Publikované: 5. októbra 2025, 07:30
Keď som prvýkrát vyskúšala tento recept, neverila som, že niečo tak jednoduché, lacné a zdravé môže byť tak neskutočne dobré. Sú to bez debaty tie najlepšie a najmäkšie domáce žemle, aké som kedy jedla. Sú plné bielkovín vďaka cíceru, vôbec nepotrebujú kysnúť, takže sú hotové za chvíľku, a sú perfektnou zdravšou náhradou klasického bieleho pečiva. Zaručene si ich zamilujete!
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 12 žemlí
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 190 kcal/žemľa
- Trend: Vegánske / Zdravé pečenie / Vysoký obsah bielkovín
Potrebujeme
- 1 konzerva cíceru (425 g, aj s nálevom)
- 360 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 160 ml sójového mlieka (alebo iného rastlinného)
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL mletých ľanových semienok
- 1 PL tekvicových semienok
- 1 PL chia semienok
- ½ ČL soli
Postup prípravy
- Príprava mokrých surovín. Do výkonného mixéra vložte celý obsah konzervy cíceru, teda cícer aj s nálevom (aquafabou).
- Pridajte olivový olej a sójové mlieko. Všetko spolu rozmixujte na úplne hladkú, krémovú zmes.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom a soľou.
- K múke pridajte rozmixovanú cícerovú zmes, mleté ľanové semienka, tekvicové semienka a chia semienka.
- Vareškou a následne rukou vymieste na mäkké, vláčne a mierne lepivé cesto.
- Tvarovanie žemlí. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Pracovnú dosku si zľahka potrite olejom. Cesto na nej vytvarujte do valčeka a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí (každá bude mať približne 70-80 g).
- Z každej časti v naolejovaných rukách vytvarujte peknú, hladkú guľku a jemne ju stlačte.
- Pečenie. Žemle ukladajte na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi (asi 5 cm).
- Povrch každej žemle potrite trochou sójového mlieka pre peknú farbu a lesk.
- Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatisté a po zaklopaní na spodok neznejú duto.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo nevylievať nálev z cíceru? Kúzlo tohto receptu spočíva práve v použití celého obsahu konzervy. Nálev, známy aj ako aquafaba, funguje ako skvelé spojivo (podobne ako vajíčko), pomáha cesto spojiť a dodáva mu extra vláčnosť a jemnosť.
- Pracujte s naolejovanými rukami. Cesto je od prírody mäkšie a mierne lepivé, čo je pre jeho vláčnosť dôležité. Aby sa vám s ním dobre pracovalo a nemuseli ste pridávať zbytočne veľa múky (čo by žemle spravilo tuhšími), jednoducho si ruky aj pracovnú dosku zľahka potrite olejom. Cesto sa nebude lepiť.
Jednoduché variácie
- Bylinková verzia: Do cesta spolu so semienkami pridajte aj jednu polievkovú lyžicu sušeného oregana, rozmarínu alebo zmesi talianskych byliniek. Žemle budú fantasticky voňavé a skvele sa budú hodiť na prípravu sendvičov.
- S inými strukovinami: Namiesto cíceru môžete úplne rovnakým spôsobom použiť aj jednu konzervu veľkej bielej maslovej fazule (aj s nálevom). Chuť bude o niečo jemnejšia, ale rovnako lahodná.
Výsledkom je unikátne a zdravé pečivo, ktoré je zvonku jemne chrumkavé a vnútri neuveriteľne mäkké, vláčne a vďaka cíceru aj príjemne sýte. Sú fantastické len tak, s obľúbenou nátierkou, alebo ako skvelá príloha k hustým zeleninovým polievkam a šalátom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube We Cook Vegan, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.