Publikované: 17. októbra 2025, 06:00
Máte chuť na niečo sladké a zistili ste, že nemáte doma maslo? Žiadny problém! Tieto jogurtové sušienky sú moja záchrana. Sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť niečo fantasticky jemné a vláčne. Celé kúzlo je v jogurte, ktorý cesto udrží krásne mäkké.
Na tomto recepte milujem jeho jednoduchosť a rýchlosť. Cesto zmiešate za pár minút, vytvarujete guľôčky a o chvíľu máte na stole voňavú maškrtu. Sú ideálne ku káve, na desiatu deťom alebo len tak na chuť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 15 min
- Počet porcií: cca 30 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 40 kcal/kus
- Trend: Pečenie bez masla
Potrebujeme
- 1 ks vajce
- 40 g kryštálového cukru
- 10 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 120 g bieleho jogurtu (hustého)
- 50 ml rastlinného oleja
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- kryštálový cukor na obaľovanie
Postup prípravy
- Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou vajce s oboma druhmi cukru a štipkou soli do jemnej peny.
- Postupne prišľahajte jogurt a olej.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Sypkú zmes na dvakrát vmiešajte do tekutého základu a vypracujte hladké, polomäkké cesto.
- Toto je kľúčový krok: Cesto bude mierne lepivé. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Mierne stuhne a bude sa s ním oveľa lepšie pracovať.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Do hlbokého taniera si nasypte kryštálový cukor na obaľovanie.
- Z vychladnutého cesta odoberajte lyžicou malé kúsky, z ktorých v rukách tvarujte guľôčky veľkosti vlašského orecha.
- Každú guľôčku obaľte v pripravenom cukre a ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.
- Dnom pohára alebo dlaňou každú guľôčku zľahka sploštite na placku.
- Pečte v predhriatej rúre 12–15 minút. Okraje by mali byť len jemne zlatisté. Po upečení budú sušienky ešte mäkké, stuhnú chladnutím.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte chladenie: Odpočinok v chladničke je dôležitý. Cesto mierne stuhne, nebude sa tak lepiť na ruky a ľahšie z neho vytvarujete úhľadné guľôčky.
- Pre extra chrumkavý povrch: Ak chcete mať na povrchu sušienok výraznejšiu cukrovú kôrku, použite na obaľovanie trstinový alebo škoricový cukor.
Jednoduché variácie
- Citrónové sušienky: Namiesto vanilkového cukru pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Sušienky budú nádherne svieže a voňavé.
- S kúskami čokolády: Do hotového cesta pred chladením vmiešajte hrsť nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov.
Vychladnuté sušienky skladujte v uzavretej dóze, kde zostanú mäkké a vláčne aj niekoľko dní.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Chutné sušienky, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
