Zabudnite na malé, tenké omeletky. Táto sedliacka omeleta, alebo ak chcete frittata, je poriadne jedlo, ktoré vás dokonale zasýti a nahradí plnohodnotný obed či večeru. Je plná orestovanej zeleniny a vďaka jogurtu vo vajíčkovej zmesi je neskutočne vláčna a nadýchaná.
Je to presne ten typ jedla z jednej panvice, ktoré milujem – rýchle, lacné a spotrebujete do neho takmer akúkoľvek zeleninu, ktorú nájdete v chladničke. Pripravíme si spolu túto rýchlu a poctivú dobrotu?
Ako pripraviť najlepšiu sedliacku omeletu?
Na panvici postupne orestujte cibuľu, mrkvu a nakoniec kapustu, kým všetko nezmäkne. Medzitým si v miske vyšľahajte vajíčka s jogurtom, trochou múky a nasekanou jarnou cibuľkou. Zeleninu v panvici rovnomerne zalejte vajíčkovou zmesou, prikryte pokrievkou a na veľmi miernom ohni nechajte pomaly stuhnúť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Počet porcií: 1 veľká omeleta (pre 2 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 410 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera, Bezmäsité
Potrebujeme
- 3 ks vajec
- ¼ menšej hlávky bielej kapusty (cca 200 g)
- 2 ks stredne veľkej mrkvy
- 1 ks cibule
- 3 ks jarnej cibuľky
- 1 ks paradajky
- 2 PL hustého bieleho jogurtu
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky, mrkvu nastrúhajte nahrubo a kapustu na tenké rezance. Jarnú cibuľku a paradajku nasekajte nadrobno.
- Na väčšej nepriľnavej panvici (s priemerom cca 26-28 cm), ktorá má pokrievku, rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 2 minúty. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a spolu restujte ďalšie 4-5 minút.
- Nakoniec do panvice pridajte nakrájanú kapustu, osoľte ju, premiešajte, prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste asi 5–7 minút, kým kapusta nezmäkne a nezmenší svoj objem.
- Medzitým si v miske metličkou rozšľahajte vajcia so soľou a korením.
- K vajíčkam pridajte jogurt, preosiatu múku a nasekanú jarnú cibuľku s paradajkou. Všetko spolu dobre premiešajte na hladkú vajíčkovú zmes.
- Podusenú zeleninu na panvici rovnomerne rozprestrite po celej ploche. Zalejte ju pripravenou vajíčkovou zmesou.
- Panvicu opäť prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a nechajte pomaly piecť 10–15 minút. Omeleta je hotová, keď je vajíčková zmes na povrchu takmer úplne stuhnutá.
Videorecept
Tipy
- Pomalé pečenie pod pokrievkou: Tajomstvo nadýchanej a vysokej omelety (frittaty) je v pomalom pečení na veľmi nízkej teplote a pod pokrievkou. Vytvorí sa tak para, ktorá omeletu krásne nadvihne a prepečie ju rovnomerne bez toho, aby sa spodok pripálil.
- Múka pre lepšiu štruktúru: Dve lyžice múky v ceste sa nemusia zdať veľa, ale urobia veľký rozdiel. Vďaka nim bude omeleta pevnejšia, kompaktnejšia a bude sa dať pekne krájať na trojuholníky ako koláč.
- S čím ju podávať? Táto omeleta je sama o sebe kompletné jedlo. Skvele ju však dopĺňa jednoduchý zelený šalát s citrónovou zálievkou alebo len kopček kyslej smotany či obľúbený dresing. Fantastická je aj studená, nakrájaná na kocky ako súčasť obložených mís.
Variácie
- So syrom: Na záver, keď je vajíčková zmes takmer stuhnutá, posypte vrch omelety hrsťou strúhaného syra (eidam, gouda, parmezán), prikryte ešte na minútku pokrievkou a nechajte ho roztopiť.
- S bylinkami: Do vajíčkovej zmesi pridajte akékoľvek čerstvé bylinky, ktoré máte radi – skvelá je petržlenová vňať, pažítka, bazalka alebo kôpor.
- Pridajte zemiaky: Ak máte zvyšné varené zemiaky z predošlého dňa, nakrájajte ich na kolieska a pridajte ich do panvice spolu s kapustou. Omeleta bude ešte sýtejšia.
Záver
Je to skvelá a zdravá večera, ktorú máte hotovú za pár minút a za pár eur. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Pollyina kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.