Search

Najlepšie makové záviny, aké som kedy piekla. Sú mäkké ako dych aj na druhý deň.

Jemné makové záviny
Jemné makové záviny

Obsah receptu

Publikované: 2. októbra 2025, 14:56

Mám vyskúšaných veľa receptov na makové pečivo, ale tento je jednoznačne môj najobľúbenejší. Cesto je vďaka špeciálnemu zloženiu s maslom aj olejom neskutočne vláčne a jemné. Sú to presne tie záviny, ktoré sú mäkké ako dych nielen čerstvo upečené, ale zostanú fantasticky mäkučké aj na druhý deň. A tá šťavnatá, poctivá maková plnka je jednoducho dokonalá.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút (+ kysnutie)
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: cca 24-30 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
  • Trend: Domáce pečenie

Potrebujeme

Na cesto

  • 550 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 8 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 ks vajec
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 50 ml masla (rozpusteného, vychladnutého)
  • štipka soli

Maková plnka

  • 250 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml vriaceho mlieka

Na dokončenie

  • 1 ks vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku. Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a nasypte (alebo rozdrobte) droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Pridajte aktívny kvások, celé vajcia, olej a rozpustené maslo. Vareškou alebo v kuchynskom robote vymieste hladké, elastické a veľmi jemné cesto.
  3. Prvé kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Príprava makovej plnky. Kým cesto kysne, v miske zmiešajte mletý mak s práškovým a vanilkovým cukrom. Zalejte vriacim mliekom a dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá, voňavá pasta. Nechajte ju úplne vychladnúť.
  5. Tvarovanie závinov. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú časť na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte na tenký obdĺžnik (približne 30×40 cm).
  6. Na každý obdĺžnik rovnomerne natrite polovicu vychladnutej makovej plnky.
  7. Unikátne rolovanie. Cesto začnite rolovať súčasne z oboch dlhších strán smerom do stredu. V strede sa vám tak stretnú dva spojené valčeky.
  8. Ostrým nožom prerežte cesto presne v strede po dĺžke, čím vám vzniknú dva samostatné, dlhé a tenké záviny.
  9. Každý z týchto dlhých závinov potom nakrájajte na menšie, asi 4-5 cm široké kúsky.
  10. Druhé kysnutie (dôležitý krok!). Nakrájané mini záviny ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 20–30 minút.
  11. Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Vykysnuté záviny potrite rozšľahaným vajíčkom.
  12. Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút do krásnej zlatohnedej farby.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na najšťavnatejšiu makovú plnku? Tajomstvo dokonalej makovej plnky, ktorá nie je suchá a nedrobí sa, je v jej zaparení. Mletý mak vždy zmiešajte s cukrom a zalejte ho vriacim mliekom. Mak tak nasiakne potrebnú tekutinu, krásne zmäkne a uvoľní svoju plnú chuť a arómu.
  2. Nevynechajte druhé kysnutie na plechu. Podkysnutie už vytvarovaných závinov je absolútne kľúčové pre ich finálnu nadýchanosť a jemnosť. Práve počas neho cesto opäť naberie objem a silu, a v rúre krásne narastie. Ak by ste tento krok vynechali, pečivo by bolo hutnejšie a tvrdšie.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Ak nie ste fanúšikom maku, môžete si pripraviť orechovú plnku. Pripravíte ju úplne rovnako: 250 g najemno mletých vlašských orechov zmiešajte s cukrom a zalejte vriacim mliekom.
  • S lekvárom pre extra šťavnatosť: Pre ešte vláčnejší výsledok môžete cesto pred nanesením makovej plnky potrieť tenkou vrstvou kyselkavého slivkového alebo ríbezľového lekváru.

Výsledkom je nádherne voňavé a mäkučké pečivo, ktoré si zamiluje každý milovník maku a kysnutých koláčov. Pred podávaním ich môžete bohato posypať práškovým cukrom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Aurora Recepti, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty