Spomínate si na detstvo a na tú najlepšiu krupicovú polievku od mamy či babičky? Tento HIT recept vám ju pripomenie! Je jednoduchý, rýchly, lacný a pritom taký chutný a zahrievajúci. Kombinácia jemnej krupice, zeleniny a vajíčka v dobrom vývare je skrátka klasika, ktorú si určite radi zopakujete.
Máme pre vás tip na jednoduchú a rýchlu polievku, ktorá je ideálna na ľahký obed alebo večeru. Najlepšia krupicová polievka je veľmi chutná, plná zeleniny a vajíčko jej dodá potrebné bielkoviny. Je to skvelá voľba pre celú rodinu, vrátane detí.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1200 ml hovädzieho (alebo kuracieho/zeleninového) vývaru (môže byť aj z kvalitného bujónu)
- 50 g masla
- 2 polievkové lyžice detskej krupice (jemnej)
- 350 g mrazenej polievkovej zeleninovej zmesi (napr. mrkva, hrášok, kukurica, zeler, petržlen…) alebo čerstvej zeleniny nakrájanej nadrobno
- 2 vajcia
Na dochutenie:
- Soľ podľa chuti (pamätajte, že vývar už môže byť slaný)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na dokončenie:
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná najemno)
Potrebujeme tiež:
- Menší hrniec alebo rajnica (na opraženie krupice)
- Väčší hrniec na polievku (aspoň 2-litrový)
- Metlička
Postup prípravy
Príprava základu:
- Pripravte si vývar – buď použite domáci, alebo kvalitný bujón rozmiešaný v horúcej vode podľa návodu.
- V menšom hrnci alebo rajnici na miernom ohni rozpustite maslo (50 g).
- Pridajte detskú krupicu (2 PL) a za stáleho miešania ju na masle krátko opražte dozlatista (asi 2-3 minúty). Dávajte pozor, aby sa nespálila. Týmto krokom získa krupica lepšiu chuť a polievka bude jemnejšia. Odstavte bokom.

Varenie polievky:
- Vo väčšom hrnci priveďte pripravený vývar (1200 ml) do varu.
- Do vriaceho vývaru vsypte mrazenú zeleninovú zmes (350 g). Ak používate čerstvú zeleninu nakrájanú nadrobno, pridajte ju teraz. Priveďte opäť do varu a varte pár minút, kým zelenina mierne nezmäkne (mrazená potrebuje kratší čas).
- Za stáleho miešania metličkou pomaly prisypávajte alebo prilievajte opraženú krupicu s maslom do vriacej polievky. Dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte polievku približne 10 minút, kým krupica nezmäkne a polievka jemne nezhustne. Občas premiešajte.
Dokončenie:
- V malej miske vidličkou alebo metličkou dobre rozšľahajte 2 celé vajcia.
- Za stáleho miešania polievky metličkou (vytvorte v nej vír) pomaly, tenkým prúdom prilievajte rozšľahané vajcia. V polievke sa tak vytvoria jemné vaječné “závitky” alebo “obláčiky”.
- Hneď ako vlejete vajcia, odstavte hrniec z ohňa. Vajcia sa v horúcej polievke okamžite uvaria.
- Do hotovej polievky vmiešajte štedrú hrsť najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
- Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte polievku ešte asi 5 minút postáť, aby sa chute prepojili.
- Nakoniec polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie:
- Podávajte horúcu. Na tanieri môžete ozdobiť ešte trochou čerstvej petržlenovej vňate.
Videorecept
Tipy
- Základom tejto polievky je dobrý vývar. Ak nemám domáci, siahnem po kvalitnom bujóne. Dodá polievke oveľa lepšiu chuť ako len voda.
- Krupicu (používam jemnú detskú) vždy najprv krátko opražíme na masle. Je potom chutnejšia a v polievke nerobí hrudky. Pridávam ju za stáleho miešania do vriaceho vývaru so zeleninou.
- Používam mrazenú zeleninovú zmes, je to najrýchlejšie. Ale samozrejme, môžete použiť aj čerstvú zeleninu (mrkva, petržlen, hrášok, kaleráb…), len ju treba nakrájať nadrobno a variť o niečo dlhšie.
- Vajíčka pridávam až úplne na záver. Rozšľahám ich vidličkou a pomaly ich za stáleho miešania lejem do horúcej polievky, čím vytvorím jemné “obláčiky”. Hneď potom polievku odstavím a pridám veľa čerstvej petržlenovej vňate. Nechám ju ešte 5 minút postáť a až potom dochucujem soľou a korením.

Toto je HIT recept na tú najlepšiu krupicovú polievku, presne ako od mamy. Jednoduchá, rýchla, lacná a chutná klasika so zeleninou a vajcom, ktorá vždy poteší.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou