Search

Odkedy mám tento recept, iný kokosový koláč už nepečiem. Je absolútne dokonalý a pritom jednoduchý.

Krémový kokosový koláč
Krémový kokosový koláč

Obsah receptu

Publikované: 27. septembra 2025, 04:00

Môj zošit s receptami je plný rôznych koláčov, ale odkedy som objavila tento, na iný kokosový už ani nepomyslím. Je naozaj dokonalý v každom detaile. Korpus je nadýchaný a jemný ako bavlna, a ten krém… je neuveriteľne lahodný, plný kokosu a vanilky. A najlepšie na tom je, že aj keď vyzerá ako z cukrárne, je úplne jednoduchý a vždy sa podarí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút (+ chladenie)
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 370 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč

Potrebujeme

  • 1 hrnček = 250 ml

Cesto ako bavlna

  • 4 ks vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva

Kokosová plnka

  • 1 liter mlieka
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 5 PL hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 150 g masla (zmäknutého)
  • 150 g strúhaného kokosu (+ 50 g na posypanie)

Čokoládová glazúra

  • 200 g čokolády na varenie
  • 4 PL oleja

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si stredne veľký plech (ideálne cca 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh.
  3. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Postupne prilejte olej a vodu.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok.
  5. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny a nakoniec opatrne stierkou zapracujte aj tuhý sneh z bielkov.
  6. Cesto vylejte na pripravený plech, zarovnajte a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
  7. Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a priveďte ho k varu.
  8. V miske dohladka rozmiešajte 200 ml studeného mlieka s cukrom, múkou a vanilkovým pudingovým práškom.
  9. Túto zmes za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustý puding. Prikryte ho fóliou priamo na povrchu a nechajte úplne vychladnúť.
  10. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo do peny. Po lyžiciach doň zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú izbovú teplotu.
  11. Nakoniec stierkou vmiešajte 150 g strúhaného kokosu.
  12. Vrstvenie. Hotový kokosový krém rovnomerne natrite na vychladnutý korpus.
  13. Poleva. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s olejom dohladka. Nechajte mierne vychladnúť a nalejte na krém.
  14. Vrch posypte zvyšným kokosom a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Cesto jemné ako bavlna. Tajomstvo nadýchaného korpusu je v poctivo vyšľahaných vajíčkach a opatrnom zaobchádzaní s cestom. Keď máte vaječnú penu hotovú, múku a sneh z bielkov už vmiešavajte len zľahka a ručne stierkou. Mixér by zničil všetky vzduchové bublinky, ktoré robia cesto nadýchaným.
  2. Kokos alebo kokosová múka? Pre tento krémový recept použite vždy klasický strúhaný kokos. Pravá kokosová múka je extrémne savá a krém by bol po jej pridaní príliš hustý, dusivý a suchý.

Jednoduché variácie

  • Biela verzia: Ak vynecháte z korpusu kakao, získate krásny svetlý základ. K bielemu korpusu a kokosovému krému sa fantasticky hodí pridať aj tenkú vrstvu kyselkavého džemu, napríklad malinového alebo ríbezľového.
  • S rumom pre dospelých: Pre ešte lepšiu chuť pridajte do krému spolu s maslom aj 2 polievkové lyžice kvalitného bieleho rumu. Skvele podčiarkne chuť kokosu a dodá zákusku sviatočný nádych.

Výsledkom je luxusný, krémový zákusok, ktorý vyzerá aj chutí oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Krájajte ho dobre vychladený nožom namočeným v horúcej vode, aby boli rezy dokonale čisté.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ivana Dinulović Šerpica Re, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty