Toto sú tie najlepšie vyprážané pirohy s kapustou, aké si doma môžete pripraviť. Tajomstvo spočíva v špeciálnom rýchlom kysnutom ceste, ktoré nemusí dlho kysnúť, a v chutnej plnke z dusenej kapusty a vajec. Tento recept je absolútny HIT a určite stojí za vyskúšanie.
Tento recept sa vám môže hodiť, ak hľadáte inšpiráciu pre ľahkú večeru alebo zaujímavú desiatu. Ochutnajte vyprážané pirohy s kapustou a voňavými bylinkami z rýchleho cesta. Môžete ich podávať teplé, ale aj za studena, napríklad s kyslou smotanou.
- Čas prípravy: cca 45-50 minút (+ krátke kysnutie/odpočívanie)
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo)
- Počet porcií: 14 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Rýchle kysnuté cesto:
- cca 550-650 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
- 200 ml teplej vody (na kvások)
- 200 ml vriacej vody (do cesta)
- 2 čajové lyžičky sušeného droždia (cca 7 g)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 2–3 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)
Kapustovo-vajíčková plnka:
- 1 menšia hlávka bielej kapusty (cca 500-600g), najemno nasekanej alebo nastrúhanej
- 4 vajcia (uvarené natvrdo)
- 1 zväzok jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, aj zelená časť)
- 1 zväzok čerstvého kôpru (nasekaného najemno)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2–3 polievkové lyžice rastlinného oleja (na restovanie kapusty)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (dostatok na vyprážanie v cca 1-2 cm vrstve)
Na servírovanie (voliteľné):
- Kyslá smotana
Postup prípravy
Príprava rýchleho kysnutého cesta:
- Najprv si pripravte kvások: Do misky nalejte 200 ml teplej (nie horúcej) vody. Pridajte cukor (1 PL) a sušené droždie (2 ČL). Ak chcete, môžete pridať aj lyžicu múky z celkového množstva. Zľahka premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 15-20 minút).
- Medzitým si do veľkej misy preosejte zvyšnú hladkú múku (cca 550-650 g mínus 1 PL, ak ste dali do kvásku) a pridajte soľ (½ ČL).
- K múke prilejte rastlinný olej (2-3 PL) a vriacu vodu (200 ml). Opatrne začnite miešať vareškou (pozor, voda je horúca!), aby sa múka zaparila.
- Pridajte vzídený kvások a začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami na pracovnej doske. Mieste, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky alebo teplej vody.
- Vymiesené cesto vložte do čistej misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť len krátko, približne 10–15 minút.
Príprava plnky:
- Kým cesto krátko kysne, pripravte si plnku. Uvarte 4 vajcia natvrdo (cca 10 minút), schlaďte ich a ošúpte. Nakrájajte ich nadrobno.
- Hlávkovú kapustu nakrájajte najemno alebo nastrúhajte. Jarnú cibuľku a kôpor nasekajte najemno.
- Na panvici rozohrejte olej (2-3 PL). Pridajte najemno nakrájanú alebo nastrúhanú kapustu a za občasného miešania ju restujte domäkka (približne 6-10 minút). Môžete ju mierne osoliť a okoreniť už počas restovania.
- Orestovanú kapustu preložte do misy a nechajte ju mierne vychladnúť. Potom k nej pridajte nadrobno nakrájané vajcia, nasekanú jarnú cibuľku a kôpor. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti a všetko spolu dobre premiešajte.
Tvarovanie a vyprážanie pirohov:
- Krátko nakysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 14 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčku. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 10–15 minút odpočívať.
- Každú guľôčku cesta potom na pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom na tenkú okrúhlu placku (priemer cca 10-12 cm).
- Do stredu každej placky dajte primerané množstvo (cca 1-2 PL) pripravenej kapustovo-vajíčkovej plnky.
- Placku preložte napoly, čím vytvoríte tvar polmesiaca (pirohu). Okraje cesta dôkladne spojte a pritlačte k sebe prstami alebo vidličkou, aby plnka počas vyprážania nevytekala.
- Na hlbšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (asi 1-2 cm vrstvu) na strednú teplotu. Olej by mal byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
- Opatrne vkladajte pripravené pirohy do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz).
- Vyprážajte z každej strany približne 2 až 3 minúty, kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
- Hotové vypražené pirohy vyberajte dierovanou lyžicou a ukladajte ich na tanier vystlaný bielymi papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk.
Servírovanie:
- Podávajte teplé alebo aj studené. Výborne chutia samotné alebo s kopčekom kyslej smotany.
Videorecept
Tipy
- Toto rýchle kysnuté cesto využívajúce kombináciu teplej a vriacej vody je zaujímavé a naozaj urýchľuje proces kysnutia. Cesto je vláčne a dobre sa s ním pracuje po krátkom odpočinku. Množstvo múky (550-650g) si prispôsobujem podľa konzistencie.
- Na plnku používam čerstvú bielu hlávkovú kapustu, ktorú najemno nasekám alebo nastrúham a potom ju na oleji orestujem domäkka. Zmiešam ju s nadrobno nakrájanými vajíčkami, jarnou cibuľkou a čerstvým kôprom. Plnka musí byť pred plnením pirohov vychladnutá.
- Pri tvarovaní pirohov je dôležité okraje cesta naozaj dobre spojiť a pritlačiť (môžem si pomôcť aj potretím okraja vodou pred spojením alebo zatlačením vidličkou), aby sa počas vyprážania neotvorili a plnka nevytiekla do oleja.
- Pirohy vyprážam na panvici v asi 1-2 cm vrstve horúceho oleja z oboch strán dozlatista. Ide to pomerne rýchlo. Po vyprážaní ich vždy nechám odkvapkať na papierových utierkach. Sú skvelé teplé aj studené, podávané s kyslou smotanou.
Tieto najlepšie vyprážané pirohy s kapustou pripravené z rýchleho cesta sú naozaj HIT. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a presvedčte sa o ich skvelej chuti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nápady na varenie