Najlepšie šišky bez mlieka a vajec: Mäkké, rozplývajúce sa v ústach a voňajú po celej ulici

Šišky bez mlieka a vajec
Šišky bez mlieka a vajec

Obsah receptu

Pripravte si tie najlepšie šišky bez mlieka a vajec, ktoré sú jemné, nadýchané a plné chuti. S vôňou, ktorá sa šíri celým domom, a chuťou, ktorá sa rozplýva v ústach, tieto šišky si zamiluje každý.

Tieto šišky sú dôkazom toho, že aj bez mlieka a vajec je možné pripraviť delikátny dezert, ktorý poteší všetkých milovníkov sladkostí.

Šišky bez mlieka a vajec

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 40 g droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 200 ml minerálnej sýtenej vody
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • Strúhaná citrónová kôra
  • Strúhaná pomarančová kôra (malé množstvo)
  • 1 lyžička soli
  • Olej na vyprážanie
  • Práškový cukor na posypanie
  • Džem na podávanie

Postup prípravy:

Príprava kvásku:

  • V malej miske zmiešajte droždie, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu múky s trochou vlažnej vody. Nechajte kvások vzísť (asi 10 minút).

Príprava cesta:

  • Do veľkej misy pridajte vzídený kvások, olej, zvyšnú vodu, minerálku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, strúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
  • Postupne pridávajte preosiatu múku a soľ, kým nevytvoríte mäkké, ale nelepivé cesto.
  • Cesto dôkladne premiešajte, kým nebude hladké. Nechajte ho na teplom mieste zdvojnásobiť svoj objem (približne 1 hodinu).

Tvarovanie šišiek:

  • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 1 cm.
  • Pomocou pohára alebo vykrajovača vykrajujte kruhy z cesta.
  • Nechajte vykrájané kruhy na doske odpočívať a kysnúť ešte asi 10 minút.

Vyprážanie:

  • Zohrejte olej vo veľkej panvici na strednú teplotu.
  • Šišky vložte do oleja hornou stranou nadol. Prikryte panvicu a smažte ich asi 1 minútu, potom odstráňte pokrievku a smažte, kým spodná strana nebude zlatohnedá.
  • Otočte šišky a smažte ich z druhej strany do zlatohneda.

Dokončenie:

  • Hotové šišky vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
  • Posypte práškovým cukrom a podávajte s džemom.

Tipy:

  1. Pre ešte jemnejšie šišky pridajte do cesta lyžičku jablčného octu, ktorý pomôže aktivovať droždie.
  2. Ak chcete experimentovať, pridajte do cesta trochu škorice alebo muškátového orieška pre bohatšiu chuť.
  3. Pred vyprážaním šišky mierne poprášte múkou, aby sa nelepili na pracovnú dosku a ľahšie sa s nimi pracovalo.

Šišky bez mlieka a vajec – Video recept:

Príprava týchto šišiek bez mlieka a vajec je nielen jednoduchá, ale aj zábavná. Výsledok vás určite prekvapí – nadýchané, sladké a voňavé šišky, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Užite si chvíle so svojimi blízkymi a podeľte sa o tento skvelý recept s priateľmi!

Súvisiace články:

Rýchly recept na vynikajúce džemové šišky plnené pred vyprážaním

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

Mäsové šišky s jedinečnými prísadami: Novinka z mletého mäska ktorá stojí za skúšku!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty