Tento strúhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingom je priam božská mana! Sladké jabĺčka, voňavý vanilkový puding a chrumkavé cesto… to je kombinácia, ktorá pohladí každé chuťové poháriky. A tá vôňa, čo sa pri pečení rozlieha po kuchyni, to je balzam na dušu! Veru, tento recept si musíte zapísať do svojich starých zošitov, lebo takúto dobrotu by bola škoda nepiecť zas a znova.
Pamätám si, ako sme takýto koláč piekli ešte s mojou mamou. Celá kuchyňa bola plná smiechu a radosti. A keď bol koláč hotový, to bolo hodovanie! Každý si pýtal ešte kúsok, a ešte jeden… A viete čo? Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládne upiecť každý, aj ten najväčší kuchynský nováčik. Tak šup-šup do kuchyne a pustite sa do pečenia!
Strúhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingom
Ingrediencie (Objem hrnčeka je 250 ml):
Na cesto:
- 120 g (1/2 šálky) zmäknutého masla
- Štipka soli
- 60 g (4 lyžice) cukru
- 8 g (1 čajová lyžička) vanilkového cukru
- 1 vajce
- 240 g (1,5 šálky) hladkej múky
- 16 g (2 čajové lyžičky) prášku do pečiva
Na pudingovú plnku:
- 2 vajcia
- Štipka soli
- 8 g (1 čajová lyžička) vanilkového cukru
- 60 g (4 lyžice) cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu (37 g)
- 400 ml (1,6 šálky) mlieka
- 50 g (2 lyžice) masla
Jablková vrstva:
- 4 jablká
- 2 lyžice cukru
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 čajová lyžička škorice
Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
Na pečenie:
- Pekáč s rozmermi 28 x 18 cm, vyložený papierom na pečenie
- Teplota pečenia: 180 °C
- Doba pečenia: 45 minút
Postup prípravy:
1. Príprava cesta
- Mixovanie surovín:
- V miske vyšľahajte 120 g zmäknutého masla so štipkou soli do krémovej konzistencie.
- Pridajte 60 g cukru a 8 g vanilkového cukru, dobre premiešajte.
- Pridajte 1 vajce a opäť dôkladne premiešajte.
- Pridanie múky:
- Preosejte 240 g múky spolu s 16 g prášku do pečiva.
- Postupne pridávajte múčnu zmes do maslovej hmoty a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Chladenie cesta:
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť zabaľte do potravinovej fólie a vložte do mrazničky na 15 minút.
2. Príprava pudingovej plnky
- Šľahanie vajec:
- V miske vyšľahajte 2 vajcia so štipkou soli do peny.
- Pridajte 60 g cukru a 8 g vanilkového cukru, šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Príprava pudingu:
- Pridajte 1 balíček vanilkového pudingu a 100 ml mlieka (z celkových 400 ml), dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Zvyšných 300 ml mlieka priveďte v hrnci k varu.
- Do vriaceho mlieka za stáleho miešania pridajte pudingovú zmes.
- Varte na strednom ohni približne 5 minút, kým puding nezhustne.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte 50 g masla, miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Povrch pudingu prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť.
3. Príprava jablkovej vrstvy
- Príprava jabĺk:
- 4 jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky alebo malé kocky.
- V miske zmiešajte jablká s 2 lyžicami cukru, šťavou z 1/2 citróna a 1 čajovou lyžičkou škorice.
4. Skladanie koláča
- Príprava formy:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Pekáč s rozmermi 28 x 18 cm vyložte papierom na pečenie.
- Spodná vrstva cesta:
- Vyberte jednu časť cesta z mrazničky a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle priamo do pekáča. Rovnomerne rozložte a jemne pritlačte.
- Pudingová vrstva:
- Na cesto rovnomerne rozotrite vychladnutý puding.
- Jablková vrstva:
- Na puding rovnomerne rozložte pripravené jablká.
- Vrchná vrstva cesta:
- Druhú časť cesta vyberte z mrazničky a tiež nastrúhajte na hrubom strúhadle na vrch koláča, aby ste pokryli jablká.
5. Pečenie
- Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte približne 45 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu.
6. Dokončenie
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Jablká: Použite jablká, ktoré sú sladké a šťavnaté. Najlepšie sú tie, čo práve dozreli v záhrade. A nezabudnite ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Cesto: Cesto dajte pred pečením na chvíľku do mrazničky. Bude sa vám s ním lepšie pracovať a koláč bude krásne chrumkavý.
- Puding: Puding uvarte poriadne hustý, aby sa vám pri pečení neroztiekol. A nezabudnite ho prikryť fóliou, aby sa na ňom neurobila kožka.
- Pečenie: Každá rúra pečie inak, preto koláč počas pečenia kontrolujte. Keď je vrch zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté, koláč je hotový.
- Podávanie: Koláč nechajte pred podávaním úplne vychladnúť. Najlepší je na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne prepoja.
Video recept:
Tak, a je to! Váš strúhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingom je na svete. Verím, že vám bude chutiť rovnako ako nám kedysi. A nezabudnite, pečenie je predovšetkým o radosti a láske, ktorú doň vložíte. Takže sa pri tom pekne zabavte a užite si každý moment!
Súvisiace články:
Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité
Najlepší jablkový koláč vôbec: Super krémový dezert s vlašskými orechmi a čokoládou
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen