Pripravte sa na dezert, ktorý je nielen neuveriteľne lahodný, ale aj zábavný! Tento nebeský trhací koláč je dokonalým spojením chrumkavého, na stovky lístkov rozpadávajúceho sa cesta a zamatovo jemného vanilkovo-tvarohového krému. Jeho najväčšie kúzlo spočíva v tom, že ho nemusíte krájať – každý si jednoducho odtrhne svoj vlastný, krémom naplnený kúsok. Je to ideálna pochúťka na posedenie s priateľmi alebo rodinou, kde chcete ponúknuť niečo originálne a pritom fantasticky chutné. Vyzerá ako z pekárne, no jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete za pár minút!
Tajomstvo tohto koláča spočíva v jednoduchej technike narezania cesta ešte pred pečením, ktorú vám krok za krokom ukážeme. Nepotrebujete žiadne zložité cukrárske zručnosti, stačí vám len hotové lístkové cesto a pár základných surovín na krém. Výsledkom je elegantný a neodolateľný dezert, ktorý prevonia celý váš domov a zaručene zožne obrovský úspech. Pripravte sa na to, že tento recept si od vás bude každý pýtať.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: 20-25 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 8-10 porcií/rezov)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na krémovú náplň:
- 250 g jemného mäkkého tvarohu (nie hrudkovitého)
- 40 g kryštálového cukru
- 19 g vanilkového pudingového prášku (cca 1/2 balíčka)
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1 ks vajce
Okrem toho:
- 1 balenie chladeného lístkového cesta (375-400 g)
- 1 ks vaječného žĺtka (na potretie)
- 1 PL mlieka (na rozmiešanie žĺtka)
- hrsť nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov (na posypanie)
- práškový cukor na finálne posypanie
Postup prípravy
Príprava krému a skladanie
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Lístkové cesto vyberieme z chladničky aspoň 10 minút pred použitím, aby trochu povolilo.
- Najprv si pripravíme krém. Vo väčšej mise metličkou dohladka vymiešame jemný tvaroh, celé vajce, kryštálový aj vanilkový cukor a vanilkový pudingový prášok. Miešame, kým nezískame hladký krém bez akýchkoľvek hrudiek.
- Lístkové cesto rozvinieme na pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Krém rovnomerne natrieme na jednu pozdĺžnu polovicu cesta, pričom po okrajoch necháme voľný pás široký asi 1-2 cm.
- Druhú, prázdnu polovicu cesta opatrne preložíme cez krémovú vrstvu. Voľné okraje zľahka pritlačíme prstami k sebe, aby sa spojili a krém pri pečení nevytekal. Takto pripravený plát prenesieme na plech.
Narezanie a pečenie do chrumkava
- V malej miske si vidličkou zľahka rozšľaháme žĺtok s lyžicou mlieka. Celý povrch naplneného cesta rovnomerne potrieme touto zmesou pre krásnu farbu a lesk.
- Dôležitý trik: Pomocou radielka alebo noža na pizzu teraz narežeme povrch naplneného cesta na pásiky široké 2-3 cm. Dávame však pozor, aby sme neprerazili spodnú vrstvu cesta – rezy vedieme len cez vrchný plát a plnku. Týmto jednoduchým krokom vytvoríme “trhací” efekt.
- Celý povrch husto posypeme nasekanými mandľami alebo mandľovými lupienkami.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút. Pečieme, kým nie je povrch krásne zlatohnedý, nafúknutý a viditeľne chrumkavý.
- Upečený koláč necháme mierne vychladnúť priamo na plechu. Pred podávaním ho môžeme ešte zľahka poprášiť práškovým cukrom. Servírujeme ho v celku a každý si jednoducho odtrhne svoj voňavý kúsok.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte sviežejšiu chuť krému niekedy do tvarohovej zmesi pridám aj trochu najemno nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry.
- Namiesto mandlí je na posypanie skvelý aj trstinový cukor, ktorý na povrchu počas pečenia krásne skaramelizuje a vytvorí neodolateľnú chrumkavú kôrku.
- Ak chcem experimentovať, do tvarohového krému niekedy opatrne zamiešam aj hrsť drobného ovocia, napríklad čučoriedok, malín alebo odkôstkovaných višní.
- Tento “trhací” koláč je najlepší v deň pečenia, kým je lístkové cesto najviac chrumkavé. Skvele sa hodí ako bleskový dezert ku káve pre nečakanú návštevu.
Tento zábavný, interaktívny a neuveriteľne lahodný dezert vyzerá oveľa náročnejšie, než v skutočnosti je. Úspech u rodiny aj priateľov je zaručený!
Recept je inšpirovaný verziou od Elliina chutná kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.