Keď prídu teplé dni, alebo jednoducho nemám chuť zapínať rúru, siaham po tomto mojom obľúbenom recepte. Tieto nepečené jogurtové rezy sú pre mňa stelesnením dokonalej sviežosti! Predstavte si chrumkavý sušienkový základ, na ňom hodvábne jemnú a ľahkú jogurtovú plnku a to všetko korunované kyselkavou citrónovou polevou, ktorá celý dezert nádherne rozžiari. Je to stávka na istotu na každú príležitosť – či už na nedeľnú kávu, alebo ako ľahká maškrta na letnú oslavu. A najlepšie na tom? Je naozaj neskutočne jednoduchý!
Tortová forma (⌀ 24 cm) alebo menší plech (20x30 cm)
Hrniec
Metlička
Zloženie
Na sušienkový korpus:
200gmaslových sušienok(napr. Bebe, Club)
80gmasla(rozpusteného)
Na jogurtovú plnku:
950mlplnotučného mlieka
170gkryštálového cukru
45gkukuričného škrobu
120gbieleho jogurtu(ideálne gréckeho typu, hustého)
Na citrónovú polevu:
100mlčerstvo vytlačenej citrónovej šťavy(cca z 2 citrónov)
300mlvody
25gkukuričného škrobu
50gkryštálového cukru
0.5ČLkurkumy(pre farbu)
Na zdobenie:
hoblinky bielej čokolády
Pokyny
Príprava korpusu:
1. Najprv si pripravím korpus. Sušienky si rozdrvím alebo rozmixujem na jemný prášok. Zalejem ich rozpusteným maslom a dobre premiešam, aby vznikla taká mokrá, piesková hmota.
2. Pripravím si formu – buď tortový ráfik (s priemerom cca 24 cm) položený na tácke, alebo hranatú formu (cca 20x30 cm). Dno a boky odporúčam vystlať papierom na pečenie alebo cukrárskou fóliou, dezert sa bude potom ľahšie vyberať. Sušienkovú zmes lyžicou alebo dnom pohára poriadne utlačím na dno formy. Dám chladiť do chladničky aspoň na 30 minút.
Príprava jogurtovej plnky:
3. Medzitým si pripravím plnku. V hrnci metličkou dohladka rozmiešam časť mlieka (asi 200 ml) s cukrom a kukuričným škrobom. Potom prilejem zvyšok mlieka. Za stáleho miešania privediem k varu a varím asi 2-3 minúty, kým zmes nezhustne na konzistenciu hustého pudingu.
4. Teraz dôležitý krok: Horúci puding odstavím z ohňa a nechám ho za občasného miešania mierne vychladnúť (asi 5-10 minút). Nesmie byť vriaci. Až potom doň postupne a zľahka vmiešam jogurt. Vznikne mi krásny, hladký krém.
5. Krém nalejem na vychladený sušienkový korpus, povrch uhladím a celý dezert dám opäť chladiť do chladničky aspoň na 30 minút.
Príprava polevy a dokončenie:
6. Nakoniec si pripravím polevu. V malom hrnci zmiešam citrónovú šťavu, vodu, cukor, kurkumu a kukuričný škrob. Metličkou všetko dobre rozmiešam, aby v zmesi neboli hrudky. Za stáleho miešania privediem k varu a krátko povarím (asi 1-2 minúty), kým poleva nezhustne a nie je priehľadná.
7. Mierne vychladnutú (nie horúcu) citrónovú polevu opatrne nalejem na vychladenú jogurtovú vrstvu. Dezert vrátim do chladničky a nechám ho finálne stuhnúť, ideálne aspoň 1-2 hodiny.
8. Stuhnutý dezert opatrne vyberiem z formy, ozdobím hoblinkami bielej čokolády a krájam na rezy alebo kocky. Podávam dobre vychladený.
Poznámky
1. Do sušienkového základu rada pridávam aj lyžicu kakaa alebo nasekaných orieškov. Získa tak zaujímavejšiu chuť a textúru.2. Ak chcem plnku ešte voňavejšiu, pridám do nej pri varení aj vanilkový cukor alebo pár kvapiek vanilkového extraktu.3. Namiesto citrónovej polevy je fantastická aj ovocná. Stačí rozmixovať 300 g ovocia (maliny, jahody), prepasírovať, zmiešať s cukrom a škrobom a uvariť rovnakým spôsobom. Farba bude nádherná!4. Aby som mal rezy vždy krásne čisté, nôž pred každým krájaním namočím do horúcej vody a utriem ho dosucha. Krém sa tak nebude lepiť na čepeľ.