Search

Nebeský trhací koláč: Tieto krémové rezy z lístkového cesta si zamilujete.

krémové rezy z lístkového cesta
Krémové rezy z lístkového cesta, zdroj: AI

Obsah receptu

Pripravte sa na dezert, ktorý je nielen neuveriteľne lahodný, ale aj zábavný! Tento nebeský trhací koláč je dokonalým spojením chrumkavého, na stovky lístkov rozpadávajúceho sa cesta a zamatovo jemného vanilkovo-tvarohového krému. Jeho najväčšie kúzlo spočíva v tom, že ho nemusíte krájať – každý si jednoducho odtrhne svoj vlastný, krémom naplnený kúsok. Je to ideálna pochúťka na posedenie s priateľmi alebo rodinou, kde chcete ponúknuť niečo originálne a pritom fantasticky chutné. Vyzerá ako z pekárne, no jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete za pár minút!

Tajomstvo tohto koláča spočíva v jednoduchej technike narezania cesta ešte pred pečením, ktorú vám krok za krokom ukážeme. Nepotrebujete žiadne zložité cukrárske zručnosti, stačí vám len hotové lístkové cesto a pár základných surovín na krém. Výsledkom je elegantný a neodolateľný dezert, ktorý prevonia celý váš domov a zaručene zožne obrovský úspech. Pripravte sa na to, že tento recept si od vás bude každý pýtať.

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (cca 8-10 porcií/rezov)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na krémovú náplň:

  • 250 g jemného mäkkého tvarohu (nie hrudkovitého)
  • 40 g kryštálového cukru
  • 19 g vanilkového pudingového prášku (cca 1/2 balíčka)
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 1 ks vajce

Okrem toho:

  • 1 balenie chladeného lístkového cesta (375-400 g)
  • 1 ks vaječného žĺtka (na potretie)
  • 1 PL mlieka (na rozmiešanie žĺtka)
  • hrsť nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov (na posypanie)
  • práškový cukor na finálne posypanie

Postup prípravy

Príprava krému a skladanie

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Lístkové cesto vyberieme z chladničky aspoň 10 minút pred použitím, aby trochu povolilo.
  2. Najprv si pripravíme krém. Vo väčšej mise metličkou dohladka vymiešame jemný tvaroh, celé vajce, kryštálový aj vanilkový cukor a vanilkový pudingový prášok. Miešame, kým nezískame hladký krém bez akýchkoľvek hrudiek.
  3. Lístkové cesto rozvinieme na pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Krém rovnomerne natrieme na jednu pozdĺžnu polovicu cesta, pričom po okrajoch necháme voľný pás široký asi 1-2 cm.
  4. Druhú, prázdnu polovicu cesta opatrne preložíme cez krémovú vrstvu. Voľné okraje zľahka pritlačíme prstami k sebe, aby sa spojili a krém pri pečení nevytekal. Takto pripravený plát prenesieme na plech.

Narezanie a pečenie do chrumkava

  1. V malej miske si vidličkou zľahka rozšľaháme žĺtok s lyžicou mlieka. Celý povrch naplneného cesta rovnomerne potrieme touto zmesou pre krásnu farbu a lesk.
  2. Dôležitý trik: Pomocou radielka alebo noža na pizzu teraz narežeme povrch naplneného cesta na pásiky široké 2-3 cm. Dávame však pozor, aby sme neprerazili spodnú vrstvu cesta – rezy vedieme len cez vrchný plát a plnku. Týmto jednoduchým krokom vytvoríme “trhací” efekt.
  3. Celý povrch husto posypeme nasekanými mandľami alebo mandľovými lupienkami.
  4. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút. Pečieme, kým nie je povrch krásne zlatohnedý, nafúknutý a viditeľne chrumkavý.
  5. Upečený koláč necháme mierne vychladnúť priamo na plechu. Pred podávaním ho môžeme ešte zľahka poprášiť práškovým cukrom. Servírujeme ho v celku a každý si jednoducho odtrhne svoj voňavý kúsok.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte sviežejšiu chuť krému niekedy do tvarohovej zmesi pridám aj trochu najemno nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry.
  2. Namiesto mandlí je na posypanie skvelý aj trstinový cukor, ktorý na povrchu počas pečenia krásne skaramelizuje a vytvorí neodolateľnú chrumkavú kôrku.
  3. Ak chcem experimentovať, do tvarohového krému niekedy opatrne zamiešam aj hrsť drobného ovocia, napríklad čučoriedok, malín alebo odkôstkovaných višní.
  4. Tento “trhací” koláč je najlepší v deň pečenia, kým je lístkové cesto najviac chrumkavé. Skvele sa hodí ako bleskový dezert ku káve pre nečakanú návštevu.

Tento zábavný, interaktívny a neuveriteľne lahodný dezert vyzerá oveľa náročnejšie, než v skutočnosti je. Úspech u rodiny aj priateľov je zaručený!

Recept je inšpirovaný verziou od Elliina chutná kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty