Máte chuť na niečo sladké, krémové a zároveň jednoduché na prípravu bez pečenia? Potom sú tieto najlepšie Bebe rezy s kávou a vanilkovým krémom presne to, čo hľadáte! Ide o obľúbený nepečený dezert, ktorý si získal srdcia mnohých maškrtníkov. Vrstvy maslových sušienok namočených v aromatickej káve sa striedajú s bohatým a hladkým vanilkovým krémom, ktorý je odľahčený pravou šľahačkou. Celý zákusok je na záver preliaty lesklou čokoládovou ganache polevou.
Príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Základom je uvariť chutný pudingový krém, ktorý sa po vychladnutí spojí s nadýchanou šľahačkou. Potom už len vrstvíte sušienky a krém do formy. Po dôkladnom vychladení v chladničke sa všetky chute krásne prepoja a rezy sa budú ľahko krájať. Tento jednoduchý nepečený dezert je ideálny na rodinné oslavy, víkendové popoludnia alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo sladké a lahodné.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 15-20 rezov (podľa veľkosti krájania)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Forma: Menší plech alebo forma (cca 20×25 cm alebo 20×30 cm)
Potrebujeme
Na vanilkový krém:
- 1000 ml plnotučného mlieka
- 170 g kryštálového cukru
- 1 ks vaječný žĺtok
- 2 polievkové lyžice hladkej múky (preosiatej)
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (napr. Gustin)
- 2 balenia vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- 250-300 ml smotany na šľahanie (min. 30-33% tuku), dobre vychladenej
Dokončenie:
- 2 balenia svetlých maslových sušienok Bebe (alebo podobných hranatých)
- 1-2 polievkové lyžice instantnej kávy
- cca 200 ml vriacej vody
Na čokoládovú polevu (ganache):
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku)
- cca 100 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50-60% kakaa), nalámanej na kúsky
Postup prípravy
Príprava vanilkového krému:
- Do väčšieho hrnca nalejte približne 800 ml mlieka a pridajte kryštálový cukor. Začnite pomaly zahrievať na strednom ohni.
- V miske dôkladne metličkou rozmiešajte žĺtok so zvyšnými 200 ml studeného mlieka. Postupne pridajte preosiatu hladkú múku a kukuričný škrob a miešajte dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
- Keď mlieko v hrnci začne byť horúce (ale ešte nevrie), za stáleho miešania metličkou doň pomaly vlejte pripravenú žĺtkovo-múčnu zmes.
- Za neustáleho a dôkladného miešania (najmä od dna, aby sa krém nepripálil) varte na miernom ohni, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu (trvá to cca 5-7 minút od začiatku vrenia).
- Hotový hustý puding odstavte z ohňa. Ihneď do horúceho krému vmiešajte 2 balenia vanilkového cukru (alebo vanilkový extrakt).
- Povrch krému prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala povrchu – zabráni sa tak vytvoreniu kožky. Nechajte krém úplne vychladnúť pri izbovej teplote (môže to trvať aj pár hodín). Potom ho môžete dať ešte na chvíľu do chladničky, aby bol naozaj studený pred spojením so šľahačkou.

Dokončenie krému a príprava na vrstvenie:
- Vychladnutý pudingový základ najprv krátko prešľahajte elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach, aby bol opäť hladký a krémový.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (250-300 ml) elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
- Pripravenú vyšľahanú šľahačku opatrne, na viackrát, stierkou zľahka vmiešajte do vychladnutého pudingového krému. Miešajte len krátko a jemne, aby krém zostal nadýchaný.
- Instantnú kávu (1-2 PL) zalejte cca 200 ml vriacej vody a dobre premiešajte. Nechajte kávu úplne vychladnúť.
- Pripravte si menší štvorcový alebo obdĺžnikový plech či formu (s rozmermi približne 20×25 cm alebo 20×30 cm). Pre ľahšie vyberanie hotových rezov môžete formu vyložiť papierom na pečenie tak, aby papier prečnieval cez okraje.
Vrstvenie:
- Na dno pripravenej formy poukladajte prvú vrstvu Bebe sušienok. Každú sušienku pred uložením krátko a rýchlo namočte do vychladnutej kávy (len na sekundu z každej strany, aby príliš nenasiakli a nerozmočili sa).
- Na vrstvu sušienok rovnomerne rozotrite približne jednu tretinu pripraveného vanilkového krému.
- Opakujte vrstvy: opäť poukladajte sušienky namočené v káve a na ne rozotrite ďalšiu tretinu krému.
- Vytvorte ešte jednu vrstvu sušienok namočených v káve a na ňu rozotrite zvyšnú tretinu krému. Posledná vrstva by mala byť krémová, pekne uhladená. (Celkovo by ste mali mať 3 vrstvy sušienok a 3 vrstvy krému).
Príprava polevy a chladenie:
- Takto navrstvený dezert vložte do chladničky a nechajte ho stuhnúť aspoň 2-3 hodiny, aby krém spevnel pred naliatím polevy.
- Čokoládová poleva (ganache): Smotanu na šľahanie (200 ml) nalejte do malého hrnca a na miernom ohni ju zohrejte tesne pod bod varu (nesmie vrieť, len byť horúca).
- Horúcu smotanu odstavte z ohňa a ihneď do nej nalámte na malé kúsky kvalitnú horkú čokoládu (100 g). Nechajte asi 1-2 minúty postáť, aby sa čokoláda začala topiť.
- Potom metličkou pomaly miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá ganache poleva. Nechajte ju mierne vychladnúť a zhustnúť (cca 10-15 minút pri izbovej teplote), aby nebola príliš horúca a riedka pri nanášaní na zákusok.
- Mierne vychladnutú čokoládovú polevu rovnomerne nalejte na vrch stuhnutého krému na rezoch. Jemne rozotrite po celej ploche.
- Hotový zákusok vložte späť do chladničky a nechajte ho dôkladne stuhnúť a preležať, ideálne cez noc (minimálne ďalšie 3-4 hodiny).
Servírovanie:
- Dobre stuhnuté nepečené Bebe rezy vyberte z chladničky. Ak ste použili papier na pečenie, pomocou prečnievajúcich okrajov ich opatrne vyberte z formy. Krájajte ostrým nožom (môžete ho namočiť do horúcej vody a utrieť pred každým rezom) na úhľadné rezy.
- Podávajte dobre vychladené, samotné alebo ozdobené čerstvým ovocím (napríklad jahodami alebo malinami).
Videorecept
Tipy
- Namiesto klasických svetlých Bebe sušienok môžete použiť aj kakaové Bebe sušienky alebo ich striedať pre zaujímavejší vzhľad.
- Ak nemáte radi chuť kávy, môžete sušienky namáčať do vlažného mlieka zmiešaného s trochou kakaa alebo rumovej arómy.
- Pre ešte bohatšiu vanilkovú chuť krému môžete použiť aj semienka z jedného vanilkového struku (pridať do mlieka pri varení pudingového základu).
- Ak chcete mať polevu pevnejšiu a chrumkavejšiu, môžete do rozpustenej čokolády so smotanou pridať aj malý kúsok (cca 10-15g) stuženého tuku (napr. Cera), ale ganache z čokolády a smotany je lahodnejšia.

Tieto najlepšie Bebe rezy s kávou a vanilkovým krémom sú skutočne jednoduchým nepečeným dezertom, ktorý si zamiluje celá rodina. Sú krémové, voňavé a ideálne na každú príležitosť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hobbyolog, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.