Keď udrie letná horúčava, nie je nič lepšie ako poriadne vychladená, osviežujúca polievka. A táto studená cviklová polievka, známa aj ako Chlodnik, je absolútnou kráľovnou letných polievok! Tento RECEPT je dokonalé osvieženie. Krásna ružová farba, jemne sladkastá chuť cvikly, sviežosť uhoriek a kôpru a krémová textúra z kefíru tvoria dokonalú harmóniu. Je to zdravá, ľahká a neskutočne chutná dobrota, ktorú máte pripravenú za pár minút (ak máte uvarenú cviklu) a zaručene vás postaví na nohy.
Príprava tejto polievky je naozaj veľmi jednoduchá a zaobíde sa bez varenia. Stačí len nastrúhať a nasekať pár surovín, všetko spolu zmiešať vo veľkej mise a nechať poriadne vychladiť. Ukážeme si aj jednoduchý trik, ako z cibuľky a kôpru dostať maximum chuti. Je to ideálny ľahký obed alebo večera do horúcich dní.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas chladenia: minimálne 1 hodina
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 2 stredne veľké uvarené červené repy (cvikly), cca 400 g
- 2 šalátové uhorky
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- 700 ml vychladeného kefíru (alebo bieleho jogurtu)
- 300 ml perlivej minerálnej vody (vychladenej)
- 5-6 vajec uvarených natvrdo
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL sladkej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- kyslá smotana na ozdobenie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Ak nemáme vopred pripravenú cviklu, najprv ju uvaríme v šupke domäkka (cca 45-60 minút) alebo ešte lepšie, upečieme v alobale. Necháme ju úplne vychladnúť.
- Vychladnutú ošúpanú cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle do veľkej misy. Uhorky ošúpeme a tiež nastrúhame nahrubo. Všetko zľahka premiešame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Z uvarených vajec si odložíme 2-3 kusy na finálne zdobenie. Zvyšné 3 vajcia nastrúhame najemno a pridáme do misy k zelenine.
- Jarnú cibuľku aj s vňaťou a čerstvý kôpor nasekáme najemno. Vložíme ich do malej misky, pridáme štipku soli a rúčkou varešky alebo tĺčikom ich chvíľu roztláčame, kým nepustia šťavu a nerozvonia sa.
- Takto pripravenú cibuľku a kôpor pridáme do veľkej misy k cvikli.
- Všetko zalejeme vychladeným kefírom a perlivou vodou. Dôkladne premiešame.
- Nakoniec polievku dochutíme horčicou, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Opäť dobre premiešame.
- Hotovú polievku dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby bola naozaj ľadová a aby sa všetky chute prepojili.
- Podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch. Každú porciu ozdobíme lyžicou kyslej smotany a polovicou alebo štvrtinou odloženého vajíčka.
Videorecept
Tipy
- Okrem uhorky niekedy do polievky nastrúham aj jednu či dve reďkovky. Dodajú jej príjemnú, jemne štipľavú chuť a chrumkavosť.
- Pre sýtejšiu verziu, ktorá môže slúžiť ako hlavné jedlo, niekedy do polievky primiešam aj pár uvarených a na malé kocky nakrájaných nových zemiakov.
- Namiesto kefíru je výborný aj hustý biely jogurt alebo acidofilné mlieko. Konzistenciu si môžem upraviť pridaním väčšieho alebo menšieho množstva minerálky.
- Okrem vajíčka je na vrchu polievky fantastická aj nadrobno nasekaná pažítka alebo pár kvapiek kvalitného olivového oleja.
Verím, že si túto nádhernú ružovú polievku zamilujete. Je to tá najlepšia voľba do horúcich letných dní, keď človek nemá chuť na ťažké a teplé jedlá. Prajem vám dobrú chuť a príjemné osvieženie!
Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, no mierne sme ho upravili.