Zabudnite na tvrdé sušienky. Toto je recept na pravé americké cookies – presne také, aké majú byť. Vláčne a mäkké v strede, s dokonale chrumkavými okrajmi a plné roztopenej čokolády. Je to malý kúsok Ameriky priamo z vašej rúry.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Vo väčšej mise mixérom šľahajte zmäknuté maslo s oboma druhmi cukru (bielym aj hnedým). Šľahajte asi 3-4 minúty, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Tento krok je kľúčový pre textúru!
3. Do maslovej peny zašľahajte vajce a vanilkový cukor.
4. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a soľ. Sypkú zmes potom už len zľahka stierkou alebo na najnižších otáčkach vmiešajte do maslovej zmesi. Miešajte len kým sa suroviny nespoja.
5. Nakoniec vareškou vmiešajte čokoládové kúsky.
6. Lyžicou alebo porciovačom na zmrzlinu tvarujte z cesta guľky veľkosti vlašského orecha. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi, pri pečení sa roztečú.
7. Pečte v predhriatej rúre presne 10–12 minút. Okraje by mali byť pevné a zlatisté, ale stred bude stále vyzerať mäkký a nedopečený. To je správne!
8. Vyberte plech z rúry a nechajte sušienky ešte 5 minút chladnúť priamo na horúcom plechu. Až potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
Poznámky
1. Hnedý cukor je tajomstvo: Nevynechávajte hnedý cukor! Práve ten vďaka obsahu melasy dodáva sušienkam typickú karamelovú chuť a zaisťuje, že stred zostane úžasne vláčny a 'žuvačkový'.2. Nepečte ich pridlho!: Najväčšia chyba pri pečení cookies je, keď ich prepečiete. Vyberte ich z rúry, aj keď sa vám stred zdá ešte surový. Na horúcom plechu sa dopečie a zostane mäkký. Ak počkáte, kým bude aj stred pevný, po vychladnutí budete mať tvrdé sušienky.3. Chladenie cesta pre profi výsledok: Ak máte 30 minút navyše, odložte vytvarované guľky cesta pred pečením do chladničky. Sušienky sa pri pečení menej roztečú, budú vyššie a ich chuť bude ešte intenzívnejšia.Variácie:• S orechmi: Spolu s čokoládou vmiešajte aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských, pekanových orechov alebo mandlí.• Dvojitá čokoláda: Nahraďte 20 g múky kvalitným kakaom a použite kúsky bielej čokolády pre pekný kontrast.• Štipka soli navrch: Po upečení, kým sú ešte teplé, posypte sušienky pár zrnkami hrubozrnnej morskej soli. Dokonale to zvýrazní chuť čokolády.