Keď prídu teplé dni, alebo jednoducho nemám chuť zapínať rúru, siaham po tomto mojom obľúbenom recepte. Tieto nepečené jogurtové rezy sú pre mňa stelesnením dokonalej sviežosti! Predstavte si chrumkavý sušienkový základ, na ňom hodvábne jemnú a ľahkú jogurtovú plnku a to všetko korunované kyselkavou citrónovou polevou, ktorá celý dezert nádherne rozžiari. Je to stávka na istotu na každú príležitosť – či už na nedeľnú kávu, alebo ako ľahká maškrta na letnú oslavu. A najlepšie na tom? Sú naozaj neskutočne jednoduché!
Tento dezert je skvelý v tom, že nepotrebujete žiadnu želatínu. O celú pevnosť sa postará kukuričný škrob, ktorý vytvorí príjemnú, pudingovú konzistenciu. Príprava je naozaj len o miešaní a chladení, takže ju zvládne aj úplný začiatočník. Poďte sa so mnou presvedčiť, že na prípravu luxusne vyzerajúceho dezertu nepotrebujete byť profesionálny cukrár.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas tuhnutia: cca 2 hodiny (celkovo)
- Počet porcií/kusov: 1 torta (⌀ 24 cm) alebo 1 plech (20×30 cm)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na sušienkový korpus:
- 200 g maslových sušienok (napr. Bebe, Club)
- 80 g masla (rozpusteného)
Na jogurtovú plnku:
- 950 ml plnotučného mlieka
- 170 g kryštálového cukru
- 45 g kukuričného škrobu
- 120 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu, hustého)
Na citrónovú polevu:
- 100 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy (cca z 2 citrónov)
- 300 ml vody
- 25 g kukuričného škrobu
- 50 g kryštálového cukru
- ½ ČL kurkumy (pre farbu)
Na zdobenie:
- hoblinky bielej čokolády
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Najprv si pripravím korpus. Sušienky si rozdrvím alebo rozmixujem na jemný prášok. Zalejem ich rozpusteným maslom a dobre premiešam, aby vznikla taká mokrá, piesková hmota.
- Pripravím si formu – buď tortový ráfik (s priemerom cca 24 cm) položený na tácke, alebo hranatú formu (cca 20×30 cm). Dno a boky odporúčam vystlať papierom na pečenie alebo cukrárskou fóliou, dezert sa bude potom ľahšie vyberať. Sušienkovú zmes lyžicou alebo dnom pohára poriadne utlačím na dno formy. Dám chladiť do chladničky aspoň na 30 minút.
Príprava jogurtovej plnky:
- Medzitým si pripravím plnku. V hrnci metličkou dohladka rozmiešam časť mlieka (asi 200 ml) s cukrom a kukuričným škrobom. Potom prilejem zvyšok mlieka. Za stáleho miešania privediem k varu a varím asi 2-3 minúty, kým zmes nezhustne na konzistenciu hustého pudingu.
- Teraz dôležitý krok: Horúci puding odstavím z ohňa a nechám ho za občasného miešania mierne vychladnúť (asi 5-10 minút). Nesmie byť vriaci. Až potom doň postupne a zľahka vmiešam jogurt. Vznikne mi krásny, hladký krém.
- Krém nalejem na vychladený sušienkový korpus, povrch uhladím a celý dezert dám opäť chladiť do chladničky aspoň na 30 minút.
Príprava polevy a dokončenie:
- Nakoniec si pripravím polevu. V malom hrnci zmiešam citrónovú šťavu, vodu, cukor, kurkumu a kukuričný škrob. Metličkou všetko dobre rozmiešam, aby v zmesi neboli hrudky. Za stáleho miešania privediem k varu a krátko povarím (asi 1-2 minúty), kým poleva nezhustne a nie je priehľadná.
- Mierne vychladnutú (nie horúcu) citrónovú polevu opatrne nalejem na vychladenú jogurtovú vrstvu. Dezert vrátim do chladničky a nechám ho finálne stuhnúť, ideálne aspoň 1-2 hodiny.
- Stuhnutý dezert opatrne vyberiem z formy, ozdobím hoblinkami bielej čokolády a krájam na rezy alebo kocky. Podávam dobre vychladený.
Videorecept
Tipy
- Do sušienkového základu rada pridávam aj lyžicu kakaa alebo nasekaných orieškov. Získa tak zaujímavejšiu chuť a textúru.
- Ak chcem plnku ešte voňavejšiu, pridám do nej pri varení aj vanilkový cukor alebo pár kvapiek vanilkového extraktu.
- Namiesto citrónovej polevy je fantastická aj ovocná. Stačí rozmixovať 300 g ovocia (maliny, jahody), prepasírovať, zmiešať s cukrom a škrobom a uvariť rovnakým spôsobom. Farba bude nádherná!
- Aby som mal rezy vždy krásne čisté, nôž pred každým krájaním namočím do horúcej vody a utriem ho dosucha. Krém sa tak nebude lepiť na čepeľ.
A je to! Osviežujúca dobrota, ktorá poteší každého. Dúfam, že vám tento jednoduchý recept prinesie veľa radosti a stane sa vaším obľúbeným letným dezertom. Prajem vám príjemné maškrtenie!
Recept vychádza z verzie od Yummy Kitchen Recipe, no mierne sme ho upravili.
