Publikované: 2. októbra 2025, 14:56
Mám vyskúšaných veľa receptov na makové pečivo, ale tento je jednoznačne môj najobľúbenejší. Cesto je vďaka špeciálnemu zloženiu s maslom aj olejom neskutočne vláčne a jemné. Sú to presne tie záviny, ktoré sú mäkké ako dych nielen čerstvo upečené, ale zostanú fantasticky mäkučké aj na druhý deň. A tá šťavnatá, poctivá maková plnka je jednoducho dokonalá.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 24-30 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 240 kcal/kus
- Trend: Domáce pečenie
Potrebujeme
Na cesto
- 550 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 8 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 ks vajec
- 50 ml rastlinného oleja
- 50 ml masla (rozpusteného, vychladnutého)
- štipka soli
Maková plnka
- 250 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml vriaceho mlieka
Na dokončenie
- 1 ks vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Príprava kvásku. Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a nasypte (alebo rozdrobte) droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Pridajte aktívny kvások, celé vajcia, olej a rozpustené maslo. Vareškou alebo v kuchynskom robote vymieste hladké, elastické a veľmi jemné cesto.
- Prvé kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava makovej plnky. Kým cesto kysne, v miske zmiešajte mletý mak s práškovým a vanilkovým cukrom. Zalejte vriacim mliekom a dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá, voňavá pasta. Nechajte ju úplne vychladnúť.
- Tvarovanie závinov. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú časť na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte na tenký obdĺžnik (približne 30×40 cm).
- Na každý obdĺžnik rovnomerne natrite polovicu vychladnutej makovej plnky.
- Unikátne rolovanie. Cesto začnite rolovať súčasne z oboch dlhších strán smerom do stredu. V strede sa vám tak stretnú dva spojené valčeky.
- Ostrým nožom prerežte cesto presne v strede po dĺžke, čím vám vzniknú dva samostatné, dlhé a tenké záviny.
- Každý z týchto dlhých závinov potom nakrájajte na menšie, asi 4-5 cm široké kúsky.
- Druhé kysnutie (dôležitý krok!). Nakrájané mini záviny ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 20–30 minút.
- Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Vykysnuté záviny potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút do krásnej zlatohnedej farby.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na najšťavnatejšiu makovú plnku? Tajomstvo dokonalej makovej plnky, ktorá nie je suchá a nedrobí sa, je v jej zaparení. Mletý mak vždy zmiešajte s cukrom a zalejte ho vriacim mliekom. Mak tak nasiakne potrebnú tekutinu, krásne zmäkne a uvoľní svoju plnú chuť a arómu.
- Nevynechajte druhé kysnutie na plechu. Podkysnutie už vytvarovaných závinov je absolútne kľúčové pre ich finálnu nadýchanosť a jemnosť. Práve počas neho cesto opäť naberie objem a silu, a v rúre krásne narastie. Ak by ste tento krok vynechali, pečivo by bolo hutnejšie a tvrdšie.
Jednoduché variácie
- Orechová verzia: Ak nie ste fanúšikom maku, môžete si pripraviť orechovú plnku. Pripravíte ju úplne rovnako: 250 g najemno mletých vlašských orechov zmiešajte s cukrom a zalejte vriacim mliekom.
- S lekvárom pre extra šťavnatosť: Pre ešte vláčnejší výsledok môžete cesto pred nanesením makovej plnky potrieť tenkou vrstvou kyselkavého slivkového alebo ríbezľového lekváru.
Výsledkom je nádherne voňavé a mäkučké pečivo, ktoré si zamiluje každý milovník maku a kysnutých koláčov. Pred podávaním ich môžete bohato posypať práškovým cukrom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Aurora Recepti, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.