Publikované: 3. októbra 2025, 07:00
Mám rada mramorové koláče, ale tento, aj keď má trochu zvláštny názov ‘Macocha’, je úplne iná liga. Je to absolútne dokonalý zákusok, ktorý v sebe spája nadýchané dvojfarebné cesto, bohatú vrstvu vareného vanilkového pudingu a jemný smotanový krém na vrchu. Odkedy som ho prvýkrát vyskúšala, iný mramorový koláč už naozaj nepečiem. Je proste fantastický a na každej oslave zožne najväčší úspech.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 60 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
- Trend: Víkendové pečenie
Potrebujeme
Dvojfarebné cesto
- 5 ks vajec
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- štipka soli
Pudingová vrstva
- 800 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 8 PL kryštálového cukru
Smotanový krém na vrch
- 400 g hustej kyslej smotany (16-18%)
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup prípravy
- Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 170 °C. Hlbší plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s 250 g cukru do bledej, hustej peny. Postupne tenkým prúdom prilejte vodu a olej.
- V druhej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
- V ďalšej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Do žĺtkovej peny striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sneh z bielkov a múčnu zmes.
- Približne polovicu cesta nalejte na pripravený plech. Do druhej polovice zľahka vmiešajte preosiate kakao a nalejte ho cik-cakovito na svetlé cesto na plechu.
- Príprava pudingu. V 300 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešajte pudingové prášky.
- Zvyšných 500 ml mlieka priveďte v hrnci do varu spolu s 8 PL cukru.
- Do vriaceho mlieka za stáleho a rýchleho miešania vlejte pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
- Pečenie (dôležitý krok!). Ešte úplne horúci puding lyžicou alebo naberačkou nerovnomerne nalejte a “nacákajte” na surové cesto na plechu. Lyžicou alebo špajdľou môžete vytvoriť pár krúživých pohybov, aby ste vytvorili pekný mramorový efekt.
- Takto pripravený koláč vložte do rúry a pečte 50–60 minút. Prepečenosť otestujte špajdľou (musí vyjsť suchá). Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť.
- Príprava krému. V miske zmiešajte kyslú smotanu s vanilkovým cukrom.
- V druhej, dobre vychladenej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie dotuha.
- Tuhú šľahačku opatrne po častiach stierkou vmiešajte do ochutenej kyslej smotany.
- Hotový krém rovnomerne natrite na úplne vychladnutý koláč. Vrch posypte preosiatym kakaom alebo strúhanou čokoládou a dajte finálne stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Kúzlo horúceho pudingu. Nebojte sa liať horúci puding na surové cesto, v tom je celé čaro tohto receptu! Puding sa s cestom počas pečenia krásne prepojí, čiastočne klesne dovnútra a vytvorí úžasne vláčnu a krémovú štruktúru v celom koláči. Výsledok je neuveriteľne šťavnatý a zaujímavý na reze.
- Ako na dokonale pevný smotanový krém? Pre ten najlepší a najpevnejší vrchný krém je dôležité, aby bola smotana na šľahanie naozaj dobre vychladená. Vyšľahajte ju samostatne dotuha a až potom ju zľahka, už len stierkou, vmiešajte do ochutenej kyslej smotany. Krém bude krásne pevný a nadýchaný.
Jednoduché variácie
- Ovocná verzia: Do svetlého cesta pred naliatím na plech môžete pridať hrsť odkôstkovaných višní alebo malín. Kyslosť ovocia bude skvele kontrastovať so sladkým pudingom a vytvorí ďalšiu chuťovú vrstvu.
- S iným pudingom: Namiesto vanilkového môžete použiť aj karamelový alebo čokoládový puding a vytvoriť tak úplne novú chuťovú kombináciu tohto skvelého zákusku.
Výsledkom je luxusný a vysoký zákusok, ktorý vyzerá aj chutí oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, keď sa všetky vrstvy a chute dokonale prepoja.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Český rozhlas, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.