Search

Neviete, čo na večeru? Tieto zapečené chlebíky sú hotové za 10 minút

zapečené chleby so šunkou a syrom
zapečené chleby so šunkou a syrom

Obsah receptu

Publikované: 24. augusta 2025, 15:09

Práve je krásne nedeľné popoludnie a ja presne viem, aké to je, keď sa vám na konci víkendu už vôbec nechce stáť pri sporáku. Presne pre tieto chvíle je stvorený tento recept. Tieto zapečené chlebíky sú tá najrýchlejšia, najjednoduchšia a najchutnejšia večera, akú si viete predstaviť. Sú chrumkavé, šťavnaté a najlepšie na nich je, že na ne môžete použiť takmer čokoľvek, čo nájdete v chladničke.

Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať starší chlieb a premeniť ho na fantastickú dobrotu. Ukážem vám jednoduchý trik s vajíčkom, vďaka ktorému bude zmes na chlebe pekne držať pokope a nevytečie. Poďme na to, večera bude na stole za pár minút!

Ako pripraviť najlepšie zapečené chlebíky?

V mise zmiešate na kocky nakrájanú zeleninu, šunku, syr, kôpor a majonézu. Do zmesi pridáte jedno surové vajíčko, aby všetko pekne držalo pokope. Zmes natriete na plátky chleba a dáte krátko zapiecť do horúcej rúry dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia/varenia: 10 minút
  • Počet porcií: 8 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/kus
  • Trend: Rýchla večera / Zero-waste

Potrebujeme

  • 8 plátkov staršieho chleba
  • 100 g kvalitnej šunky (alebo klobásy)
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • 1 ks paradajky
  • 1 ks menšej červenej papriky
  • 1 hrsť čerstvého kôpru
  • 2 PL majonézy (alebo bieleho jogurtu)
  • 1 ks vajce
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravte si zmes. Paradajku a papriku (bez jadierok) nakrájajte na veľmi malé, úhľadné kocky.
  3. Šunku alebo klobásu taktiež nakrájajte na malé kocky. Syr nastrúhajte nahrubo a kôpor nasekajte najemno.
  4. Všetky tieto pripravené suroviny dajte do misy.
  5. Pridajte majonézu, jedno surové vajíčko, štipku soli a čerstvo mletého čierneho korenia.
  6. Všetko spolu dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná zmes. Vajíčko pomôže všetko pekne spojiť.
  7. Plátky chleba poukladajte na pripravený plech.
  8. Pripravenú zmes rovnomerne rozotrite na každý plátok chleba, pekne až po okraje.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 8 – 10 minút, alebo kým nie je syr na povrchu roztopený a okraje chleba krásne zlatisté a chrumkavé.
  10. Podávajte ich ihneď, horúce.

Videorecept

Tipy

  1. Použite starší chlieb: Na tento recept je ideálny 1-2 dňový chlieb. Je mierne obschnutý, takže nenasiakne toľko vlhkosti zo zmesi a po upečení bude oveľa chrumkavejší.
  2. Vajíčko ako spojivo: Nevynechávajte surové vajíčko v zmesi. Je to najlepší trik, ako zabezpečiť, aby sa vám plnka pri pečení nerozpadávala a pekne držala na chlebe.
  3. Nebojte sa experimentovať: Tento recept je skvelý na spotrebovanie zvyškov. Namiesto šunky môžete použiť zvyšky pečeného mäsa, slaninu, alebo pridať inú zeleninu ako kukuricu, olivy či jarnú cibuľku.

Variácie

  • Pre extra syrovú chuť môžete pred pečením posypať vrch chlebíkov ešte trochou strúhaného syra navyše.
  • Namiesto kôpru skúste použiť iné čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať, pažítku alebo oregano pre taliansky nádych.

Časté otázky

Môžem použiť iný druh pečiva? Samozrejme! Tento recept funguje skvele aj so staršími rožkami, bagetou alebo vekou. Jednoducho ich nakrájajte na plátky a postupujte rovnako.

Chutí to aj na studeno? Áno, tieto chlebíky sú prekvapivo chutné aj po vychladnutí. Môžete si ich zabaliť na druhý deň ako rýchlu desiatu.

Záver

Výsledkom je blesková a nesmierne chutná večera, ktorú si zamiluje celá rodina. Je to dokonalý dôkaz toho, že aj z pár obyčajných surovín sa dá vykúzliť niečo skvelé.

Recept vychádza z verzie od Lecker schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty