Hľadáte recept na tú naozaj najlepšiu pečenú kačicu, ktorá chutí ako z tradičného jarmoku či vychýrenej reštaurácie, je úžasne šťavnatá a má dokonale chrumkavú kožičku? Potom si tento TOP recept jednoducho musíte uložiť! Vďaka správnemu postupu solenia a pomalému pečeniu s následným dopečením pri vyššej teplote dosiahnete famózny výsledok, ktorý si zamilujete.
Chutná, mäkká a šťavnatá – to je kačica pečená na jablkách a zemiakoch podľa tohto receptu. Vyskúšajte jednoduchý a rokmi overený postup na slávnostný kačací pokrm, ktorý sa doslova rozpadá v ústach a prevonia celý váš domov. Ideálna voľba nielen na sviatky, ale kedykoľvek si chcete dopriať niečo výnimočné.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ solenie cez noc)
- Čas pečenia: cca 3 – 4 hodiny (pomalé pečenie) + 15-20 minút (dopečenie na chrumkavo)
- Počet porcií: 1 kačica (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Časovo veľmi náročné)
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 celá kačica (cca 2-2,5 kg), očistená (zbavená vnútorností, prípadných zvyškov peria)
- Hrubozrnná morská soľ (podľa chuti, cca 1-2 PL na celú kačicu)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Plnka:
- 3 ks jabĺk (ideálne pevnejšie, kyslejšie odrody ako Granny Smith), ošúpaných, zbavených jadrovníkov a nakrájaných na štvrtiny alebo osminky
- Hrsť hrozienok (cca 50 g, voliteľné)
- 3–4 ks sušených sliviek (bez kôstky)
Príloha (pečie sa spolu):
- cca 500-600 g zemiakov (prílohové, varný typ B/C), ošúpaných a nakrájaných na väčšie kusy alebo štvrťky
- Soľ (na zemiaky)
- Kačacia alebo bravčová masť (alebo rastlinný olej) na vymazanie pekáča a pokvapkanie zemiakov (cca 2-3 PL)
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvý pomaranč (nakrájaný na plátky alebo mesiačiky) na ozdobu
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, tymian) na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Veľký pekáč s pokrievkou alebo dostatočne hlboký pekáč + alobal na prikrytie
- Mriežka do pekáča (voliteľné, ale odporúčané)
- Potravinová fólia
- Kuchynský špagát
- Špáradlá (drevené)
Postup prípravy
Príprava a solenie kačice (deň vopred):
- Očistenú kačicu dôkladne umyte zvnútra aj zvonku pod studenou tečúcou vodou. Veľmi dôkladne ju osušte papierovými utierkami zo všetkých strán, vrátane vnútornej dutiny. Suchá koža je základom pre chrumkavosť.
- Kačicu štedro osoľte hrubozrnnou morskou soľou a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením zvonka aj zvnútra. Soľ a korenie dobre vmasírujte do kože a záhybov.
- Takto pripravenú kačicu pevne zabaľte do potravinovej fólie alebo vložte do veľkého vrecka a uložte ju do chladničky na 16 až 20 hodín (ideálne cez noc). Toto dlhé solenie nasucho (dry brining) pomôže mäsu zostať šťavnaté a koži byť chrumkavejšia.

Plnenie a príprava na pečenie:
- Približne 1 hodinu pred plánovaným začiatkom pečenia vyberte nasolenú kačicu z chladničky a nechajte ju pri izbovej teplote aklimatizovať sa. Odstráňte fóliu.
- Pripravte si plnku: Nakrájané jablká zmiešajte s hrozienkami (ak používate) a sušenými slivkami.
- Touto ovocnou zmesou naplňte brušnú dutinu kačice. Príliš ju neprepĺňajte. Otvor v brušnej dutine uzavrite pomocou drevených špáradiel alebo ho zašite kuchynskou niťou. Môžete naplniť aj otvor pri krku a tiež ho uzavrieť špáradlami.
- Nohy kačice zviažte kuchynským špagátom k sebe, aby si počas pečenia udržala pekný kompaktný tvar. Krídla môžete zastrčiť pod chrbát.
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký pekáč (ideálne s mriežkou na dne). Pekáč zľahka vymažte masťou alebo olejom.
