Publikované: 30. septembra 2025, 04:00
Vždy keď mám doma konzervu fazule a neviem, čo rýchlo uvariť, siahnem po tomto overenom recepte. Je to pre mňa najlepšia a najrýchlejšia fazuľová polievka, akú poznám. Vďaka jednému jednoduchému triku je krásne hustá a krémová aj bez akejkoľvek zápražky. Je to poctivá, sýta a voňavá polievka, ktorú máte na stole za pol hodinu a zamiluje si ju celá rodina.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Lacné jedlo
Potrebujeme
- 1 konzerva veľkej červenej alebo bielej fazule (cca 400 g)
- 1 ks väčšia mrkva
- 2 ks cibule
- 3 ks stredne veľkých zemiakov (cca 330 g)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 PL rastlinného oleja
- 25 g masla
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL korenia Khmeli Suneli (alebo pozri tip)
- 1 liter horúcej vody alebo vývaru
- ½ zväzku čerstvého koriandru (alebo petržlenovej vňate)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava zeleniny. Cibuľu nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Príprava základu. V stredne veľkom hrnci na zmesi oleja a masla orestujte cibuľu a mrkvu dosklovita. Trvá to približne 5 minút.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte ich horúcou vodou alebo vývarom a osoľte. Priveďte do varu.
- Hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 12–15 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké.
- Dochutenie. K uvareným zemiakom pridajte paradajkový pretlak, čierne korenie a korenie Khmeli Suneli. Dobre premiešajte.
- Pridajte scedenú a prepláchnutú fazuľu z konzervy, premiešajte a nechajte všetko spolu jemne prevariť ďalších 5 minút.
- Zahustenie (dôležitý trik!). Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom alebo pučidlom na zemiaky polievku zopárkrát krátko “prebehnite” a roztlačte časť zemiakov a fazule. Polievka sa tak krásne prirodzene zahustí bez potreby múky.
- Nakoniec do polievky vmiešajte prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý koriander (alebo petržlenovú vňať). Ochutnajte a v prípade potreby ešte dosoľte alebo dokoreňte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Čím nahradiť Khmeli Suneli? Toto tradičné gruzínske korenie má špecifickú, jemne orieškovú a bylinkovú chuť. Ak ho nezoženiete, môžete si namiešať vlastnú zmes z toho, čo máte doma: zmiešajte ½ ČL sušenej saturejky, ½ ČL majoránky, štipku bazalky a štipku mletého koriandru. Alebo ho jednoducho nahraďte len majoránkou.
- Zahusťovanie bez múky. Trik s čiastočným rozmixovaním alebo roztlačením polievky na záver je geniálny. Škrob zo zemiakov a fazule ju krásne zahustí bez potreby akejkoľvek zápražky. Polievka tak zostane ľahká, zdravá a prirodzene bezlepková.
Jednoduché variácie
- Mäsová verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou môžete orestovať 150 g na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky alebo pikantnej klobásy. Polievka bude ešte sýtejšia a získa skvelú údenú chuť.
- S údenou paprikou: Pre krásnu farbu a fantastickú dymovú arómu pridajte do zeleninového základu spolu s korením aj jednu lyžičku mletej údenej papriky.
Výsledkom je hustá, voňavá a extrémne chutná polievka, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Podávajte ju horúcu, ideálne s lyžicou kyslej smotany alebo hustého jogurtu a s krajcom čerstvého chrumkavého chleba.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.