Ak hľadáte dezert, ktorý je originálny, svieži a nepotrebujete k nemu rúru, tieto nepečené kokosové roládky sú presne pre vás. Jemný mliečny krém na kokosovom lôžku a k tomu svieža pomarančová vrstva – je to naozaj lahodná a ľahká maškrta.
1. Veľký plech (s rozmermi cca 30x40 cm) rovnomerne posypte 100 g strúhaného kokosu. Vytvoríte tak spodnú vrstvu, na ktorú budeme liať krém.
2. Do hrnca nalejte 800 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Priveďte k varu.
3. Medzitým v miske metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 200 ml studeného mlieka so 125 g hladkej múky na hladkú kašičku bez hrudiek.
4. Keď mlieko v hrnci vrie, za stáleho a rýchleho miešania doň tenkým prúdom vlejte múčnu zmes. Varte asi 2-3 minúty, kým krém nezhustne do podoby hustého pudingu.
5. Odstavte z ohňa, ihneď vmiešajte maslo a vanilkový cukor, kým sa úplne nerozpustia.
6. Ešte horúci krém nalejte na kokos na plechu a stierkou ho opatrne a rovnomerne rozotrite po celej ploche.
Príprava oranžovej vrstvy a chladenie:
7. Postup zopakujeme. Do čistého hrnca nalejte 500 ml pomarančovej šťavy a pridajte 87 g cukru. Priveďte k varu.
8. Vo zvyšných 100 ml studenej šťavy rozmiešajte 30 g múky a 12 g škrobu do hladka.
9. Zmes vlejte do vriacej šťavy a za stáleho miešania varte do zhustnutia, asi 2 minúty.
10. Horúci pomarančový krém opatrne nalejte na bielu vrstvu na plechu a rovnomerne rozotrite.
11. Dezert nechajte najprv úplne vychladnúť na linke. Potom ho prikryte potravinovou fóliou a vložte aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky, aby dokonale stuhol.
Tvarovanie roládok:
12. Poriadne stuhnutý plát nakrájajte ostrým nožom alebo radielkom na 12 rovnakých obdĺžnikov (napríklad 3 stĺpce a 4 riadky).
13. Každý kúsok pomocou stierky alebo noža na jednom konci opatrne nadvihnite a jednoducho zrolujte. Pôjde to ľahko, lebo sa odvaľujú z kokosovej vrstvy, ktorá teraz bude na povrchu.
Poznámky
1. Zaručene bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní múky a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte múku priamo do horúceho mlieka, vytvorili by sa hrudky.2. Trpezlivosť pri chladení: Naozaj neponáhľajte s krájaním a rolovaním. Dezert musí byť úplne studený a pevný, inak by sa trhal a roládky by nedržali tvar. Chladenie cez noc je ideálne.3. Čerstvá šťava je najlepšia: Najintenzívnejšiu chuť dosiahnete s čerstvo vylisovanou pomarančovou šťavou. Ak použijete kupovaný 100% džús, vyberte taký, ktorý nie je prisladený, a prípadne uberte trochu cukru v recepte.Variácie:• Pistáciové: Hotové roládky môžete namiesto kokosu posypať najemno nasekanými pistáciami. Zelená farba vyzerá s oranžovou úžasne.• Citrónové: Namiesto pomarančovej šťavy použite zmes citrónovej šťavy a vody (napr. 200 ml šťavy a 400 ml vody) pre extra sviežu citrónovú verziu.• Čokoládové: Vychladené roládky môžete pred podávaním zľahka pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou.