Search

Overený recept na jogurtové sušienky bez masla s vanilkou: Jednoduché a rýchle pečenie

Jogurtové sušienky bez masla s vanilkou
Jogurtové sušienky bez masla s vanilkou

Obsah receptu

Publikované: 17. októbra 2025, 06:00

Máte chuť na niečo sladké a zistili ste, že nemáte doma maslo? Žiadny problém! Tieto jogurtové sušienky sú moja záchrana. Sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť niečo fantasticky jemné a vláčne. Celé kúzlo je v jogurte, ktorý cesto udrží krásne mäkké.

Na tomto recepte milujem jeho jednoduchosť a rýchlosť. Cesto zmiešate za pár minút, vytvarujete guľôčky a o chvíľu máte na stole voňavú maškrtu. Sú ideálne ku káve, na desiatu deťom alebo len tak na chuť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 15 min
  • Počet porcií: cca 30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 40 kcal/kus
  • Trend: Pečenie bez masla

Potrebujeme

  • 1 ks vajce
  • 40 g kryštálového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 120 g bieleho jogurtu (hustého)
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 300 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • kryštálový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

  1. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou vajce s oboma druhmi cukru a štipkou soli do jemnej peny.
  2. Postupne prišľahajte jogurt a olej.
  3. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Sypkú zmes na dvakrát vmiešajte do tekutého základu a vypracujte hladké, polomäkké cesto.
  4. Toto je kľúčový krok: Cesto bude mierne lepivé. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Mierne stuhne a bude sa s ním oveľa lepšie pracovať.
  5. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Do hlbokého taniera si nasypte kryštálový cukor na obaľovanie.
  6. Z vychladnutého cesta odoberajte lyžicou malé kúsky, z ktorých v rukách tvarujte guľôčky veľkosti vlašského orecha.
  7. Každú guľôčku obaľte v pripravenom cukre a ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.
  8. Dnom pohára alebo dlaňou každú guľôčku zľahka sploštite na placku.
  9. Pečte v predhriatej rúre 12–15 minút. Okraje by mali byť len jemne zlatisté. Po upečení budú sušienky ešte mäkké, stuhnú chladnutím.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte chladenie: Odpočinok v chladničke je dôležitý. Cesto mierne stuhne, nebude sa tak lepiť na ruky a ľahšie z neho vytvarujete úhľadné guľôčky.
  2. Pre extra chrumkavý povrch: Ak chcete mať na povrchu sušienok výraznejšiu cukrovú kôrku, použite na obaľovanie trstinový alebo škoricový cukor.

Jednoduché variácie

  • Citrónové sušienky: Namiesto vanilkového cukru pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Sušienky budú nádherne svieže a voňavé.
  • S kúskami čokolády: Do hotového cesta pred chladením vmiešajte hrsť nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov.

Vychladnuté sušienky skladujte v uzavretej dóze, kde zostanú mäkké a vláčne aj niekoľko dní.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Chutné sušienky, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty