Tieto domáce makové rožky sú absolútne fantastické. Cesto je neuveriteľne jemné a plnka plná maku, orechov a medu. Ak hľadáte poctivý recept na makové rožky, ktoré chutia ako od babičky, práve ste ho našli. Sú mäkké aj na druhý deň.
Najväčšou výhodou je rýchla príprava cesta. Vďaka šikovnému postupu kysne iba 20 minút. Máte chuť na sladké pečivo, ktoré prevonia celý dom?
Ako správne pripraviť vláčne makové rožky?
Základom je pripraviť kvások z droždia, mlieka a časti múky. Po krátkom kysnutí sa zapracujú zvyšné suroviny. Cesto kysne iba 20 minút. Naplnené rožky pečieme dozlatista a po upečení ihneď potrieme polevou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas kysnutia: 20 min
- Čas pečenia: 20-25 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 16-20 rožkov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/kus
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
Cesto
- 560 g hladkej múky (preosiatej)
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 50 g čerstvého droždia
- 1 ks vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
Maková plnka
- 200 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 50-75 g medu (podľa chuti)
- 50 g masla
- 50 g mletých mandlí
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice hrozienok (voliteľné)
- 1 ks žĺtok
- 1 ks bielok
- 1 štipka soli
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 100 ml vody
Na potretie pred pečením
- 1 ks vajce (rozšľahané)
Citrónová poleva
- 125 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice mlieka (alebo vody)
Postup prípravy
- Najprv pripravte cesto. Do misy dajte vajce, lyžicu cukru, vlažné mlieko a polovicu preosiatej múky. Do zmesi rozdrobte čerstvé droždie.
- Metličkou jemne premiešajte. Prikryte utierkou. Zmes nechajte na teplom mieste aktivovať asi 15 minút.
- Do vzniknutého kvásku pridajte zvyšok cukru, vanilkový extrakt, soľ, rozpustené maslo a zvyšok múky.
- Vypracujte hladké, mierne lepivé cesto. V kuchynskom robote to trvá asi 5–7 minút.
- Misu s cestom prikryte. Nechajte kysnúť na teplom mieste len 20 minút. Cesto vďaka vysokému obsahu droždia rýchlo zväčší objem.
- Medzitým pripravte plnku. Do hrnca dajte 100 ml vody. Keď začne vrieť, prilejte mlieko.
- Do vriaceho mlieka vsypte cukor, med, mak a maslo. Dôkladne miešajte, kým sa zmes nespojí. Odstavte ju z tepla.
- Do horúcej zmesi ihneď vmiešajte pomleté mandle, vlašské orechy a hrozienka.
- Keď plnka mierne vychladne, primiešajte žĺtok a mandľový extrakt.
- V samostatnej miske vyšľahajte bielok so štipkou soli na tuhý sneh. Sneh opatrne zapracujte do makovej plnky. Plnka bude krásne nadýchaná.
- Rúru predhrejte na 170 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú vyvaľkajte na tenký obdĺžnik (hrúbka cca 0,3 cm).
- Obdĺžnik rozrežte pozdĺžne na dva pruhy. Každý pruh narežte na rovnaké trojuholníky.
- Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte lyžičku plnky. Zarolujte smerom k špičke.
- Rožky jemne zahnite do tvaru podkovy. Ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
- Pripravené rožky potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 170 °C približne 20–25 minút, kým nebudú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Kým sa rožky pečú, pripravte polevu. V miske vymiešajte práškový cukor, citrónovú šťavu a mlieko dohladka.
- Horúce rožky ihneď po vytiahnutí z rúry potrite pripravenou citrónovou polevou. Nechajte vychladnúť.
Tipy na záver
- Nadýchané cesto: Múku do cesta vždy preosejte. Cesto bude jemnejšie a ľahšie sa spojí s tekutými surovinami.
- Šťavnatá plnka: Ak nemáte mandle alebo orechy, môžete použiť len mak. Pre ešte lepšiu chuť pridajte do plnky lyžičku slivkového lekváru.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Veľký závin: Cesto nemusíte deliť na rožky. Vyvaľkajte ho na jeden veľký plát, naplňte a zaviňte ako klasickú štrúdľu.
- Orechová verzia: Mak v plnke nahraďte rovnakým množstvom mletých vlašských orechov.
Časté otázky (FAQ)
Prečo musím dať do plnky sneh z bielka? Nemusíte, ale vďaka snehu je maková plnka oveľa nadýchanejšia, jemnejšia a šťavnatejšia. Bielok plnku odľahčí.
Ako dlho vydržia tieto makové rožky mäkké? Vďaka maslu v ceste a šťavnatej plnke sú vláčne aj na druhý či tretí deň. Skladujte ich v uzavretej nádobe alebo vrecku pri izbovej teplote.
Moje cesto po 20 minútach nevykyslo. Kde je chyba? Problémom môže byť staré droždie alebo príliš horúce mlieko, ktoré droždie “zabilo”. Mlieko musí byť len vlažné, nie horúce.
Hotové rožky najlepšie chutia s pohárom mlieka alebo ku káve. Skladujte ich v nádobe, aby neobschli.
Recept vychádza z verzie od Sprint Cooking, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Najlepšie domáce rožky ako z pekárne: Recept, ktorý musíte vyskúšať!
- Domáce hrnčekové rožky hotové raz-dva: Rozvoňajú celý dom a sú čerstvé aj na druhý deň!
- Najlepšie domáce hrnčekové rožky: Rozvoňajú celý dom a sú krásne čerstvé a voňavé!
- Najlepší recept na domáce rožky: Chutia, akoby boli čerstvo upečené priamo v pekárni!
- Krehučké rožky plnené jablkovou plnkou: Ak máte doma jablká, určite si ich pripravte!
