechu sa dopečie tak akurát a zostane mäkký. Ak počkáte, kým bude aj stred na dotyk pevný, po vychladnutí budete mať tvrdé sušienky.
  3. Chladenie pre profi výsledok: Ak máte 30 minút navyše, odložte vytvarované guľky cesta pred pečením do chladničky. Sušienky sa pri pečení menej roztečú, budú o kúsok vyššie a ich chuť bude ešte intenzívnejšia.

Variácie

  • S orechmi: Spolu s čokoládou vmiešajte aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských, pekanových orechov alebo mandlí.
  • Dvojitá čokoláda: Nahraďte 20 g múky kvalitným kakaom a použite kúsky bielej čokolády pre pekný kontrast.
  • Štipka soli navrch: Po upečení, kým sú ešte teplé, posypte sušienky pár zrnkami hrubozrnnej morskej soli. Dokonale to zvýrazní chuť čokolády.

Záver

Podávajte s pohárom mlieka alebo ku káve. Užite si ten pravý americký sen!

Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolci, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty