Publikované: 27. septembra 2025, 04:00
Môj zošit s receptami je plný rôznych koláčov, ale odkedy som objavila tento, na iný kokosový už ani nepomyslím. Je naozaj dokonalý v každom detaile. Korpus je nadýchaný a jemný ako bavlna, a ten krém… je neuveriteľne lahodný, plný kokosu a vanilky. A najlepšie na tom je, že aj keď vyzerá ako z cukrárne, je úplne jednoduchý a vždy sa podarí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút (+ chladenie)
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 370 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč
Potrebujeme
- 1 hrnček = 250 ml
Cesto ako bavlna
- 4 ks vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml oleja
- 100 ml vlažnej vody
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
Kokosová plnka
- 1 liter mlieka
- 5 PL kryštálového cukru
- 5 PL hladkej múky
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 150 g masla (zmäknutého)
- 150 g strúhaného kokosu (+ 50 g na posypanie)
Čokoládová glazúra
- 200 g čokolády na varenie
- 4 PL oleja
Postup prípravy
- Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si stredne veľký plech (ideálne cca 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh.
- V druhej mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Postupne prilejte olej a vodu.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny a nakoniec opatrne stierkou zapracujte aj tuhý sneh z bielkov.
- Cesto vylejte na pripravený plech, zarovnajte a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
- Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a priveďte ho k varu.
- V miske dohladka rozmiešajte 200 ml studeného mlieka s cukrom, múkou a vanilkovým pudingovým práškom.
- Túto zmes za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustý puding. Prikryte ho fóliou priamo na povrchu a nechajte úplne vychladnúť.
- V mise vyšľahajte zmäknuté maslo do peny. Po lyžiciach doň zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú izbovú teplotu.
- Nakoniec stierkou vmiešajte 150 g strúhaného kokosu.
- Vrstvenie. Hotový kokosový krém rovnomerne natrite na vychladnutý korpus.
- Poleva. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s olejom dohladka. Nechajte mierne vychladnúť a nalejte na krém.
- Vrch posypte zvyšným kokosom a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Cesto jemné ako bavlna. Tajomstvo nadýchaného korpusu je v poctivo vyšľahaných vajíčkach a opatrnom zaobchádzaní s cestom. Keď máte vaječnú penu hotovú, múku a sneh z bielkov už vmiešavajte len zľahka a ručne stierkou. Mixér by zničil všetky vzduchové bublinky, ktoré robia cesto nadýchaným.
- Kokos alebo kokosová múka? Pre tento krémový recept použite vždy klasický strúhaný kokos. Pravá kokosová múka je extrémne savá a krém by bol po jej pridaní príliš hustý, dusivý a suchý.
Jednoduché variácie
- Biela verzia: Ak vynecháte z korpusu kakao, získate krásny svetlý základ. K bielemu korpusu a kokosovému krému sa fantasticky hodí pridať aj tenkú vrstvu kyselkavého džemu, napríklad malinového alebo ríbezľového.
- S rumom pre dospelých: Pre ešte lepšiu chuť pridajte do krému spolu s maslom aj 2 polievkové lyžice kvalitného bieleho rumu. Skvele podčiarkne chuť kokosu a dodá zákusku sviatočný nádych.
Výsledkom je luxusný, krémový zákusok, ktorý vyzerá aj chutí oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Krájajte ho dobre vychladený nožom namočeným v horúcej vode, aby boli rezy dokonale čisté.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ivana Dinulović Šerpica Re, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
