Jednoduché jogurtové sušienky bez masla s vanilkou
Máte chuť na niečo sladké a zistili ste, že nemáte doma maslo? Žiadny problém! Tieto jogurtové sušienky sú moja záchrana. Sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť niečo fantasticky jemné a vláčne. Celé kúzlo je v jogurte, ktorý cesto udrží krásne mäkké.
1. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou vajce s oboma druhmi cukru a štipkou soli do jemnej peny.
2. Postupne prišľahajte jogurt a olej.
3. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Sypkú zmes na dvakrát vmiešajte do tekutého základu a vypracujte hladké, polomäkké cesto.
4. Toto je kľúčový krok: Cesto bude mierne lepivé. Zabaľte ho do fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Mierne stuhne a bude sa s ním oveľa lepšie pracovať.
5. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Do hlbokého taniera si nasypte kryštálový cukor na obaľovanie.
6. Z vychladnutého cesta odoberajte lyžicou malé kúsky, z ktorých v rukách tvarujte guľôčky veľkosti vlašského orecha.
7. Každú guľôčku obaľte v pripravenom cukre a ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi.
8. Dnom pohára alebo dlaňou každú guľôčku zľahka sploštite na placku.
9. Pečte v predhriatej rúre 12–15 minút. Okraje by mali byť len jemne zlatisté. Po upečení budú sušienky ešte mäkké, stuhnú chladnutím.
Poznámky
1. Nevynechajte chladenie: Odpočinok v chladničke je dôležitý. Cesto mierne stuhne, nebude sa tak lepiť na ruky a ľahšie z neho vytvarujete úhľadné guľôčky.2. Pre extra chrumkavý povrch: Ak chcete mať na povrchu sušienok výraznejšiu cukrovú kôrku, použite na obaľovanie trstinový alebo škoricový cukor.Citrónové sušienky: Namiesto vanilkového cukru pridajte do cesta nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Sušienky budú nádherne svieže a voňavé.