Hľadáte tip na bleskový obed bez mäsa, ktorý si zamiluje celá rodina? Tieto nivové fašírky sú presne také! Sú plné výraznej syrovej chuti, zvonku chrumkavé a vnútri krásne vláčne. Garantujem vám, že tieto fašírky zmiznú zo stola ako prvé!
Možno vás prekvapí jedna surovina – droždie. Nebojte sa, fašírky nebudú kysnúť! Droždie tu funguje ako tajná prísada, ktorá dodá jedlu úžasnú plnú chuť. Poďte to vyskúšať!
Ako sa robia najlepšie nivové fašírky?
Nastrúhanú Nivu zmiešajte s vajíčkami, rozdrobeným čerstvým droždím, majoránom, cesnakom a strúhankou na zahustenie. Z hmoty tvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a na oleji vypražte z oboch strán dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 10 minút
- Počet porcií: cca 8-10 fašírok (3-4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 400 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Bezmäsitý obed, Rýchle jedlo
Potrebujeme
- 300 g syru Niva (alebo iného syra s modrou plesňou)
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
- 2 vajcia
- 4 lyžice strúhanky (do zmesi)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky sušenej majoránky
- štipka soli (voliteľné, Niva je slaná)
- čerstvo mleté čierne korenie
- strúhanka na obaľovanie
- rastlinný olej na vyprážanie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava zmesi
- Nivu nastrúhajte na hrubom strúhadle do väčšej misy.
- Pridajte 2 celé vajcia, prelisovaný cesnak a sušenú majoránku.
- Do misky rozdrobte kocku čerstvého droždia a pridajte 4 lyžice strúhanky.
- Všetko dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a prípadne malou štipkou soli (Niva je veľmi slaná, preto so soľou opatrne).
- Rukami alebo vidličkou všetko dôkladne premiešajte a spojte do kompaktnej hmoty, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
Tvarovanie a vyprážanie
- Na tanier si nasypte strúhanku na obaľovanie.
- Z nivovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách menšie, mierne sploštené fašírky (karbonátky).
- Každú fašírku dôkladne obaľte v strúhanke zo všetkých strán.
- Na panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 1 cm).
- Fašírky smažte na strednom ohni z každej strany dozlatista, trvá to približne 3-4 minúty z každej strany.
- Hotové fašírky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.
- Podávajte ihneď, ideálne s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou. Pred podávaním ich môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Ak je zmes príliš riedka, pridajte ešte lyžicu strúhanky. Konzistencia závisí od šťavnatosti Nivy.
- Tieto fašírky sú skvelé aj na druhý deň za studena, napríklad v žemli ako vegetariánsky burger.
- Namiesto Nivy môžete použiť aj iný výrazný syr, napríklad zmes údeného eidamu a parmezánu.
Variácie
- Bylinková verzia: Pridajte do zmesi aj hrsť nasekanej čerstvej pažítky alebo petržlenovej vňate.
- S vajíčkom: Podávajte s volským okom ako výdatné raňajky.
- V rúre: Pre zdravšiu verziu obaľte fašírky v strúhanke, pokvapkajte olejom a pečte pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.
Tieto nivové fašírky sú tak dobré a návykové, že na mäso si ani nespomeniete. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od youtubového kanála Vaříme s Mozkem, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
