Tento dezert je moja tajná zbraň na horúce letné dni, keď sa nikomu nechce zapínať rúru. Je to neskutočne jednoduché a výsledok je fantastický – krémové rezy, ktoré po stuhnutí v mrazničke chutia naozaj ako poctivá smotanová stracciatella zmrzlina medzi dvoma chrumkavými sušienkami.
Základom sú len štyri jednoduché suroviny, ktoré zoženiete v každých potravinách. Kontrast chrumkavých sušienok a ľadového krému s kúskami čokolády je priam návykový. Pripravíte si túto bleskovú maškrtu so mnou?
Ako sa robia nepečené stracciatella rezy?
Na dno formy poukladajte sušienky. Zo studeného mlieka a šľahačky v prášku vyšľahajte tuhý krém a vmiešajte doň kúsky čokolády. Krém natrite na sušienky, prikryte druhou vrstvou sušienok a dajte zamraziť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút + 4-5 hodín mrazenie
- Čas pečenia/varenia: nepečie sa
- Počet porcií: cca 12 rezov (forma 20×20 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 200 kcal/rez
- Trend: Rýchly / Nepečený / Mrazený dezert
Potrebujeme
Na štvorcovú formu alebo tortový ráfik (cca 20×20 cm)
- 24 ks štvorcových sušienok (napr. Bebe keksy)
- 150 g šľahačky v prášku (napr. 3 balíčky)
- 400 ml veľmi studeného mlieka
- 170 g čokoládových kúskov (alebo nasekanej horkej čokolády)
Postup prípravy
- Pripravte si štvorcovú formu alebo nastaviteľný ráfik (približne 20×20 cm). Ak používate ráfik, položte ho na rovný tanier alebo podnos.
- Na dno formy tesne vedľa seba poukladajte 12 kusov sušienok.
- Teraz si pripravte krém. Do vysokej misy nalejte dobre vychladené mlieko a nasypte šľahačku v prášku.
- Elektrickým šľahačom na najvyšších otáčkach šľahajte, kým nevznikne hustý a pevný krém. Trvá to len pár minút.
- Do hotového krému už len stierkou zľahka vmiešajte čokoládové kúsky alebo nasekanú čokoládu.
- Krém rovnomerne natrite na vrstvu sušienok vo forme a povrch uhlaďte.
- Na krém poukladajte zvyšných 12 sušienok a jemne ich pritlačte.
- Dezert dôkladne zakryte potravinárskou fóliou. Vložte ho stuhnúť do mrazničky aspoň na 4–5 hodín.
- Pred podávaním vyberte dezert z mrazničky asi 5 minút vopred, aby sa ľahšie krájal.
- Ostrým nožom namočeným v horúcej vode nakrájajte na úhľadné rezy a ihneď podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre ľahké vyberanie vysteľte pevnú formu potravinárskou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje. Po zamrazení dezert jednoducho vytiahnete.
- Pre ešte krémovejšiu chuť môžete do mlieka pred šľahaním pridať 1 lyžicu práškového cukru a pár kvapiek vanilkového extraktu.
Jednoduché variácie
- Kávové rezy: Pred skladaním pokvapkajte sušienky vychladnutou silnou kávou. Získate tak príchuť tiramisu.
- Ovocná verzia: Do krému spolu s čokoládou vmiešajte aj nadrobno nakrájané mäkké ovocie, napríklad maliny alebo kúsky jahôd.
Záver
Výsledkom je osviežujúci mrazený dezert, ktorý je dokonalou maškrtou nielen počas leta. Prípravu zvládne naozaj každý.
Recept vychádza z verzie od Enfes Yemek Tarifleri, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
