Search

Plnené perníčky, ktoré sú hneď mäkké – jednoduchý recept

mäkké plnené perníčky
mäkké plnené perníčky

Obsah receptu

Publikované: 26. júla 2025, 08:00

Hľadáte ten pravý recept na vianočné perníčky, ktoré sú mäkké hneď po upečení? Už nehľadajte! Vďaka tomuto jednoduchému postupu budú vaše plnené perníčky dokonale vláčne a mäkké okamžite. Zabudnite na čakanie, kým zmäknú v dóze. Tieto sú perfektné hneď!

Kúzlo spočíva v technike „zaváraného cesta“, kedy horúce mlieko uzamkne v ceste vlhkosť. Vďaka tomu sú perníčky neskutočne jemné a vláčne. Poďme si ich spolu upiecť!

Ako upiecť perníčky, ktoré sú hneď mäkké?

Použite techniku zaváraného cesta: časť múky a cukru zalejte horúcim mliekom. Po vychladnutí pridajte ostatné suroviny. Toto cesto udrží vlhkosť a perníčky budú mäkké ihneď po upečení bez nutnosti čakať.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút + 1 hodina chladenie
  • Čas pečenia: 15–20 minút
  • Počet porcií: cca 40-50 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
  • Trend: Tradičné vianočné pečivo, Mäkké perníčky

Potrebujeme

Cesto

  • 700 g hladkej múky (rozdelenej na 200 g a 500 g)
  • 250 ml mlieka
  • 230 g kryštálového cukru
  • 50 g rastlinného oleja
  • 40 g masla
  • 2 žĺtky
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ ČL soli

Náplň a glazúra

  • cca 300 g hustého slivkového lekváru
  • 2 bielky
  • 250 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup prípravy

Príprava zaváraného cesta

  1. Do väčšej misy nasypte 200 g hladkej múky, kryštálový aj vanilkový cukor, perníkové korenie a soľ. Premiešajte.
  2. Mlieko v hrnci priveďte do varu. Horúcim mliekom okamžite zalejte pripravenú sypkú zmes a rýchlo miešajte, kým sa nevytvorí hladká, hustá kaša.
  3. Do ešte teplej zmesi pridajte maslo a olej, a miešajte, kým sa tuky úplne nerozpustia a nespoja s cestom.
  4. Nakoniec po jednom vmiešajte žĺtky. Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Dokončenie cesta a plnenie

  1. Do druhej misy preosejte zvyšných 500 g múky spolu s kypriacim práškom.
  2. Sypkú zmes postupne zapracujte do vychladnutej mliečnej zmesi a vypracujte hladké, vláčne cesto.
  3. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  4. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky, v ruke vytvarujte placku, do stredu dajte lyžičku lekváru a opatrne zabaľte do tvaru guľôčky.
  5. Guľôčky ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.

Pečenie a glazovanie

  1. Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút. Perníčky by mali byť na povrchu matné a zospodu jemne ružové.
  2. Upečené perníčky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  3. Medzitým si pripravte glazúru. Bielky s citrónovou šťavou začnite šľahať a postupne prisypávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte, kým nevznikne hustá a lesklá poleva.
  4. Vychladnuté perníčky potrite zvrchu bielkovou polevou a nechajte ju úplne zaschnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto slivkového lekváru môžete použiť aj marhuľový džem alebo nutellu.
  2. S cestom sa najlepšie pracuje, keď je dobre vychladené.
  3. Skladujte v uzatvorenej dóze, kde zostanú krásne mäkké celé sviatky.

Variácie

  • Orechová náplň: Namiesto lekváru naplňte perníčky hustou orechovou plnkou.
  • Čokoládová poleva: Ak nemáte radi bielkovú glazúru, namočte ich do rozpustenej čokolády.
  • Bez plnky: Z cesta môžete vykrajovať aj klasické perníčky, budú tiež krásne mäkké.

S týmto receptom sa už nikdy nebudete báť tvrdých perníčkov. Prajem vám voňavé a chutné pečenie!

Recept vychádza z verzie od Lioka, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty