Ak hľadáte dezert, ktorý je originálny, svieži a nepotrebujete k nemu rúru, tieto nepečené kokosové roládky sú presne pre vás. Jemný mliečny krém na kokosovom lôžku a k tomu svieža pomarančová vrstva – je to naozaj lahodná a ľahká maškrta.
Základom sú dva jednoduché krémy, ktoré uvaríte za pár minút. Ukážem vám trik, ako ich pripraviť dokonale hladké a bez hrudiek. Poďte si vyčarovať kúsok exotiky!
Ako pripraviť nepečené kokosové roládky?
Na plech vysypaný kokosom nalejte horúci mliečny puding uvarený z mlieka, cukru a múky. Naň navrstvite druhý, uvarený pomarančový puding. Celý plát nechajte v chladničke poriadne stuhnúť. Potom ho nakrájajte na pásy a každý jednoducho zrolujte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 12 roládok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 295 kcal/roládka
- Trend: Nepečený dezert
Potrebujeme
Biela kokosová vrstva
- 100 g strúhaného kokosu (na posypanie plechu)
- 1 liter mlieka
- 170 g kryštálového cukru
- 125 g hladkej múky
- 50 g masla
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
Oranžová vrstva
- 600 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 87 g kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 12 g kukuričného škrobu
Postup prípravy
Príprava plechu a bielej vrstvy
- Veľký plech (s rozmermi cca 30×40 cm) rovnomerne posypte 100 g strúhaného kokosu. Vytvoríte tak spodnú vrstvu, na ktorú budeme liať krém.
- Teraz kľúčový trik proti hrudkám: Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Priveďte k varu.
- Medzitým v miske metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka so 125 g hladkej múky na hladkú kašičku.
- Keď mlieko v hrnci vrie, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte múčnu zmes. Varte asi 2-3 minúty, kým krém nezhustne do podoby hustého pudingu.
- Odstavte z ohňa. Ihneď do horúceho krému vmiešajte maslo a vanilkový cukor, kým sa úplne nerozpustia.
- Ešte horúci krém nalejte na kokos na plechu a stierkou ho opatrne a rovnomerne rozotrite po celej ploche.
Príprava oranžovej vrstvy a chladenie
- Postup zopakujeme. Do čistého hrnca nalejte 500 ml pomarančovej šťavy a pridajte 87 g cukru. Priveďte k varu.
- Vo zvyšných 100 ml studenej šťavy rozmiešajte 30 g múky a 12 g škrobu do hladka.
- Zmes vlejte do vriacej šťavy a za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty.
- Horúci pomarančový krém opatrne nalejte na bielu vrstvu na plechu a rovnomerne rozotrite.
- Dezert nechajte najprv úplne vychladnúť na linke. Potom ho prikryte potravinovou fóliou a vložte aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky, aby dokonale stuhol.
Tvarovanie roládok
- Poriadne stuhnutý plát nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na 12 rovnakých obdĺžnikov (napríklad 3 stĺpce a 4 riadky).
- Každý kúsok pomocou stierky alebo noža na jednom konci opatrne nadvihnite a jednoducho zrolujte. Pôjde to ľahko, lebo sa odvaľujú z kokosovej vrstvy, ktorá teraz bude na povrchu.
Videorecept
Tipy
- Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní múky a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte múku priamo do vriaceho mlieka, okamžite by sa zrazila.
- Trpezlivosť pri chladení: Naozaj neponáhľajte s krájaním a rolovaním. Dezert musí byť úplne studený a pevný, inak by sa trhal a roládky by nedržali tvar. Chladenie cez noc je ideálne.
- Čerstvá šťava je najlepšia: Najintenzívnejšiu chuť dosiahnete s čerstvo vylisovanou pomarančovou šťavou. Ak použijete kupovaný 100% džús, vyberte taký, ktorý nie je prisladený, a prípadne uberte trochu cukru v recepte.
Variácie
- Pistáciové: Hotové roládky môžete namiesto kokosu posypať najemno nasekanými pistáciami. Zelená farba vyzerá s oranžovou úžasne.
- Citrónové: Namiesto pomarančovej šťavy použite zmes citrónovej šťavy a vody (napr. 200 ml šťavy a 400 ml vody) pre extra sviežu citrónovú verziu.
- Čokoládové: Vychladené roládky môžete pred podávaním zľahka pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou.
Záver
Je to ľahký, osviežujúci a netradičný dezert, ktorý určite prekvapí. Prajem vám dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Hobbyolog, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