- Ošúpané a na štvrťky nakrájané zemiaky dajte do misy, osoľte ich a pokvapkajte trochou masti alebo oleja. Premiešajte. Rozložte ich na dno pekáča okolo miesta, kde bude kačica (alebo okolo mriežky).
- Na mriežku v pekáči (alebo priamo na zemiaky, ak nemáte mriežku) položte pripravenú naplnenú kačicu prsiami nahor.
Pomalé pečenie (prikryté):
- Pekáč s kačicou a zemiakmi dôkladne a tesne prikryte pokrievkou alebo alobalom.
- Vložte prikrytý pekáč do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C pomaly a dlho. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kačice, zvyčajne 3 až 4 hodiny. Kačica by mala byť po tomto čase veľmi mäkká (mäso sa ľahko oddeľuje od kosti). Počas tohto prikrytého pečenia kačicu nepolievajte, aby sa pekne dusila vo vlastnej šťave.
Dopekanie na chrumkavo (odkryté):
- Po 3-4 hodinách pomalého pečenia opatrne odstráňte pokrievku alebo alobal (pozor na horúcu paru!).
- Zvýšte teplotu rúry na 220 °C.
- Teraz začnite kačicu často (každých 5-7 minút) polievať horúcim výpekom, ktorý sa nazbieral na dne pekáča. Pokračujte v pečení pri vysokej teplote ešte približne 15 až 20 minút.
- Počas tejto doby koža krásne zhnedne a stane sa úžasne chrumkavou. Polievanie výpekom jej dodá lesk a chuť. Sledujte ju, aby sa nespálila. Zemiaky by mali byť tiež pekne upečené a nasiaknuté výpekom.
Dokončenie a servírovanie:
- Upečenú kačicu vyberte z rúry. Preložte ju na dosku alebo veľký tanier a nechajte ju odpočívať prikrytú alobalom aspoň 15 až 20 minút pred porciovaním. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa šťavy v mäse ustálili a zostalo šťavnaté.
- Medzitým môžete z pekáča lyžicou odobrať prebytočný tuk (kačaciu masť) a výpek precediť a použiť ako omáčku. Pečené zemiaky udržujte v teple.
- Z odpočinutej kačice opatrne odstráňte špagát a špáradlá. Vyberte ovocnú plnku a môžete ju servírovať ako prílohu ku kačici.
- Kačicu naporciujte ostrým nožom. Podávajte teplú s upečenými zemiakmi, ovocnou plnkou a prípadne preliate výpekom. Ozdobte plátkami čerstvého pomaranča a bylinkami. Ako tradičná príloha sa hodí aj dusená červená kapusta a lokše alebo knedľa (namiesto zemiakov pečených spolu).
Videorecept
Tipy
- Dlhé solenie nasucho (dry brining) cez noc je jedným z tajomstiev šťavnatého mäsa a chrumkavej kože. Soľou naozaj nešetrite a dobre ju vmasírujte všade. Pred pečením je dobré nechať kačicu ohriať na izbovú teplotu.
- Plnku robím z kyslejších jabĺk, pridám sušené slivky a hrozienka. Otvory po naplnení dobre uzavriem špáradlami. Nohy zviažem, aby mala kačica pekný tvar.
- Kľúčom k mäkkosti je pomalé pečenie pri nižšej teplote (180°C) pod alobalom aspoň 3 hodiny. Mäso sa krásne dusí vo vlastnej šťave. Zemiaky pečiem spolu s kačicou v pekáči.
- Pre tú dokonalú chrumkavú kožičku ako z jarmoku je dôležité posledných 15-20 minút piecť odkryté pri vysokej teplote (220°C) a často polievať horúcim výpekom. Tým sa koža vypečie a skaramelizuje. Po upečení ju nechám aspoň 15 minút odpočinúť prikrytú alobalom, než ju začnem porciovať. Podávam s plnkou, zemiakmi a výpekom.

Toto je TOP recept na tú najlepšiu pečenú kačicu, ktorá chutí presne ako z jarmoku či tradičnej hostiny. Šťavnaté mäso a neodolateľne chrumkavá kožička zaručená! Určite si ho uložte pre slávnostné príležitosti.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Oľga Shobutinskaya