Search

Nepečené kokosové roládky: Jemný dezert s chuťou pomaranča

Nepečené kokosové roládky
Nepečené kokosové roládky

Obsah receptu

Publikované: 28. augusta 2025, 13:58

Ak hľadáte dezert, ktorý je originálny, svieži a nepotrebujete k nemu rúru, tieto nepečené kokosové roládky sú presne pre vás. Jemný mliečny krém na kokosovom lôžku a k tomu svieža pomarančová vrstva – je to naozaj lahodná a ľahká maškrta.

Základom sú dva jednoduché krémy, ktoré uvaríte za pár minút. Ukážem vám trik, ako ich pripraviť dokonale hladké a bez hrudiek. Poďte si vyčarovať kúsok exotiky!

Ako pripraviť nepečené kokosové roládky?

Na plech vysypaný kokosom nalejte horúci mliečny puding uvarený z mlieka, cukru a múky. Naň navrstvite druhý, uvarený pomarančový puding. Celý plát nechajte v chladničke poriadne stuhnúť. Potom ho nakrájajte na pásy a každý jednoducho zrolujte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: 12 roládok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 295 kcal/roládka
  • Trend: Nepečený dezert

Potrebujeme

Biela kokosová vrstva

  • 100 g strúhaného kokosu (na posypanie plechu)
  • 1 liter mlieka
  • 170 g kryštálového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)

Oranžová vrstva

  • 600 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 87 g kryštálového cukru
  • 30 g hladkej múky
  • 12 g kukuričného škrobu

Postup prípravy

Príprava plechu a bielej vrstvy

  1. Veľký plech (s rozmermi cca 30×40 cm) rovnomerne posypte 100 g strúhaného kokosu. Vytvoríte tak spodnú vrstvu, na ktorú budeme liať krém.
  2. Teraz kľúčový trik proti hrudkám: Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Priveďte k varu.
  3. Medzitým v miske metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka so 125 g hladkej múky na hladkú kašičku.
  4. Keď mlieko v hrnci vrie, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte múčnu zmes. Varte asi 2-3 minúty, kým krém nezhustne do podoby hustého pudingu.
  5. Odstavte z ohňa. Ihneď do horúceho krému vmiešajte maslo a vanilkový cukor, kým sa úplne nerozpustia.
  6. Ešte horúci krém nalejte na kokos na plechu a stierkou ho opatrne a rovnomerne rozotrite po celej ploche.

Príprava oranžovej vrstvy a chladenie

  1. Postup zopakujeme. Do čistého hrnca nalejte 500 ml pomarančovej šťavy a pridajte 87 g cukru. Priveďte k varu.
  2. Vo zvyšných 100 ml studenej šťavy rozmiešajte 30 g múky a 12 g škrobu do hladka.
  3. Zmes vlejte do vriacej šťavy a za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty.
  4. Horúci pomarančový krém opatrne nalejte na bielu vrstvu na plechu a rovnomerne rozotrite.
  5. Dezert nechajte najprv úplne vychladnúť na linke. Potom ho prikryte potravinovou fóliou a vložte aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky, aby dokonale stuhol.

Tvarovanie roládok

  1. Poriadne stuhnutý plát nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na 12 rovnakých obdĺžnikov (napríklad 3 stĺpce a 4 riadky).
  2. Každý kúsok pomocou stierky alebo noža na jednom konci opatrne nadvihnite a jednoducho zrolujte. Pôjde to ľahko, lebo sa odvaľujú z kokosovej vrstvy, ktorá teraz bude na povrchu.

Videorecept

Tipy

  1. Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní múky a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte múku priamo do vriaceho mlieka, okamžite by sa zrazila.
  2. Trpezlivosť pri chladení: Naozaj neponáhľajte s krájaním a rolovaním. Dezert musí byť úplne studený a pevný, inak by sa trhal a roládky by nedržali tvar. Chladenie cez noc je ideálne.
  3. Čerstvá šťava je najlepšia: Najintenzívnejšiu chuť dosiahnete s čerstvo vylisovanou pomarančovou šťavou. Ak použijete kupovaný 100% džús, vyberte taký, ktorý nie je prisladený, a prípadne uberte trochu cukru v recepte.

Variácie

  • Pistáciové: Hotové roládky môžete namiesto kokosu posypať najemno nasekanými pistáciami. Zelená farba vyzerá s oranžovou úžasne.
  • Citrónové: Namiesto pomarančovej šťavy použite zmes citrónovej šťavy a vody (napr. 200 ml šťavy a 400 ml vody) pre extra sviežu citrónovú verziu.
  • Čokoládové: Vychladené roládky môžete pred podávaním zľahka pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou.

Záver

Je to ľahký, osviežujúci a netradičný dezert, ktorý určite prekvapí. Prajem vám dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Hobbyolog, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty