Search

Najlepšie vyprážané pirohy s kapustou (rýchle cesto): Tento recept je HIT

vyprážané pirohy s kapustou
vyprážané pirohy s kapustou

Obsah receptu

Toto sú tie najlepšie vyprážané pirohy s kapustou, aké si doma môžete pripraviť. Tajomstvo spočíva v špeciálnom rýchlom kysnutom ceste, ktoré nemusí dlho kysnúť, a v chutnej plnke z dusenej kapusty a vajec. Tento recept je absolútny HIT a určite stojí za vyskúšanie.

Tento recept sa vám môže hodiť, ak hľadáte inšpiráciu pre ľahkú večeru alebo zaujímavú desiatu. Ochutnajte vyprážané pirohy s kapustou a voňavými bylinkami z rýchleho cesta. Môžete ich podávať teplé, ale aj za studena, napríklad s kyslou smotanou.

  • Čas prípravy: cca 45-50 minút (+ krátke kysnutie/odpočívanie)
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (celkovo)
  • Počet porcií: 14 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Rýchle kysnuté cesto:

  • cca 550-650 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
  • 200 ml teplej vody (na kvások)
  • 200 ml vriacej vody (do cesta)
  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia (cca 7 g)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 2–3 polievkové lyžice rastlinného oleja (neutrálneho)

Kapustovo-vajíčková plnka:

  • 1 menšia hlávka bielej kapusty (cca 500-600g), najemno nasekanej alebo nastrúhanej
  • 4 vajcia (uvarené natvrdo)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, aj zelená časť)
  • 1 zväzok čerstvého kôpru (nasekaného najemno)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2–3 polievkové lyžice rastlinného oleja (na restovanie kapusty)

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (dostatok na vyprážanie v cca 1-2 cm vrstve)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Kyslá smotana

Postup prípravy

Príprava rýchleho kysnutého cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások: Do misky nalejte 200 ml teplej (nie horúcej) vody. Pridajte cukor (1 PL) a sušené droždie (2 ČL). Ak chcete, môžete pridať aj lyžicu múky z celkového množstva. Zľahka premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 15-20 minút).
  2. Medzitým si do veľkej misy preosejte zvyšnú hladkú múku (cca 550-650 g mínus 1 PL, ak ste dali do kvásku) a pridajte soľ (½ ČL).
  3. K múke prilejte rastlinný olej (2-3 PL) a vriacu vodu (200 ml). Opatrne začnite miešať vareškou (pozor, voda je horúca!), aby sa múka zaparila.
  4. Pridajte vzídený kvások a začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami na pracovnej doske. Mieste, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky alebo teplej vody.
  5. Vymiesené cesto vložte do čistej misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť len krátko, približne 10–15 minút.

Príprava plnky:

  1. Kým cesto krátko kysne, pripravte si plnku. Uvarte 4 vajcia natvrdo (cca 10 minút), schlaďte ich a ošúpte. Nakrájajte ich nadrobno.
  2. Hlávkovú kapustu nakrájajte najemno alebo nastrúhajte. Jarnú cibuľku a kôpor nasekajte najemno.
  3. Na panvici rozohrejte olej (2-3 PL). Pridajte najemno nakrájanú alebo nastrúhanú kapustu a za občasného miešania ju restujte domäkka (približne 6-10 minút). Môžete ju mierne osoliť a okoreniť už počas restovania.
  4. Orestovanú kapustu preložte do misy a nechajte ju mierne vychladnúť. Potom k nej pridajte nadrobno nakrájané vajcia, nasekanú jarnú cibuľku a kôpor. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti a všetko spolu dobre premiešajte.

Tvarovanie a vyprážanie pirohov:

  1. Krátko nakysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 14 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte guľôčku. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 10–15 minút odpočívať.
  2. Každú guľôčku cesta potom na pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom na tenkú okrúhlu placku (priemer cca 10-12 cm).
  3. Do stredu každej placky dajte primerané množstvo (cca 1-2 PL) pripravenej kapustovo-vajíčkovej plnky.
  4. Placku preložte napoly, čím vytvoríte tvar polmesiaca (pirohu). Okraje cesta dôkladne spojte a pritlačte k sebe prstami alebo vidličkou, aby plnka počas vyprážania nevytekala.
  5. Na hlbšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (asi 1-2 cm vrstvu) na strednú teplotu. Olej by mal byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
  6. Opatrne vkladajte pripravené pirohy do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz).
  7. Vyprážajte z každej strany približne 2 až 3 minúty, kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
  8. Hotové vypražené pirohy vyberajte dierovanou lyžicou a ukladajte ich na tanier vystlaný bielymi papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk.

Servírovanie:

  1. Podávajte teplé alebo aj studené. Výborne chutia samotné alebo s kopčekom kyslej smotany.

Videorecept

Tipy

  1. Toto rýchle kysnuté cesto využívajúce kombináciu teplej a vriacej vody je zaujímavé a naozaj urýchľuje proces kysnutia. Cesto je vláčne a dobre sa s ním pracuje po krátkom odpočinku. Množstvo múky (550-650g) si prispôsobujem podľa konzistencie.
  2. Na plnku používam čerstvú bielu hlávkovú kapustu, ktorú najemno nasekám alebo nastrúham a potom ju na oleji orestujem domäkka. Zmiešam ju s nadrobno nakrájanými vajíčkami, jarnou cibuľkou a čerstvým kôprom. Plnka musí byť pred plnením pirohov vychladnutá.
  3. Pri tvarovaní pirohov je dôležité okraje cesta naozaj dobre spojiť a pritlačiť (môžem si pomôcť aj potretím okraja vodou pred spojením alebo zatlačením vidličkou), aby sa počas vyprážania neotvorili a plnka nevytiekla do oleja.
  4. Pirohy vyprážam na panvici v asi 1-2 cm vrstve horúceho oleja z oboch strán dozlatista. Ide to pomerne rýchlo. Po vyprážaní ich vždy nechám odkvapkať na papierových utierkach. Sú skvelé teplé aj studené, podávané s kyslou smotanou.

Tieto najlepšie vyprážané pirohy s kapustou pripravené z rýchleho cesta sú naozaj HIT. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a presvedčte sa o ich skvelej chuti.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nápady na varenie

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty