Toto je TOP recept na tie naozaj najlepšie bravčové výpečky so špenátom a knedľou, presne také poctivé, šťavnaté a rozpadávajúce sa, ako si pamätáte od babičky. Jednoduchá príprava, pomalé pečenie a výsledok, ktorý zaručene poteší každého milovníka tejto českej a slovenskej klasiky. Recept, ktorý si určite uložíte.
Recept na bravčové výpečky je jednoduchý a získate vďaka nemu úžasne voňavé, krehké a šťavnaté mäso, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku. Navyše sa naučíte, ako si ľahko pripraviť klasický dusený špenát ako dokonalú prílohu k tomuto výdatnému jedlu.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: cca 2 hodiny
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★ (Vyžaduje dlhšie pečenie)
Potrebujeme:
Bravčové výpečky:
- cca 1 kg bravčového mäsa (ideálne mix 1:1 tučnejšieho bôčika bez kože a chudšieho pliecka), nakrájaného na väčšie kocky (cca 3-4 cm)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 3 strúčiky cesnaku, prelisovaného alebo nasekaného najemno
- 1 čajová lyžička drvenej rasce (alebo celej)
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- cca 100-150 ml vriacej vody alebo vývaru (len na podliatie na začiatku)
- Bravčová masť alebo rastlinný olej (cca 2 PL)
Dusený špenát:
- 1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti), prelisovaného
- 1-2 polievkové lyžice rastlinného oleja alebo masla
- cca 800 g mrazeného listového špenátu (alebo špenátového pretlaku), rozmrazeného a dôkladne vyžmýkaného od prebytočnej vody
- 125 ml mlieka
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Voliteľné: štipka mletého muškátového orieška
Príloha:
- Zemiaková alebo žemľová knedľa (domáca alebo kúpená)
Potrebujeme tiež:
- Pekáč alebo zapekacia misa s pokrievkou (alebo alobal na prikrytie)
- Hrniec na špenát
Postup prípravy
Príprava výpečkov:
- Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si pekáč alebo zapekaciu misu s pokrievkou.
- Bravčové mäso (mix bôčika a pliecka) nakrájajte na väčšie kocky (cca 3-4 cm). Cibuľu nakrájajte nahrubo, cesnak prelisujte alebo nasekajte najemno.
- V pekáči zmiešajte kocky mäsa, nahrubo nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak (3 strúčiky), drvenú rascu (1 ČL), soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Pridajte bravčovú masť alebo olej (2 PL) a všetko spolu dobre premiešajte priamo v pekáči.
- Mäso v pekáči rovnomerne rozložte a podlejte ho malým množstvom vriacej vody alebo vývaru (cca 100-150 ml) – tekutina by nemala mäso úplne zakrývať, len vytvoriť na dne trochu vlhkosti.

Pečenie výpečkov:
- Pekáč pevne prikryte pokrievkou alebo dvoma vrstvami alobalu.
- Vložte prikrytý pekáč do predhriatej rúry na 200 °C. Pečte prikryté po dobu 90 minút (1,5 hodiny). Počas tejto doby mäso pustí šťavu a tuk a bude sa pomaly dusiť a mäknúť.
- Po 90 minútach pekáč vyberte z rúry a odokryte ho. Opatrne premiešajte mäso vo výpeku.
- Vráťte pekáč odokrytý späť do rúry a pečte ďalších približne 30 minút. Počas tejto doby by sa malo mäso pekne opiecť dozlatista a šťava by sa mala čiastočne zredukovať a zhustnúť. Ak chcete mäso chrumkavejšie, môžete ho počas tejto fázy párkrát premiešať. Celkový čas pečenia je teda približne 2 hodiny.
- Hotové výpečky by mali byť krásne mäkké (rozpadávajúce sa) a na povrchu zlatohnedé, plávajúce vo vlastnom chutnom výpeku.
Príprava duseného špenátu (počas pečenia mäsa):
- Kým sa mäso pečie (najmä počas poslednej polhodiny), pripravte si špenát. Mrazený listový špenát nechajte úplne rozmraziť a potom z neho dôkladne rukami vyžmýkajte čo najviac prebytočnej vody. Toto je kľúčový krok, aby špenát nebol vodnatý.
- V hrnci rozohrejte na strednom ohni olej alebo maslo (1-2 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita (asi 2-3 minúty).
- Pridajte vyžmýkaný špenát, osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Za občasného miešania spolu duste asi 5 minút.
- V hrnčeku alebo malej miske dobre rozmiešajte mlieko (125 ml) s hladkou múkou (1 PL) dohladka (vytvoríte zátrepku).
- Túto zátrepku za stáleho miešania prilejte k špenátu v hrnci. Priveďte do varu a na miernom ohni povarte už len krátko, približne 2-3 minúty, kým zmes nezhustne a múka sa neprevarí.
- Úplne na záver odstavte špenát z ohňa a vmiešajte doň prelisovaný cesnak (3-5 strúčikov, podľa chuti) a prípadne štipku muškátového orieška. Cesnak pridaný na záver si zachová výraznejšiu chuť. Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte či dokoreňte.
Servírovanie:
- Upečené bravčové výpečky vyberte z rúry a nechajte ich pár minút postáť.
- Podávajte horúce, štedro preliate vlastným výpekom, spolu s pripraveným teplým duseným špenátom a plátkami zemiakovej alebo žemľovej knedle.
Videorecept
Tipy
- Na tie najlepšie výpečky vždy kombinujem bravčové pliecko (pre mäso) a prerastený bôčik bez kože (pre chuť a šťavnatosť) približne v pomere 1:1. Mäso krájam na väčšie kocky (3-4 cm), aby sa pri dlhom pečení úplne nerozpadlo.
- Ochutenie je veľmi jednoduché – len soľ, čierne korenie a rasca (mám rád drvenú). Dôležité je aj pridanie cibule a cesnaku priamo k mäsu pred pečením. Podlievam len minimálne vriacou vodou alebo vývarom.
- Kľúčom k mäkkosti a šťavnatosti je pomalé pečenie pod pokrievkou alebo alobalom pri teplote okolo 180-200°C aspoň 1,5 hodiny. Až potom ich odkryjem a dopečiem asi pol hodiny do zlatohneda, pričom ich občas premiešam vo výpeku.
- Pri špenáte je najdôležitejšie dôkladné vyžmýkanie rozmrazeného listového špenátu. Zahusťujem ho len zľahka zátrepkou z mlieka a múky a varím už len krátko. Cesnak pridávam až na samý záver po odstavení, aby mal výraznú chuť.
- Klasická príloha k výpečkom a špenátu je knedľa – zemiaková alebo žemľová. Je to dokonalá československá trojkombinácia.

Toto je TOP recept na tie najlepšie bravčové výpečky so špenátom a knedľou, presne ako od babičky. Poctivá klasika plná chuti, ktorú si určite zamilujete a budete ju radi pripravovať znova a znova.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem