Search

Odkedy poznám tento recept na ‘Macochu’, iný mramorový koláč už nepečiem. Je dokonalý.

Koláč Macocha
Koláč Macocha

Obsah receptu

Publikované: 3. októbra 2025, 07:00

Mám rada mramorové koláče, ale tento, aj keď má trochu zvláštny názov ‘Macocha’, je úplne iná liga. Je to absolútne dokonalý zákusok, ktorý v sebe spája nadýchané dvojfarebné cesto, bohatú vrstvu vareného vanilkového pudingu a jemný smotanový krém na vrchu. Odkedy som ho prvýkrát vyskúšala, iný mramorový koláč už naozaj nepečiem. Je proste fantastický a na každej oslave zožne najväčší úspech.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 60 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
  • Trend: Víkendové pečenie

Potrebujeme

Dvojfarebné cesto

  • 5 ks vajec
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • štipka soli

Pudingová vrstva

  • 800 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 8 PL kryštálového cukru

Smotanový krém na vrch

  • 400 g hustej kyslej smotany (16-18%)
  • 250 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 170 °C. Hlbší plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s 250 g cukru do bledej, hustej peny. Postupne tenkým prúdom prilejte vodu a olej.
  3. V druhej mise vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
  4. V ďalšej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  5. Do žĺtkovej peny striedavo a zľahka stierkou vmiešavajte sneh z bielkov a múčnu zmes.
  6. Približne polovicu cesta nalejte na pripravený plech. Do druhej polovice zľahka vmiešajte preosiate kakao a nalejte ho cik-cakovito na svetlé cesto na plechu.
  7. Príprava pudingu. V 300 ml studeného mlieka metličkou dohladka rozmiešajte pudingové prášky.
  8. Zvyšných 500 ml mlieka priveďte v hrnci do varu spolu s 8 PL cukru.
  9. Do vriaceho mlieka za stáleho a rýchleho miešania vlejte pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
  10. Pečenie (dôležitý krok!). Ešte úplne horúci puding lyžicou alebo naberačkou nerovnomerne nalejte a “nacákajte” na surové cesto na plechu. Lyžicou alebo špajdľou môžete vytvoriť pár krúživých pohybov, aby ste vytvorili pekný mramorový efekt.
  11. Takto pripravený koláč vložte do rúry a pečte 50–60 minút. Prepečenosť otestujte špajdľou (musí vyjsť suchá). Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť.
  12. Príprava krému. V miske zmiešajte kyslú smotanu s vanilkovým cukrom.
  13. V druhej, dobre vychladenej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie dotuha.
  14. Tuhú šľahačku opatrne po častiach stierkou vmiešajte do ochutenej kyslej smotany.
  15. Hotový krém rovnomerne natrite na úplne vychladnutý koláč. Vrch posypte preosiatym kakaom alebo strúhanou čokoládou a dajte finálne stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Kúzlo horúceho pudingu. Nebojte sa liať horúci puding na surové cesto, v tom je celé čaro tohto receptu! Puding sa s cestom počas pečenia krásne prepojí, čiastočne klesne dovnútra a vytvorí úžasne vláčnu a krémovú štruktúru v celom koláči. Výsledok je neuveriteľne šťavnatý a zaujímavý na reze.
  2. Ako na dokonale pevný smotanový krém? Pre ten najlepší a najpevnejší vrchný krém je dôležité, aby bola smotana na šľahanie naozaj dobre vychladená. Vyšľahajte ju samostatne dotuha a až potom ju zľahka, už len stierkou, vmiešajte do ochutenej kyslej smotany. Krém bude krásne pevný a nadýchaný.

Jednoduché variácie

  • Ovocná verzia: Do svetlého cesta pred naliatím na plech môžete pridať hrsť odkôstkovaných višní alebo malín. Kyslosť ovocia bude skvele kontrastovať so sladkým pudingom a vytvorí ďalšiu chuťovú vrstvu.
  • S iným pudingom: Namiesto vanilkového môžete použiť aj karamelový alebo čokoládový puding a vytvoriť tak úplne novú chuťovú kombináciu tohto skvelého zákusku.

Výsledkom je luxusný a vysoký zákusok, ktorý vyzerá aj chutí oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Najlepšie chutí dobre vychladený z chladničky, keď sa všetky vrstvy a chute dokonale prepoja.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Český rozhlas, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty