Search

Najlepšia sedliacka omeleta: Plná zeleniny a úžasne sýta

Najlepšia sedliacka omeleta
Najlepšia sedliacka omeleta

Obsah receptu

Publikované: 2. septembra 2025, 15:42

Zabudnite na malé, tenké omeletky. Táto sedliacka omeleta, alebo ak chcete frittata, je poriadne jedlo, ktoré vás dokonale zasýti a nahradí plnohodnotný obed či večeru. Je plná orestovanej zeleniny a vďaka jogurtu vo vajíčkovej zmesi je neskutočne vláčna a nadýchaná.

Je to presne ten typ jedla z jednej panvice, ktoré milujem – rýchle, lacné a spotrebujete do neho takmer akúkoľvek zeleninu, ktorú nájdete v chladničke. Pripravíme si spolu túto rýchlu a poctivú dobrotu?

Ako pripraviť najlepšiu sedliacku omeletu?

Na panvici postupne orestujte cibuľu, mrkvu a nakoniec kapustu, kým všetko nezmäkne. Medzitým si v miske vyšľahajte vajíčka s jogurtom, trochou múky a nasekanou jarnou cibuľkou. Zeleninu v panvici rovnomerne zalejte vajíčkovou zmesou, prikryte pokrievkou a na veľmi miernom ohni nechajte pomaly stuhnúť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 20 minút
  • Počet porcií: 1 veľká omeleta (pre 2 osoby)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 410 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera, Bezmäsité

Potrebujeme

  • 3 ks vajec
  • ¼ menšej hlávky bielej kapusty (cca 200 g)
  • 2 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 3 ks jarnej cibuľky
  • 1 ks paradajky
  • 2 PL hustého bieleho jogurtu
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetku zeleninu. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky, mrkvu nastrúhajte nahrubo a kapustu na tenké rezance. Jarnú cibuľku a paradajku nasekajte nadrobno.
  2. Na väčšej nepriľnavej panvici (s priemerom cca 26-28 cm), ktorá má pokrievku, rozohrejte olivový olej.
  3. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 2 minúty. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a spolu restujte ďalšie 4-5 minút.
  4. Nakoniec do panvice pridajte nakrájanú kapustu, osoľte ju, premiešajte, prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste asi 5–7 minút, kým kapusta nezmäkne a nezmenší svoj objem.
  5. Medzitým si v miske metličkou rozšľahajte vajcia so soľou a korením.
  6. K vajíčkam pridajte jogurt, preosiatu múku a nasekanú jarnú cibuľku s paradajkou. Všetko spolu dobre premiešajte na hladkú vajíčkovú zmes.
  7. Podusenú zeleninu na panvici rovnomerne rozprestrite po celej ploche. Zalejte ju pripravenou vajíčkovou zmesou.
  8. Panvicu opäť prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a nechajte pomaly piecť 10–15 minút. Omeleta je hotová, keď je vajíčková zmes na povrchu takmer úplne stuhnutá.

Videorecept

Tipy

  1. Pomalé pečenie pod pokrievkou: Tajomstvo nadýchanej a vysokej omelety (frittaty) je v pomalom pečení na veľmi nízkej teplote a pod pokrievkou. Vytvorí sa tak para, ktorá omeletu krásne nadvihne a prepečie ju rovnomerne bez toho, aby sa spodok pripálil.
  2. Múka pre lepšiu štruktúru: Dve lyžice múky v ceste sa nemusia zdať veľa, ale urobia veľký rozdiel. Vďaka nim bude omeleta pevnejšia, kompaktnejšia a bude sa dať pekne krájať na trojuholníky ako koláč.
  3. S čím ju podávať? Táto omeleta je sama o sebe kompletné jedlo. Skvele ju však dopĺňa jednoduchý zelený šalát s citrónovou zálievkou alebo len kopček kyslej smotany či obľúbený dresing. Fantastická je aj studená, nakrájaná na kocky ako súčasť obložených mís.

Variácie

  • So syrom: Na záver, keď je vajíčková zmes takmer stuhnutá, posypte vrch omelety hrsťou strúhaného syra (eidam, gouda, parmezán), prikryte ešte na minútku pokrievkou a nechajte ho roztopiť.
  • S bylinkami: Do vajíčkovej zmesi pridajte akékoľvek čerstvé bylinky, ktoré máte radi – skvelá je petržlenová vňať, pažítka, bazalka alebo kôpor.
  • Pridajte zemiaky: Ak máte zvyšné varené zemiaky z predošlého dňa, nakrájajte ich na kolieska a pridajte ich do panvice spolu s kapustou. Omeleta bude ešte sýtejšia.

Záver

Je to skvelá a zdravá večera, ktorú máte hotovú za pár minút a za pár eur. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Pollyina kuchyňa, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty