Keď som tento recept skúšal prvýkrát, bol som plný pochybností. Pevný, krájateľný „syr“ z obyčajnej červenej šošovice? Výsledok mi však doslova vyrazil dych. Vznikla jemná, no zároveň pevná hmota s lahodnou chuťou, ktorú môžete krájať, použiť do sendvičov, pridať do šalátov alebo dokonca opiecť na grile. Je to malý zázrak vegánskej kuchyne.
Zabudnite na drahé a komplikované rastlinné alternatívy syra. Tento recept je neuveriteľne lacný a jeho základ tvoria len dve suroviny. Ukážem vám základný postup a pridám aj pár osvedčených tipov, ako ho dochutiť, aby ste si vytvorili presne takú chuť, akú máte radi. Pripravte sa na prekvapenie!
Ako vyrobiť pevný syr z červenej šošovice?
Základom je cez noc namočená červená šošovica, ktorú dohladka rozmixujete s vodou. Túto zmes potom za stáleho miešania uvaríte v panvici do zhustnutia, podobne ako krupicovú kašu. Horúcu hmotu nalejete do formy a po niekoľkých hodinách v chladničke dokonale stuhne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ čas na namáčanie a chladenie)
- Čas varenia: 10 min
- Počet porcií: 1 bochník (cca 400 g)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/100 g
- Trend: Vegánsky / Bezlepkový / Low-budget
Potrebujeme
Základné suroviny
- 170 g červenej šošovice
- 800 ml vody
- ½ ČL soli
- 2 PL olivového oleja
Na dochutenie (vrelo odporúčam)
- 2 PL lahôdkového droždia (pre syrovú chuť)
- 1 ČL cibuľového prášku
- ½ ČL cesnakového prášku
- ½ ČL údenej papriky
- 1 ČL citrónovej šťavy alebo jablčného octu
Postup prípravy
- Deň vopred si pripravte šošovicu. Poriadne ju prepláchnite v sitku pod studenou vodou, vložte do misky a zalejte vodou. Nechajte ju namočenú aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
- Na druhý deň vodu z namáčania úplne zlejte. Šošovicu ešte raz prepláchnite.
- Vložte ju do výkonného mixéra. Pridajte 800 ml čistej vody a soľ.
- Teraz pridajte aj všetky suroviny na dochutenie, ak ste sa pre ne rozhodli. Vrelo to odporúčam, dodajú „syru“ tú správnu chuť.
- Všetko spolu mixujte na najvyšších otáčkach niekoľko minút. Cieľom je dokonale hladká, tekutá zmes bez jediného kúska šošovice.
- Pripravte si panvicu s nepriľnavým povrchom. Nezohrievajte ju! Vlejte do nej olivový olej a naň aj celú rozmixovanú zmes.
- Panvicu položte na stredný plameň. Začnite zmes za stáleho miešania metličkou zahrievať.
- Asi po 5 minútach začne zmes hustnúť. Miešajte neustále, aby sa vám nevytvorili hrudky a nepripálila sa.
- Keď zmes zhustne na konzistenciu veľmi hustej kaše (trvá to ďalšie 2-3 minúty), odstavte ju z ohňa.
- Pripravte si menšiu formu, misku alebo plastovú nádobu (cca 500 ml). Zľahka ju vytrite olivovým olejom.
- Horúcu a hustú hmotu ihneď prelejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte stierkou.
- Nechajte najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ju vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 5–6 hodín.
- Po stuhnutí „syr“ jednoducho vyklopte z formy. Bude pevný a pripravený na krájanie.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nepodceňte mixovanie: Pre hladkú a jemnú textúru bez zrnitosti je naozaj kľúčové použiť výkonný mixér a mixovať zmes dostatočne dlho. Ak máte ponorný mixér, mixujte na etapy.
- Experimentujte s chuťami: Tento recept je úžasný základ, ktorý si môžete prispôsobiť. Skúste pridať nasekané bylinky (pažítka, petržlenová vňať), sušené paradajky, olivy alebo pre pikantnú verziu štipku chilli.
Jednoduché variácie
- Údená verzia: Pridaním údenej papriky a kvapky tekutého dymu vytvoríte skvelú alternatívu údeného syra, ktorá je fantastická na chlebíčky.
- Grilovaná delikatesa: Pevný „syr“ nakrájajte na hrubšie plátky, zľahka potrite olejom a krátko opečte na grile alebo grilovacej panvici z oboch strán.
Záver
Výsledkom je prekvapivo pevná a chutná rastlinná alternatíva syra či paštéty. Podávajte ho nakrájaný na kocky na obloženej mise, ako plátky v sendviči alebo ako súčasť zeleninových šalátov.
Recept vychádza z verzie od Asena’s Kitchen, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.