Zabudnite na tvrdé sušienky. Toto je recept na pravé americké cookies – presne také, aké majú byť. Vláčne a mäkké v strede, s dokonale chrumkavými okrajmi a plné roztopenej čokolády. Je to malý kúsok Ameriky priamo z vašej rúry.
Tajomstvo dokonalej textúry sa skrýva v dvoch veciach – v správnom pomere cukru a v tom, ako pracujete s maslom. Ukážem vám, ako na to, aby sa vždy podarili. Upečieme si spolu tie najlepšie cookies?
Ako upiecť pravé americké cookies?
Zmäknuté maslo vyšľahajte s bielym a hnedým cukrom do peny. Pridajte vajce a nakoniec zľahka vmiešajte múku a kúsky čokolády. Vytvarujte guľky a pečte ich pri 180 °C len krátko, presne 10–12 minút, aby stred zostal mäkký.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 12 minút
- Počet porcií: cca 15 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/kus
- Trend: Americká klasika
Potrebujeme
- 130 g hladkej múky
- 80 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého trstinového cukru
- 1 ks vajce
- 50 g kúskov horkej čokolády
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Toto je najdôležitejší krok: Vo väčšej mise mixérom šľahajte zmäknuté maslo s oboma druhmi cukru (bielym aj hnedým). Šľahajte asi 3-4 minúty, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná ako krém.
- Do maslovej peny zašľahajte vajce a vanilkový cukor.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
- Sypkú zmes potom už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach mixéra vmiešajte do maslovej zmesi. Miešajte naozaj len kým sa suroviny nespoja.
- Nakoniec vareškou vmiešajte čokoládové kúsky. Cesto bude mäkké a trochu lepkavé, to je v poriadku.
- Lyžicou alebo porciovačom na zmrzlinu tvarujte z cesta guľky veľkosti vlašského orecha. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi, pri pečení sa pekne roztečú.
- Pečte v predhriatej rúre presne 10–12 minút. Okraje by mali byť pevné a zlatisté, ale stred bude stále vyzerať mäkký a nedopečený. To je absolútne správne!
- Vyberte plech z rúry a nechajte sušienky ešte 5 minút chladnúť priamo na horúcom plechu. Tam “dôjdu” do dokonalosti. Až potom ich opatrne preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
Videorecept
Tipy
- Hnedý cukor je tajomstvo: V tomto recepte naozaj nevymieňajte hnedý cukor za biely! Práve ten vďaka obsahu melasy dodáva sušienkam typickú karamelovú chuť a zaisťuje, že stred zostane úžasne vláčny a “žuvačkový”.
- Nepečte ich pridlho! Najväčšia chyba pri pečení cookies je, keď ich prepečiete. Musíte ich vybrať z rúry, aj keď sa vám stred zdá ešte surový. Na horúcom plechu sa dopečie tak akurát a zostane mäkký. Ak počkáte, kým bude aj stred na dotyk pevný, po vychladnutí budete mať tvrdé sušienky.
- Chladenie pre profi výsledok: Ak máte 30 minút navyše, odložte vytvarované guľky cesta pred pečením do chladničky. Sušienky sa pri pečení menej roztečú, budú o kúsok vyššie a ich chuť bude ešte intenzívnejšia.
Variácie
- S orechmi: Spolu s čokoládou vmiešajte aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských, pekanových orechov alebo mandlí.
- Dvojitá čokoláda: Nahraďte 20 g múky kvalitným kakaom a použite kúsky bielej čokolády pre pekný kontrast.
- Štipka soli navrch: Po upečení, kým sú ešte teplé, posypte sušienky pár zrnkami hrubozrnnej morskej soli. Dokonale to zvýrazní chuť čokolády.
Záver
Podávajte s pohárom mlieka alebo ku káve. Užite si ten pravý americký sen!
Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolci, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
