Tento recept je môj malý kuchársky trik, ktorým vždy ohúrim návštevu. Keď poviem, že tieto maslové buchtičky som nepiekol v rúre, ale na panvici, nikto mi nechce veriť. Sú neuveriteľne mäkké, voňavé a príprava je prekvapivo jednoduchá.
1. Najprv si pripravte kvások. Do misky dajte vlažné (nie horúce!) mlieko, pridajte cukor a droždie. Jemne premiešajte a nechajte 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Preosiatím múku krásne prevzdušníte.
3. K múke pridajte vajíčko, aktívny kvások a začnite spracovávať cesto.
4. Keď sa cesto ako-tak spojí, postupne doň zapracujte zmäknuté maslo.
5. Trpezlivo mieste aspoň 10 minút. Výsledkom musí byť krásne hladké a elastické cesto.
6. Cesto vytvarujte do bochníka, vráťte do misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
Tvarovanie a druhé kysnutie:
7. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Rozdeľte ho na 12–14 rovnakých kúskov.
8. Z každého kúska vytvarujte hladkú, peknú guličku. Ukladajte ich na papier na pečenie.
9. Buchtičky opäť prikryte utierkou. Nechajte ich finálne podkysnúť ďalších 40–50 minút, aby zdvojnásobili objem.
Pečenie na panvici:
10. A teraz ten trik: pripravte si širokú panvicu s nepriľnavým povrchom a dobre tesniacou pokrievkou.
11. Panvicu rozohrejte na veľmi, naozaj veľmi miernom plameni. Je to kľúčové, aby sa buchty nepripálili a stihli sa prepiecť.
12. Panvicu zľahka potrite maslom. Do panvice poukladajte buchtičky s malými medzerami a ihneď prikryte pokrievkou.
13. „Pečte“ z prvej strany 11–13 minút. Počas tejto doby panvicu zbytočne neodkrývajte, aby neunikala para.
14. Potom buchtičky opatrne obráťte. Znova prikryte a pečte z druhej strany ďalších 5–7 minút dozlatista.
15. Hotové buchtičky vyberte na mriežku a nechajte aspoň chvíľu vychladnúť.
Poznámky
1. Správna teplota je kľúčová. Ak by bola panvica príliš horúca, buchtičky by na povrchu zhoreli a vnútri by zostali surové. Naozaj sa oplatí piecť ich pomaly a na najnižšom možnom plameni.2. Výber múky ovplyvní výsledok. V recepte som zvolil polohrubú múku pre jemnejšiu, koláčovú štruktúru. Ak by ste použili pôvodnú chlebovú, buchtičky budú hutnejšie a žuvacie, skôr ako malé žemličky.Variácie:Do cesta môžete pri miesení pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku muškátového orieška pre krásnu arómu.Tieto buchtičky sú najlepšie čerstvé. Ak vám nejaké zostanú, na druhý deň ich na pár sekúnd ohrejte v mikrovlnke, budú opäť ako práve upečené.