Hľadáte ten pravý recept na vianočné perníčky, ktoré sú mäkké hneď po upečení? Už nehľadajte! Vďaka tomuto jednoduchému postupu budú vaše plnené perníčky dokonale vláčne a mäkké okamžite. Zabudnite na čakanie, kým zmäknú v dóze. Tieto sú perfektné hneď!
Kúzlo spočíva v technike „zaváraného cesta“, kedy horúce mlieko uzamkne v ceste vlhkosť. Vďaka tomu sú perníčky neskutočne jemné a vláčne. Poďme si ich spolu upiecť!
Ako upiecť perníčky, ktoré sú hneď mäkké?
Použite techniku zaváraného cesta: časť múky a cukru zalejte horúcim mliekom. Po vychladnutí pridajte ostatné suroviny. Toto cesto udrží vlhkosť a perníčky budú mäkké ihneď po upečení bez nutnosti čakať.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút + 1 hodina chladenie
- Čas pečenia: 15–20 minút
- Počet porcií: cca 40-50 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
- Trend: Tradičné vianočné pečivo, Mäkké perníčky
Potrebujeme
Cesto
- 700 g hladkej múky (rozdelenej na 200 g a 500 g)
- 250 ml mlieka
- 230 g kryštálového cukru
- 50 g rastlinného oleja
- 40 g masla
- 2 žĺtky
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 2 ČL perníkového korenia
- 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
Náplň a glazúra
- cca 300 g hustého slivkového lekváru
- 2 bielky
- 250 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup prípravy
Príprava zaváraného cesta
- Do väčšej misy nasypte 200 g hladkej múky, kryštálový aj vanilkový cukor, perníkové korenie a soľ. Premiešajte.
- Mlieko v hrnci priveďte do varu. Horúcim mliekom okamžite zalejte pripravenú sypkú zmes a rýchlo miešajte, kým sa nevytvorí hladká, hustá kaša.
- Do ešte teplej zmesi pridajte maslo a olej, a miešajte, kým sa tuky úplne nerozpustia a nespoja s cestom.
- Nakoniec po jednom vmiešajte žĺtky. Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Dokončenie cesta a plnenie
- Do druhej misy preosejte zvyšných 500 g múky spolu s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do vychladnutej mliečnej zmesi a vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky, v ruke vytvarujte placku, do stredu dajte lyžičku lekváru a opatrne zabaľte do tvaru guľôčky.
- Guľôčky ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.
Pečenie a glazovanie
- Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút. Perníčky by mali byť na povrchu matné a zospodu jemne ružové.
- Upečené perníčky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Medzitým si pripravte glazúru. Bielky s citrónovou šťavou začnite šľahať a postupne prisypávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte, kým nevznikne hustá a lesklá poleva.
- Vychladnuté perníčky potrite zvrchu bielkovou polevou a nechajte ju úplne zaschnúť.
Videorecept
Tipy
- Namiesto slivkového lekváru môžete použiť aj marhuľový džem alebo nutellu.
- S cestom sa najlepšie pracuje, keď je dobre vychladené.
- Skladujte v uzatvorenej dóze, kde zostanú krásne mäkké celé sviatky.
Variácie
- Orechová náplň: Namiesto lekváru naplňte perníčky hustou orechovou plnkou.
- Čokoládová poleva: Ak nemáte radi bielkovú glazúru, namočte ich do rozpustenej čokolády.
- Bez plnky: Z cesta môžete vykrajovať aj klasické perníčky, budú tiež krásne mäkké.
S týmto receptom sa už nikdy nebudete báť tvrdých perníčkov. Prajem vám voňavé a chutné pečenie!
Recept vychádza z verzie od Lioka, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.