Search

Najlepšia krupicová polievka (ako od mamy): Tento recept so zeleninou a vajcom je HIT

najlepšia krupicová polievka
Najlepšia krupicová polievka

Obsah receptu

Spomínate si na detstvo a na tú najlepšiu krupicovú polievku od mamy či babičky? Tento HIT recept vám ju pripomenie! Je jednoduchý, rýchly, lacný a pritom taký chutný a zahrievajúci. Kombinácia jemnej krupice, zeleniny a vajíčka v dobrom vývare je skrátka klasika, ktorú si určite radi zopakujete.

Máme pre vás tip na jednoduchú a rýchlu polievku, ktorá je ideálna na ľahký obed alebo večeru. Najlepšia krupicová polievka je veľmi chutná, plná zeleniny a vajíčko jej dodá potrebné bielkoviny. Je to skvelá voľba pre celú rodinu, vrátane detí.

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1200 ml hovädzieho (alebo kuracieho/zeleninového) vývaru (môže byť aj z kvalitného bujónu)
  • 50 g masla
  • 2 polievkové lyžice detskej krupice (jemnej)
  • 350 g mrazenej polievkovej zeleninovej zmesi (napr. mrkva, hrášok, kukurica, zeler, petržlen…) alebo čerstvej zeleniny nakrájanej nadrobno
  • 2 vajcia

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti (pamätajte, že vývar už môže byť slaný)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie:

  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná najemno)

Potrebujeme tiež:

  • Menší hrniec alebo rajnica (na opraženie krupice)
  • Väčší hrniec na polievku (aspoň 2-litrový)
  • Metlička

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Pripravte si vývar – buď použite domáci, alebo kvalitný bujón rozmiešaný v horúcej vode podľa návodu.
  2. V menšom hrnci alebo rajnici na miernom ohni rozpustite maslo (50 g).
  3. Pridajte detskú krupicu (2 PL) a za stáleho miešania ju na masle krátko opražte dozlatista (asi 2-3 minúty). Dávajte pozor, aby sa nespálila. Týmto krokom získa krupica lepšiu chuť a polievka bude jemnejšia. Odstavte bokom.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Varenie polievky:

  1. Vo väčšom hrnci priveďte pripravený vývar (1200 ml) do varu.
  2. Do vriaceho vývaru vsypte mrazenú zeleninovú zmes (350 g). Ak používate čerstvú zeleninu nakrájanú nadrobno, pridajte ju teraz. Priveďte opäť do varu a varte pár minút, kým zelenina mierne nezmäkne (mrazená potrebuje kratší čas).
  3. Za stáleho miešania metličkou pomaly prisypávajte alebo prilievajte opraženú krupicu s maslom do vriacej polievky. Dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
  4. Znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte polievku približne 10 minút, kým krupica nezmäkne a polievka jemne nezhustne. Občas premiešajte.

Dokončenie:

  1. V malej miske vidličkou alebo metličkou dobre rozšľahajte 2 celé vajcia.
  2. Za stáleho miešania polievky metličkou (vytvorte v nej vír) pomaly, tenkým prúdom prilievajte rozšľahané vajcia. V polievke sa tak vytvoria jemné vaječné “závitky” alebo “obláčiky”.
  3. Hneď ako vlejete vajcia, odstavte hrniec z ohňa. Vajcia sa v horúcej polievke okamžite uvaria.
  4. Do hotovej polievky vmiešajte štedrú hrsť najemno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
  5. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte polievku ešte asi 5 minút postáť, aby sa chute prepojili.
  6. Nakoniec polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Servírovanie:

  1. Podávajte horúcu. Na tanieri môžete ozdobiť ešte trochou čerstvej petržlenovej vňate.

Videorecept

Tipy

  1. Základom tejto polievky je dobrý vývar. Ak nemám domáci, siahnem po kvalitnom bujóne. Dodá polievke oveľa lepšiu chuť ako len voda.
  2. Krupicu (používam jemnú detskú) vždy najprv krátko opražíme na masle. Je potom chutnejšia a v polievke nerobí hrudky. Pridávam ju za stáleho miešania do vriaceho vývaru so zeleninou.
  3. Používam mrazenú zeleninovú zmes, je to najrýchlejšie. Ale samozrejme, môžete použiť aj čerstvú zeleninu (mrkva, petržlen, hrášok, kaleráb…), len ju treba nakrájať nadrobno a variť o niečo dlhšie.
  4. Vajíčka pridávam až úplne na záver. Rozšľahám ich vidličkou a pomaly ich za stáleho miešania lejem do horúcej polievky, čím vytvorím jemné “obláčiky”. Hneď potom polievku odstavím a pridám veľa čerstvej petržlenovej vňate. Nechám ju ešte 5 minút postáť a až potom dochucujem soľou a korením.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Toto je HIT recept na tú najlepšiu krupicovú polievku, presne ako od mamy. Jednoduchá, rýchla, lacná a chutná klasika so zeleninou a vajcom, ktorá vždy poteší.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty