Môj zošit s receptami je plný rôznych koláčov, ale odkedy som objavila tento, na iný kokosový už ani nepomyslím. Je naozaj dokonalý. Korpus je nadýchaný a jemný ako bavlna, a ten krém... je neuveriteľne lahodný, plný kokosu a vanilky. A najlepšie na tom je, že je úplne jednoduchý.
1. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si stredne veľký plech (ideálne cca 25x35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh.
3. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Postupne prilejte olej a vodu.
4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok.
5. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny a nakoniec opatrne stierkou zapracujte aj tuhý sneh z bielkov.
6. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte 25 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
7. Príprava krému. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a priveďte ho k varu.
8. V miske dohladka rozmiešajte 200 ml studeného mlieka, cukor, múku a vanilkový pudingový prášok.
9. Túto zmes za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustý puding. Nechajte ho úplne vychladnúť prikrytý fóliou.
10. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny. Po lyžiciach doň zašľahávajte vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú izbovú teplotu.
11. Nakoniec vmiešajte 150 g strúhaného kokosu.
12. Vrstvenie. Hotový krém rovnomerne natrite na vychladnutý korpus.
13. Poleva. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s olejom dohladka. Nechajte mierne vychladnúť a nalejte na krém.
14. Vrch posypte zvyšným kokosom a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Poznámky
1. Cesto jemné ako bavlna. Tajomstvo nadýchaného korpusu je v opatrnom zaobchádzaní s vaječnou penou. Keď máte vajcia s cukrom vyšľahané, múku a sneh z bielkov už vmiešavajte len zľahka a ručne stierkou. Mixér by zničil všetky vzduchové bublinky.2. Kokos alebo kokosová múka? V tomto recepte na krém použite vždy klasický strúhaný kokos. Pravá kokosová múka je extrémne savá a krém by bol po jej pridaní príliš hustý a suchý.