Tento recept je môj malý kuchársky trik, ktorým vždy ohúrim návštevu. Keď poviem, že tieto maslové buchtičky som nepiekol v rúre, ale len tak, na panvici, nikto mi nechce veriť. Sú neuveriteľne mäkké, zvnútra nadýchané, s chrumkavou kôrkou a ich príprava je prekvapivo jednoduchá.
Zabudnite na dlhé predhrievanie rúry a vysoké účty za elektrinu. Na tieto dokonalé buchtičky vám stačí len kvalitná panvica a pokrievka. Sú ideálne na víkendové raňajky alebo ako sladký bezmäsitý obed. Ste pripravení vyskúšať túto malú revolúciu v domácom pečení?
Ako upiecť kysnuté buchtičky na panvici bez rúry?
Z vláčneho kysnutého cesta vytvarujte malé bochníčky a nechajte ich finálne podkysnúť. Potom ich opekajte na panvici, ktorú ste zľahka potreptli maslom. Dôležité je použiť veľmi mierny oheň a panvicu prikryť pokrievkou, aby sa buchtičky prepiekli aj zvnútra.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ cca 1 hod 45 min kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 12-14 buchtičiek
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/buchtička
- Trend: Úspora energie / Pečenie bez rúry
Potrebujeme
- 190 g polohrubej múky (alebo hladkej)
- 70 ml vlažného mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 25 g zmäknutého masla
- 1 ks vajce
- 3 g sušeného droždia (cca 1 ČL)
- 3 g soli (cca ½ ČL)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte kvások. Do misky dajte vlažné (nie horúce!) mlieko, pridajte cukor a droždie. Jemne premiešajte a nechajte 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Preosiatím múku krásne prevzdušníte.
- K múke pridajte vajíčko, aktívny kvások a začnite spracovávať cesto.
- Keď sa cesto ako-tak spojí, postupne doň prstami alebo v robote zapracujte zmäknuté maslo.
- Trpezlivo mieste aspoň 10 minút. Výsledkom musí byť krásne hladké a elastické cesto.
- Cesto vytvarujte do bochníka, vráťte do misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Tvarovanie a druhé kysnutie
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na 12–14 rovnakých kúskov.
- Z každého kúska vytvarujte hladkú, peknú guličku. Ukladajte ich na papier na pečenie.
- Buchtičky opäť prikryte utierkou. Nechajte ich finálne podkysnúť ďalších 40–50 minút, aby zdvojnásobili objem.
Pečenie na panvici
- A teraz ten trik: pripravte si širokú panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre tesniacou pokrievkou.
- Panvicu rozohrejte na veľmi, naozaj veľmi miernom plameni. Je to kľúčové, aby sa buchty nepripálili a stihli sa prepiecť.
- Panvicu zľahka potrite maslom. Do panvice poukladajte buchtičky s malými medzerami a ihneď prikryte pokrievkou.
- „Pečte“ z prvej strany 11–13 minút. Počas tejto doby panvicu zbytočne neodkrývajte, aby neunikala para.
- Potom buchtičky opatrne obráťte. Znova prikryte a pečte z druhej strany ďalších 5–7 minút dozlatista.
- Hotové buchtičky vyberte na mriežku a nechajte aspoň chvíľu vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Správna teplota je kľúčová. Ak by bola panvica príliš horúca, buchtičky by na povrchu zhoreli a vnútri by zostali surové. Naozaj sa oplatí piecť ich pomaly a na najnižšom možnom plameni.
- Výber múky ovplyvní výsledok. V recepte som zvolil polohrubú múku pre jemnejšiu, koláčovú štruktúru. Ak by ste použili pôvodnú chlebovú, buchtičky budú hutnejšie a žuvacie, skôr ako malé žemličky.
Jednoduché variácie
- Do cesta môžete pri miesení pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku muškátového orieška pre krásnu arómu.
- Tieto buchtičky sú najlepšie čerstvé. Ak vám nejaké zostanú, na druhý deň ich na pár sekúnd ohrejte v mikrovlnke, budú opäť ako práve upečené.
Záver
Výsledkom sú neuveriteľne mäkké a voňavé buchtičky s chrumkavou kôrkou, akú v rúre nikdy nedosiahnete. Podávajte ich poliate roztopeným maslom, s vanilkovým krémom (šodó) alebo obľúbeným džemom.
Recept vychádza z verzie od 집밥요리 Home Cooking, upravený, prepracovaný a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
