Search

Najlepšia fazuľová polievka z jednej konzervy. Je hustá, sýta a hotová za 30 minút.

Rýchla fazuľová polievka z konzervy
Rýchla fazuľová polievka z konzervy

Obsah receptu

Publikované: 30. septembra 2025, 04:00

Vždy keď mám doma konzervu fazule a neviem, čo rýchlo uvariť, siahnem po tomto overenom recepte. Je to pre mňa najlepšia a najrýchlejšia fazuľová polievka, akú poznám. Vďaka jednému jednoduchému triku je krásne hustá a krémová aj bez akejkoľvek zápražky. Je to poctivá, sýta a voňavá polievka, ktorú máte na stole za pol hodinu a zamiluje si ju celá rodina.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Lacné jedlo

Potrebujeme

  • 1 konzerva veľkej červenej alebo bielej fazule (cca 400 g)
  • 1 ks väčšia mrkva
  • 2 ks cibule
  • 3 ks stredne veľkých zemiakov (cca 330 g)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 25 g masla
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL korenia Khmeli Suneli (alebo pozri tip)
  • 1 liter horúcej vody alebo vývaru
  • ½ zväzku čerstvého koriandru (alebo petržlenovej vňate)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny. Cibuľu nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Príprava základu. V stredne veľkom hrnci na zmesi oleja a masla orestujte cibuľu a mrkvu dosklovita. Trvá to približne 5 minút.
  3. Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte ich horúcou vodou alebo vývarom a osoľte. Priveďte do varu.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 12–15 minút, alebo kým nie sú zemiaky takmer úplne mäkké.
  5. Dochutenie. K uvareným zemiakom pridajte paradajkový pretlak, čierne korenie a korenie Khmeli Suneli. Dobre premiešajte.
  6. Pridajte scedenú a prepláchnutú fazuľu z konzervy, premiešajte a nechajte všetko spolu jemne prevariť ďalších 5 minút.
  7. Zahustenie (dôležitý trik!). Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom alebo pučidlom na zemiaky polievku zopárkrát krátko “prebehnite” a roztlačte časť zemiakov a fazule. Polievka sa tak krásne prirodzene zahustí bez potreby múky.
  8. Nakoniec do polievky vmiešajte prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý koriander (alebo petržlenovú vňať). Ochutnajte a v prípade potreby ešte dosoľte alebo dokoreňte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Čím nahradiť Khmeli Suneli? Toto tradičné gruzínske korenie má špecifickú, jemne orieškovú a bylinkovú chuť. Ak ho nezoženiete, môžete si namiešať vlastnú zmes z toho, čo máte doma: zmiešajte ½ ČL sušenej saturejky, ½ ČL majoránky, štipku bazalky a štipku mletého koriandru. Alebo ho jednoducho nahraďte len majoránkou.
  2. Zahusťovanie bez múky. Trik s čiastočným rozmixovaním alebo roztlačením polievky na záver je geniálny. Škrob zo zemiakov a fazule ju krásne zahustí bez potreby akejkoľvek zápražky. Polievka tak zostane ľahká, zdravá a prirodzene bezlepková.

Jednoduché variácie

  • Mäsová verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou môžete orestovať 150 g na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky alebo pikantnej klobásy. Polievka bude ešte sýtejšia a získa skvelú údenú chuť.
  • S údenou paprikou: Pre krásnu farbu a fantastickú dymovú arómu pridajte do zeleninového základu spolu s korením aj jednu lyžičku mletej údenej papriky.

Výsledkom je hustá, voňavá a extrémne chutná polievka, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Podávajte ju horúcu, ideálne s lyžicou kyslej smotany alebo hustého jogurtu a s krajcom čerstvého chrumkavého chleba.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Panna Lesia, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty