Search

Najlepšie bravčové rezne v syrovom cestíčku: Chrumkavé a šťavnaté!

rezne v syrovom cestíčku
Rezne v syrovom cestíčku

Obsah receptu

Klasické bravčové rezne sú stálicou našich jedálničkov, ale čo tak im dodať nový šmrnc? Tento recept na najlepšie bravčové rezne v syrovom cestíčku je presne tou inováciou, ktorú si zamilujete! Mäkučké, jemne naklepané mäso je obalené v lahodnom cestíčku s pridaným strúhaným syrom, ktoré po vypražení vytvorí úžasne chrumkavú a zlatistú kôrku. Vo vnútri zostáva rezeň krásne šťavnatý a syr v cestíčku dodáva jedlu nezameniteľnú chuť.

Príprava je veľmi podobná klasickým rezňom v cestíčku, no pridanie syra posúva chuť na úplne inú úroveň. Dôležité je správne pripraviť cestíčko, aby nebolo príliš riedke a na mäse dobre držalo, a tiež vyprážať rezne v dostatočnom množstve oleja pri správnej teplote, aby sa mäso stihlo prepiecť a cestíčko bolo dokonale chrumkavé. Ako príloha sa k nim perfektne hodia pečené zemiaky dochutené obľúbeným korením. Garantujeme vám, že tieto syrové rezne zožnú úspech!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ čas na pečenie zemiakov)
  • Čas vyprážania: cca 25-35 minút (podľa počtu rezňov)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Mäso a cestíčko:

  • 750 g bravčového karé bez kosti (alebo bravčového stehna – orech/šál)
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • cca 6-8 polievkových lyžíc hladkej múky (cca 100-120g)
  • 100-150 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Ementál)

Príloha (pečené zemiaky):

  • 800 g zemiakov (ideálne prílohový typ A/B)
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1-2 čajové lyžičky korenia na Americké zemiaky (alebo vlastná zmes: soľ, červená paprika, sušený cesnak, rasca…)
  • Soľ (podľa chuti)

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) na vyprážanie – dostatočné množstvo na vrstvu cca 1-2 cm

Postup prípravy

Príprava prílohy (pečené zemiaky):

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180°C). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Zemiaky dôkladne umyte. Ak majú peknú šupku, môžete ju ponechať, inak ich ošúpte. Nakrájajte ich na mesiačiky alebo hrubšie hranolky.
  3. V mise zmiešajte nakrájané zemiaky s 2-3 lyžicami oleja, korením na americké zemiaky a soľou podľa chuti. Dobre premiešajte rukami, aby sa všetky kúsky rovnomerne obalili.
  4. Ochutené zemiaky rozložte v jednej vrstve na pripravený plech.
  5. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké, zlatisté a na okrajoch chrumkavé. V polovici pečenia ich môžete vareškou alebo obracačkou premiešať, aby sa opiekli rovnomernejšie.

Zdravý kapustový šalát
TIP na dnes
Zdravý kapustový šalát s mrkvou so smotanovým dresingom na chudnutie: Hotový za 5 minút

Príprava rezňov a cestíčka:

  1. Kým sa pečú zemiaky, pripravte si mäso. Bravčové karé (alebo stehno) nakrájajte na plátky (rezne) s hrúbkou približne 1-1,5 cm.
  2. Rezne zľahka naklepte tĺčikom na mäso. Tip: Klepte ich ideálne cez potravinársku fóliu alebo mikroténové vrecko – mäso sa nepotrhá a nebudete mať znečistenú kuchyňu.
  3. Naklepané rezne z oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Pripravte si cestíčko: V hlbšom tanieri alebo mise metličkou dobre vyšľahajte mlieko s vajcami.
  5. Postupne (na 2-3 krát) zašľahávajte metličkou hladkú múku, kým nevznikne hladké cestíčko bez hrudiek. Konzistencia by mala byť ako hustejšie palacinkové cesto – nie príliš riedke, aby na mäse držalo, ale ani príliš husté. Množstvo múky prípadne upravte.
  6. Nakoniec do cestíčka vmiešajte najemno nastrúhaný syr. Poznámka: Cestíčko už zvyčajne netreba soliť, pretože syr a osolené mäso dodajú dostatok slanosti. Nechajte cestíčko asi 10 minút odpočívať.

Vyprážanie rezňov:

  1. V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja (cca 1-2 cm) na strednú teplotu (približne 170°C). Správnu teplotu môžete otestovať vložením kúska chleba alebo špáradla – okolo nich by sa mali tvoriť jemné bublinky. Olej nesmie byť príliš horúcy, aby sa cestíčko nespálilo a mäso zostalo surové.
  2. Pripravené a ochutené rezne postupne dôkladne obaľujte v syrovom cestíčku zo všetkých strán. Prebytočné cestíčko nechajte mierne odkvapkať.
  3. Obalené rezne opatrne vkladajte do rozohriateho oleja. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
  4. Vyprážajte na strednom ohni z každej strany dozlatista a dochrumkava. Bude to trvať približne 6-8 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky rezňov a teploty oleja. Dôležité: Mäso musí byť vo vnútri dobre prepečené. Ak cestíčko príliš rýchlo tmavne, znížte teplotu.
  5. Hotové vypražené rezne vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier alebo mriežku vyloženú papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.

Servírovanie:

  1. Najlepšie bravčové rezne v syrovom cestíčku podávajte horúce, spolu s upečenými zemiakmi.
  2. Skvele sa k nim hodí tatárska omáčka, kečup alebo rôzne zeleninové šaláty či čalamáda.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu syrovú chuť môžete použiť aromatickejšie syry ako čedar alebo ementál, prípadne ich kombináciu.
  2. Do cestíčka môžete pridať aj štipku mletej sladkej papriky pre krajšiu farbu alebo nasekané bylinky (petržlenová vňať, pažítka).
  3. Ak chcete mať rezne menej mastné, môžete ich po vypražení krátko “vysušiť” v rúre predhriatej na cca 100°C na mriežke.
  4. Zvyšné rezne chutia výborne aj na studeno, napríklad s chlebom a horčicou.

Zapečené zemiaky Deluxe
TIP na dnes
Zapečené zemiaky Deluxe: Tak dobré, že ich budete robiť stále

Tieto najlepšie bravčové rezne v syrovom cestíčku sú skvelou obmenou klasiky. Sú chrumkavé na povrchu, šťavnaté vo vnútri a plné lahodnej syrovej chuti. Určite si ich zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty