Existujú koláče, ktoré sú stelesnením domácej pohody a dokonale vystihujú chuť sezóny. Presne taký je tento jednoduchý hruškový koláč. S naším vylepšeným a spoľahlivým receptom si upečiete dezert, ktorý je neuveriteľne vláčny, mäkký a plný šťavnatých kúskov sladkých hrušiek. Jemné cesto, prevoňané vanilkou a maslom, vytvára dokonalú harmóniu s ovocím a každý kúsok sa priam rozplýva na jazyku. Zabudnite na zložité postupy a neisté výsledky. Tento recept je navrhnutý tak, aby sa vám vždy podaril a aby ste si mohli vychutnať ten najlepší ovocný koláč, aký si viete predstaviť.
Najväčšie kúzlo tohto koláča spočíva v jeho jednoduchosti. Príprava cesta vám zaberie len pár minút a nevyžaduje si žiadne špeciálne cukrárske zručnosti. Je to ideálny recept pre začiatočníkov alebo na tie dni, keď vás prepadne nečakaná chuť na sladké. Kým sa bude piecť, vaša kuchyňa sa naplní tou najkrajšou vôňou pečených hrušiek, masla a vanilky, ktorá je prísľubom dokonalej sladkej odmeny.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia: cca 35-45 minút
- Počet porcií: 1 okrúhla forma (priemer 26 cm), cca 8-10 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 4 ks zrelých, no stále pevných hrušiek
- 3 ks vajec
- 150 ml mlieka
- 40 g masla (rozpusteného)
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na dokončenie:
- maslo na vymastenie formy
- hladká múka na vysypanie formy
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta a hrušiek:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom približne 26 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hladkou múkou.
- Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Šľaháme elektrickým mixérom aspoň 3-4 minúty.
- Do vaječnej peny postupne prilejeme vlažné mlieko, rozpustené (ale nie horúce) maslo, olej a vanilkový extrakt. Všetko spolu na nízkych otáčkach krátko prešľaháme.
- V samostatnej miske si zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešame do tekutej zmesi, kým nám nevznikne hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.
- Hrušky ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny a zbavíme ich jadrovníkov.
Pečenie koláča:
- Pripravené cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy.
- Na povrch cesta pekne a rovnomerne poukladáme pripravené štvrtky hrušiek. Môžeme ich klásť reznou stranou nahor alebo nadol.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 35–45 minút. Či je koláč hotový, otestujeme pomocou drevenej špajdle – po zapichnutí do stredu cesta (nie do hrušky) musí vyjsť čistá a suchá.
- Upečený koláč necháme vo forme aspoň 15 minút chladnúť, až potom ho opatrne vyberieme.
- Pred podávaním ho necháme úplne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Hrušky sa snažím do cesta poukladať pekne vedľa seba, reznou stranou nadol. Po upečení a nakrájaní to vyzerá veľmi efektne. Niekedy ich pred uložením na cesto zľahka posypem škoricovým cukrom.
- Pre ešte vláčnejšie cesto niekedy nahradím polovicu mlieka hustou kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Cesto je potom ešte jemnejšie a získa príjemný, svieži nádych.
- Do cesta rada pridávam aj za hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo mandľových lupienkov. Krásne chrumkajú a skvele sa hodia k sladkým hruškám.
- Tento koláč je výborný len tak, posypaný cukrom, ale pre slávnostnejšiu verziu ho podávam ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s lyžicou hustej kyslej smotany.
Dúfame, že si tento jednoduchý a voňavý koláč zamilujete. Je to perfektná maškrta na spríjemnenie jesenných dní, no vďaka svojej sviežosti poteší v každom ročnom období.
Recept vychádza z verzie od Un jour Une recette, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
