Hľadáte neodolateľný dezert, ktorý upúta nielen vzhľadom, ale aj chuťou? Vyskúšajte náš orieškový koláčik s medom! Kombinácia chrumkavého cesta, lahodnej medovej plnky a orechov je jednoducho neodolateľná.
Tento orieškový koláčik s medom je perfektný na každú príležitosť. Či už ho chcete upiecť na víkendové posedenie s rodinou, alebo ako darček pre kamarátov, určite sa stretne s veľkým úspechom.
Neodolateľný orieškový koláčik s medom
Ingrediencie:
- 250 g medu
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 375 g hladkej múky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 2 čl kakaa
- 6 g citrónovej kôry
- 16 g prášku do pečiva
- 15 g perníkového korenia
- 100 g sušených hrozienok
Na potretie:
- Trocha mlieka
- 100 g mandlí
- 5 PL jahodovej marmelády
Na polevu:
- 200 g tmavej čokolády
- 1 PL rastlinného oleja
- 100 g lieskových orieškov
Postup prípravy:
Na slabom ohni v hrnci roztopte maslo spolu s medom, až kým nezískate hladkú zmes.
Túto teplú zmes prelejte do šľahača a šľahajte, kým nevychladne na izbovú teplotu.
Za stáleho šľahania postupne pridajte dve vajcia, až kým nebudú úplne zapracované do zmesi.
Následne vmiešajte múku, prášok do pečiva, nastrúhanú citrónovú kôru, korenie na perník, jemne mleté lieskové oriešky, kakao a sušené hrozienka. Miešajte, až kým nezískate hladké cesto.
Pripravené cesto rovnomerne rozotrite na plech s rozmermi 30 cm x 35 cm.
Povrch cesta jemne potrite mliekom a posypte nasekanými mandľami.
Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte na 180°C po dobu 20 minút, pričom používajte horný aj spodný ohrev.
Po upečení vyberte koláč z rúry a ešte horúci ho potrite jahodovou marmeládou. Následne nechajte koláč úplne vychladnúť.
Pre polevu roztopíte čokoládu spolu s olejom vo vodnom kúpeli, až kým nezískate hladkú čokoládovú polevu. Túto polevu rovnomerne rozotrite po vychladnutom koláči. Na záver posypte koláč nasekanými lieskovými orieškami.
Nechajte koláč úplne vychladnúť, aby poleva stuhla, a potom môžete podávať. Dobrú chuť!
Neodolateľný orieškový koláčik s medom – Video recept:
Neváhajte a vyskúšajte tento recept na orieškový koláčik s medom. Je to jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár. A výsledok? Ten vás milo prekvapí!
Súvisiace články
Výborný šťavnatý makový koláč so slivkami: Môj vyskúšaný a rokmi overený recept
Najlepší veľkonočný dezert – Čučoriedkový úsmev: Tento koláčik vás urobí hviezdou na každej oslave!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte